Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 13. dubna 2023

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehotovosti 

OPAVSKO:

Případ úmyslného poškození budovy restaurace v Budišově nad Budišovkou

V těchto dnech se policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově intenzivně zabývají případem přečinu poškození cizí věci, kterého se měla dopustit doposud blíže neupřesněná osoba tím, že úmyslně poškodila kliku dveří a dále rozbila skleněnou výplň vstupních dveří a bočního okna na budově pohostinství na ulici Křivé v Budišově nad Budišovkou.

Jak bylo doposud zjištěno a prokázáno, tak tato neznámá osoba (muž) přišla okolo třiadvacáté hodiny večerní 12. dubna letošního roku k objektu místní restaurace a domáhala se vstupu dovnitř, přičemž po upozornění obsluhy provozovny, že se uvnitř nachází uzavřená společnost při soukromé akci, tak začala být arogantní, agresivní a následně svým protiprávním jednáním a chováním způsobila na majetku celkovou hmotnou škodu ve výši 15 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany vítkovských policistů a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na jejich služební policejní číslo 974 737 711.

Po dopravní nehodě se silně podnapilý cyklista choval vůči opavským policistům agresivně

Dvacet minut před osmou hodinou ranní 12. dubna 2023 jel 21letý muž z Opavska na pánském jízdním kole po ulici U Jaktařské brány v Opavě, a to ve směru od ulice Mezi trhy přes Horní náměstí k ulici Náměstí Republiky, přičemž se plně nevěnoval řízení a přední částí jízdního kola narazil do zadní části u pravého okraje vozovky odstaveného autobusu tovární značky Sor. Při střetu nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 6 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno a prokázáno, že cyklista v době jízdy byl pod silným vlivem alkoholických nápojů, poněvadž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2 promile alkoholu v dechu.

V průběhu prošetřování výše popsané kolizní situace v dopravě na místě se shora jmenovaný 21letý muž začal vůči přítomným policejním hlídkám ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu a z Oddělení hlídkové služby Územního odboru Policie České republiky v Opavě chovat agresivně a arogantně, slovně je napadal různými vulgárními výrazy a jednoho ze zakročujících policistů dokonce napadl i fyzicky, a to úderem pěstí do jeho těla. Vzhledem k těmto skutečnostem zakročující policisté rozhodli o jeho zajištění a umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany opavských dopravních policistů a také ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu násilí proti úřední osobě.

BRUNTÁLSKO:

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče osobního automobilu na Bruntálsku

Službu konající policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Bruntále prováděla třicet minut po dvacáté hodině večerní 12. dubna letošního roku dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu v obci Moravskoslezský Kočov, přičemž stavěla zde projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, které řídil 39letý muž z Bruntálu. Při této silniční kontrole bylo zjištěno a odborným měřením dechovými zkouškami i prokázáno, že tento řidič řídil automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, poněvadž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,4 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený 39letý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

NOVOJIČÍNSKO:

Při silniční kontrole muž s vysloveným zákazem řízení ujížděl novojičínským policistům

Dvacet minut po sedmé hodině ranní 12. dubna tohoto roku službu konající policejní autohlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně prováděla dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Žilinské v Novém Jičíně, kdy zaregistrovala zde projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia, které se rozhodla zastavit a zkontrolovat. V té chvíli však řidič automobilu zvýšil rychlost své jízdy a pokračoval ke křižovatce k ulici Revoluční, poté odbočil ve směru na obec Bludovice a náhle odbočil vlevo na ulici U Jezu. Zde vůz zastavil a urychleně se snažil utéci. Po pár metrech však byl dostižen zakročujícími policisty a prvotními procesními úkony v něm byl zjištěn 31letý místní muž. Důslednou lustrací v dostupných evidencích bylo dále zjištěno a prokázáno, že má rozhodnutím Magistrátu města Frýdek-Místek a městských úřadů ve Valašském Meziříčí a v Kopřivnici vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do poloviny ledna roku 2025. Orientační dechová zkouška u něj na místě silniční kontroly vyzněla negativně, bezdůvodně však odmítl test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle a také lékařské vyšetření s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Opava 13. dubna 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem