Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 12. dubna 2023

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Podnapilý řidič osobního automobilu narazil na Vítkovsku do stromu

Deset minut před jednadvacátou hodinou večerní 11. dubna 2023 řídil 65letý muž z Vítkova osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot po silnici ve směru jízdy od obce Nové Těchanovice na Vítkov, přičemž s největší pravděpodobností vlivem svého mikro spánku vyjel vpravo mimo vozovku a přední části automobilu narazil do vzrostlého stromu. Při tomto utrpěl zranění s nutností leteckého transportu helikoptérou k lékařskému vyšetření a k ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 40 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že shora uvedený 65letý muž řídil vůz po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,2 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozím požití alkoholu před jízdou plně doznal a celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě na ulici Lidické v Opavě z 6. dubna 2023

Vrchní policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě nprap. Bc. Peter Bučko v této chvíli intenzivně prověřuje kolizní situaci v dopravě, která se stala chvíli po šestnácté hodině odpolední 6. dubna 2023 v prostoru křižovatky ulic Lidická a Veleslavínova v Opavě. V této souvislosti žádá další podnětné informace přímých svědků, a to k průběhu nehodového děje, což je velmi důležité pro řádné zadokumentování spisového materiálu. Tyto skutečnosti lze telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 581 případně kdykoli na mobilní telefon opavských dopravních policistů 735 788 950. Případné záznamy z palubních kamer zde projíždějících automobilů jsou rovněž vítány.

Jak bylo dosavadním prošetřováním zjištěno, tak pár minut po šestnácté hodině odpolední výše uvedeného dne 19letá žena z Opavska řídila osobní motorové vozidlo tovární značky Toyota Verso po ulici Veleslavínové, přičemž křižovatku s hlavní ulicí Lidickou chtěla projet v přímém směru jízdy a dále pokračovat k ulici Mírové. Při tomto však nedala přednost v jízdě zleva po ulici Lidické přijíždějícímu osobnímu motorovému vozidlu tovární značky Škoda Yeti, které řídil 49letý muž z Opavska a jenž jel od ulice Olbrichové k ulici Olomoucké. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu obou automobilů a vůz Toyota byl odhozen vpravo mimo komunikaci, kde narazil do svislého dopravního značení a do podezdívky betonového oplocení zdejšího areálu Vězeňské služby. Výše uvedená řidička a její 20letá spolujezdkyně z Bruntálska, jakož i 48letá spolujezdkyně z Opavska z druhého vozu utrpěly zranění lehčích charakterů s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 200 tisíc korun.

BRUNTÁLSKO:

Vloupání do prodejny a provozovny zastavárny a bazaru v centru města Bruntálu

V blíže neustanovené době od třinácté hodiny odpolední 8. dubna do osmé hodiny ranní 11. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Náměstí Míru v Bruntále trestný čin majetkového charakteru tím, že se vloupal do zdejší prodejny a zastavárny, odkud odcizil finanční prostředky na hotovosti v drobných kovových mincí a dále plata se šperky ze žlutého a bílého kovu, čímž poškozeným fyzickým i právnickým osobám a společnostem vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši několika desítek tisíc korun. Touto záležitostí se nyní intenzivně zabývají policisté a kriminalisté z Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených šperků, cenností a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

NOVOJIČÍNSKO:

Případ zraněného čápa v Příboře prověřují novojičínští policisté a kriminalisté

Včerejšího dne 11. dubna 2023 novojičínští policisté a kriminalisté přijali oznámení představitelů Českého svazu ochránců přírody v Novém Jičíně o možném úmyslném zranění ohroženého druhu zvířete.

Na základě prvotních informací komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně zahájil úkony trestního řízení pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu týrání zvířat, kterého se s největší pravděpodobností v průběhu dne 6. dubna letošního roku na přesně neuvedeném místě v okolí města Příbor dopustila blíže neustanovená osoba tím, že nezjištěnou střelnou zbraní postřelila samce ohroženého druhu čápa, kterému byla způsobena tříštivá fraktura pravé pažní kosti. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany novojičínských strážců zákona a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 12. dubna 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem