Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 12. srpna 2021

Zprávy z ÚO Opava (3), ÚO Bruntál (3) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Opavští policisté prověřují případ ujíždějícího řidiče osobního automobilu

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ze kterého je důvodně podezřelý 34letý muž z Kravař. Jak bylo dosavadním prošetřováním a prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž chvíli po dvacáté hodině večerní 8. srpna 2021 řídil po ulici Nákladní v Opavě osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Superb, ač má rozhodnutím Okresního soudu v Opavě uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny a podskupiny řidičských oprávnění, a to až do listopadu roku 2022. Tato skutečnost byla prokázána lustracemi v dostupných evidencích a hlavně při prováděné silniční kontrole ze strany policejní hlídky z opavského Oddělení hlídkové služby při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. V dané záležitosti je nutné podotknout, že výše jmenovaný 34letý muž na policisty dávaná znamení k zastavení nereagoval, z ulice Nákladní začal ujíždět vysokou rychlostí přes centrum statutárního města Opavy, kdy přes křižovatku ulic Nákladní - Ratibořská - Praskova - Nádražní okruh projel na červený signál „stůj“ zdejšího semaforu a dále pokračoval po ulicích Komárovská, Anenská, Polní, Polanova, Těšínská ve směru na opavskou městskou část Komárov. Přitom bezprostředně ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu a po celou dobu byl pronásledován policejním automobilem se zapnutými výstražnými zvukovými a světelnými signály. Ujíždějící řidič zastavil až před železničním přejezdem na ulici Ostravské v Opavě-Komárově, kdy mu cestu zatarasil další policejní automobil. Následná orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, výzvu policistů k testu na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle bezdůvodně odmítl a rovněž bezdůvodně odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Po celou dobu pronásledování nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celý tento případ protiprávního jednání a chování je nadále v gesci policistů a kriminalistů z Územního odboru Policie České republiky v Opavě. Zda se 34letý muž dopustil i jiné trestné činnosti, například přečinu obecného ohrožení, je předmětem dalšího prověřování a dokazování.

Vloupání do stavební kovové klece a odcizení elektrocentrály v Opavě-Kateřinkách

V blíže neustanovené době mezi třináctou hodinou odpolední 6. srpna a patnáctou hodinou odpolední 9. srpna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici U Dráhy v Opavě-Kateřinkách přečin krádeže tím, že se na zdejším staveništi v areálu Stříbrného jezera vloupal do zde instalované kovové klece se stavebním materiálem, ze které odcizil elektrocentrálu značky NTC, čímž poškozené právnické osobě z Bruntálska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 45 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené věci, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Objasnění krádeže měděných parapetů z budovy na ulici Dlouhoveské v Hlučíně + vyjádření strážníků Městské policie v Hlučíně

V těchto dnech policisté z hlučínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci, ze kterých jsou důvodně podezřelí dva muži ve věku 28 a 35 let z Ostravy tím, že pár minut po půlnoci 9. srpna letošního roku společně na ulici Dlouhoveské v Hlučíně odtrhli a odcizili z jedné ze zdejších budov měděné oplechované sokle parapetů, čímž poškozeným fyzickým i právnickým osobám vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 20 tisíc korun. Celou záležitostí se nadále zabývají policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty, přičemž se prošetřují a prověřují další okolnosti daného protiprávního jednání a chování výše uvedených dvou mužů.

Vyjádření Městské policie Hlučín:

„Mnoho lidí si myslí, že městská policie je zbytečná a nic nedělá. Opak potvrdil jeden z našich strážníků, který i na své dovolené pomohl zadržet pachatele trestné činnosti.

V noci na pondělí devátého zaslechl ze svého domu šramot, jenž zná ze své praxe. Když si ověřil, že zvuk přichází z blízkého obchodu, kde se dva zloději pokoušeli strhnout a odcizit měděný okap, nemeškal a na místo přivolal své kolegy. A aby jen nestál se založenýma rukama, pomohl, ještě kolegům zajistit ony dva zloděje, kteří se dali na útěk každý jiným směrem a hlídka se tak musela rozdělit. Tito dva nenechavci, pak byli předáni státním policistům k dalším úkonům.

Děkujeme a jsme hrdí, že klid a bezpečí hlučínských obyvatel střeží strážníci, kterým ani v jejich volnu není veřejný pořádek ve městě lhostejný“.

Mgr. Lumír Prejda

Zástupce velitele MP Hlučín

Mírové nám. 23/24

748 01 Hlučín

Tel. 595 020 202

Mob. 739 166 336

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehody cyklistů v Krnově

Pár minut před sedmnáctou hodinou odpolední 8. srpna 2021 řídil po ulici Bezručové v Krnově v den svých šestadvacátých narozenin místní muž své jízdní kolo, přičemž jel po stezce pro cyklisty ve směru od centra města k supermarketu Billa, nerespektoval však zákaz vjezdu a stezku neoprávněně užil v protisměru. V době přejíždění ulice Bezručova se řádně nerozhlédl a vjel do jízdní dráhy po silnici jedoucímu nákladnímu motorovému vozidlu tovární značky Citroën Jumper, jenž řídil 19letý muž z Bruntálska. Po střetu cyklista upadl na zem a vzniklo mu zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 51 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyloučily možné předchozí požití alkoholických nápojů jak u řidiče, tak i u cyklisty před jízdou. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Bruntálští dopravní policisté rovněž prošetřují případ kolizní situace v dopravě, který se stal třicet minut po dvacáté hodině večerní 7. srpna 2021 na ulici Mlýnské v Krnově. V té době 49letý místní muž jel na elektrokoloběžce, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost, přejel do levé poloviny vozovky a narazil do zde jdoucího 29letého muže z Krnova. Po střetu oba účastníci dopravní nehody upadli na zem a způsobili si zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Orientační dechová zkouška vyzněla u výše uvedeného chodce negativně, pozitivní bylo odborné měření dechovými zkouškami u řidiče elektrokoloběžky. Tento 49letý muž měl okolo 0,8 promile alkoholu v dechu, požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši jednoho tisíce korun.

Pět minut před třiadvacátou hodinou večerní 10. srpna 2021 jel po ulici Albrechtické v Krnově místní 74letý muž na svém jízdním kole, přičemž vlivem předchozího požití alkoholických nápojů nezvládl řízení a narazil do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Audi A5. K pádu cyklisty a k jeho zranění nedošlo, poškozené majitelce automobilu vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 30 tisíc korun. Na místo této kolizní situace v dopravě byla přivolána policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále, kdy odborným měřením dechovými zkouškami byly u cyklisty prokázány pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,6 promile alkoholu v dechu. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany bruntálských dopravních policistů.

Dopravní nehoda motocyklisty v obci Vajglov

Několik minut před šestou hodinou ranní 10. srpna 2021 řídil 46letý muž z Olomoucka svůj motocykl tovární značky Honda XL 1000 v obci Vajglov, a to ve směru od obce Rýžoviště, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou nezvládl řízení, dostal smyk, přejel do protisměru, upadl na vozovku a jednostopý dopravní prostředek setrvačností vjel do levého silničního příkopu. Při této dopravní nehodě utrpěl motocyklista zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u shora uvedeného 46letého muže negativně. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu u Města Albrechtic

Okolo třinácté hodiny odpolední 11. srpna 2021 řídila 77letá žena z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 207 po silnici ve směru z Města Albrechtic na obec Krásné Loučky, přičemž se při průjezdu obcí Linhartovy s největší pravděpodobností plně nevěnovala řízení, vyjela za pravý okraj vozovky a zde postupně narazila do dopravního značení, do nájezdu k jednomu z rodinných domů a do zde instalované popelnice. Shora uvedená žena zůstala ve svém automobilu zaklíněna a musela být vyproštěna za použití speciální techniky krnovských hasičů. Při dopravní nehodě utrpěla 77letá žena zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Zde jí byl proveden i odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době jízdy nebyla ovlivněna alkoholickými nápoji či jinými návykovými látkami. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 135 tisíc korun. Tato kolizní situace v dopravě je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění majetkové trestné činnosti novojičínského recidivisty

Chvíli před dvaadvacátou hodinou večerní 7. srpna 2021 službu konající policejní autohlídka z novojičínského Obvodního oddělení vykonávala dohled nad veřejným pořádkem na ulici Suvorovové v Novém Jičíně, přičemž si všimla muže, který se podezřele choval u zdejší prodejny potravin. Před přijíždějícími policisty náhle od prodejny utekl a okamžitě se uschoval za roh domu. Zde byl kontrolován a v tehdy neznámém muži bylo zjištěno, že se jedná o 42letého místního muže. Důslednou prohlídkou daného místa policisté okamžitě zjistili, že je rozbitá skleněná výplň okna vedoucí do skladu dané prodejny potravin.

Při prováděných procesních úkonech se shora uvedený kontrolovaný muž přítomným policistům přiznal k pokusu vloupání do provozovny, dovnitř však vniknout nestihl, nic neodcizil, poškozenému majiteli však vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 3 tisíce korun.

Dalším prošetřováním a prověřováním ze strany novojičínských policistů a kriminalistů bylo prokázáno, že se 42letý muž vloupal v brzkých ranních hodinách 26. července letošního roku do restaurace na ulici Dlouhé v Novém Jičíně, odkud odcizil finanční prostředky na hotovosti a různé druhy a množství krabiček cigaret a tabákových výrobků s celkovou hmotnou škodou na majetku ve výši nejméně 12 tisíc korun. Také se v brzkých ranních hodinách 6. srpna tohoto roku vloupal do výše zmíněné prodejny potravin na ulici Suvorovové v Novém Jičíně a tehdy odcizil různé druhy a množství krabiček cigaret a tabákových výrobků, žvýkací tabák a elektronické cigarety v celkové hodnotě téměř 20 tisíc korun.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u tohoto pachatele přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Krajského soudu v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání jednadvaceti měsíců, který vykonal v srpnu loňského roku. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů, kdy se zjišťuje případná další obdobná trestná činnost shora jmenovaného 42letého recidivisty.

Vloupání do plechového kontejneru na ulici Družební v Kopřivnici

V doposud přesně neustanovené době mezi patnáctou hodinou odpolední 6. srpna a sedmou hodinou ranní 9. srpna tohoto roku neznámý pachatel spáchal na ulici Družební v Kopřivnici přečin krádeže tím, že se vloupal do zde instalovaného plechového stavebního kontejneru na nářadí, ze kterého odcizil šest kusů plechových mřížek a 40 kilogramů bílé barvy v plastovém kbelíku, čímž poškozené místní soukromé společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 4 tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Opava 12. srpna 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem