Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 12. června 2020

Zprávy z ÚO Opava (5), z ÚO Bruntál (1) a z ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Případ vyhrožování s nožem v ruce ve Vítkově

V těchto dnech policisté z vítkovského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu nebezpečného vyhrožování místnímu 19letému muži, neboť tento chvíli před jedenáctou hodinou dopolední 21. května letošního roku na ulici Opavské ve Vítkově se vztyčenou rukou nad hlavou, ve které držel nůž, vyhrožoval napadením 29letému muži z Vítkova. Ke skutku došlo chvíli poté, co jej poškozený muž, při výkonu své funkce vítkovského asistenta prevence kriminality upozornil na to, aby se nedopouštěl protiprávního jednání, kdy s nožem v ruce bezdůvodně bodal do plastové popelnice na chodníku před jedním z bytových domů, pokřikoval po kolemjdoucích lidech a máchal nožem kolem sebe. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany vítkovských policistů a kriminalistů.

Požár seníku v Kravařích prověřují policisté i kriminalisté

Kravařští policisté z místního Obvodního oddělení v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu poškození cizí věci, kterého se mohla dopustit doposud neznámá osoba tím, že založila požár seníku na katastru města Kravaře, a to na ulici Novodvorské v části zvané Nový Dvůr. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak v blíže nezjištěné době mezi devatenáctou hodinou podvečerní 9. června a čtvrtou hodinou ranní 10. června letošního roku tato neznámá osoba vnikla po vytržení a vylomení dřevěných kolíků ohradníku do výběhu pro koně a následně se za pomocí sirek pokusila zapálit zdejší siláž, což se jí nepodařilo. Ve vedle situované nezajištěné budově seníku však z dosud přesně nezjištěných příčin a přesně nezjištěným způsobem došlo k požáru uskladněných balíků slámy a sena, přičemž se požár následně rozšířil na celou budovu seníku včetně střechy a poškozené místní soukromé společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 230 tisíc korun. Po uhašení ohně místo požářiště zkoumali nejen policisté, kriminalisté a vyšetřovatelé opavských hasičů, ale rovněž i specialisté z oborů elektro, chemie a také psovod se služebním psem, speciálně vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření. Přítomní odborníci následně stanovili, že k požáru s největší pravděpodobností došlo zapálením sena a slámy za pomocí zápalek. Zda se jednalo o úmyslnou či neúmyslnou trestnou činnost, nedbalost či nešťastnou událost je předmětem dalšího prověřování ze strany kravařských policistů a opavských kriminalistů.

Vloupání do příručního skladu prodejny v obci Bohuslavice

Mezi sedmnáctou hodinou odpolední 10. června a pátou hodinou ranní 11. června tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Opavské v obci Bohuslavice přečin krádeže tím, že se vloupal do příručního skladu u zdejší prodejny, ze kterého odcizil sedm plných propanbutanových láhví o objemu 10 kg plynu v jedné láhvi, čímž poškozeným právnickým osobám z Prahy a z Opavy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 9 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených láhví, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Umístění silně podnapilého muže na protialkoholní záchytné stanici k vystřízlivění

Chvíli po dvacáté hodině večerní 11. června letošního roku byla službu konající policejní hlídka z opavského Obvodního oddělení vyslána do budovy Azylového domu na ulici Nákladní v Opavě, kde nějaký muž rozbil skleněnou výplň dveří. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že 39letý muž z Opavy je v silně podnapilém stavu a při poškození dveří si způsobil zranění s nutností jednorázového lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Ke zranění žádné jiné z přítomných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 3 a půl tisíce korun. Vzhledem k tomu, že shora uvedený muž byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu přes 3 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho zajištění a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany opavských policistů jako přestupek proti majetku.

Žádost o svědectví k dopravní nehodě ze dne 7. června 2020 v Opavě

Patnáct minut po sedmnácté hodině odpolední 7. června 2020 řídil 29letý muž z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Punto po ulici Rooseveltové v Opavě, a to ve směru od Vaškova náměstí ke křižovatce s ulicí Hradeckou, přičemž chtěl v jízdě pokračovat rovně, avšak oproti dopravní značce „Dej přednost v jízdě“ vjel do křižovatky a nedal tak přednost z levé strany jedoucímu motocyklu tovární značky Honda. Jeho 44letý řidič z Novojičínska zareagoval na vzniklou situaci tak, že začal intenzivně brzdit, dostal smyk a položil motocykl na vozovku. Při pádu utrpěl motocyklista zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Ke střetu automobilu a motocyklu nedošlo, žádná jiná ze zúčastněných osob zranění neutrpěla a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky u obou řidičů vyzněly negativně. Pro řádné zadokumentování celého spisového materiálu jsou nutné i další informace případných svědků, což je možné kdykoli telefonicky učinit na opavské policejní číslo 974 737 581 případně je přímo sdělit policejnímu inspektoru Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Bc. Michalu Škardovi na telefonní číslo 974 737 581. Informace k dané záležitosti, hlavně svědectví ke způsobu jízdy obou řidičů před dopravní nehodou, k jejich rychlostí vozidel a k reakci při kolizní situaci, lze rovněž sdělit na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, za což policisté děkují.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehody na Bruntálsku

Během uplynulého dne policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále několikráte byli přivoláni k dopravním nehodám a ke kolizním situacím v dopravě na Bruntálsku. Zároveň v této chvíli přijmou jakákoli svědectví k níže uvedeným předmětným případům, a to na bruntálské policejní číslo 974 731 251.

Pět minut po páté hodině ranní 11. června 2020 řídil 32letý muž z Krnova nákladní motorové vozidlo tovární značky Renault Master v obci Jindřichov, přičemž u zdejšího viaduktu s největší pravděpodobností vlivem mikrospánku vyjel za pravý okraj komunikace a narazil do kovového zábradlí dělícího vozovku od koryta potoka. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče dodávky negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 100 tisíc korun.

Pár minut před osmou hodinou ranní 11. června 2020 došlo v blízkosti místní Základní školy na ulici Jesenické v Bruntále k dopravní nehodě mezi dvěma nezletilými chodci a osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda Octavia, které řídila 42letá žena z Bruntálska. Podle dosavadního prošetřování a prověřování bylo svědeckými informacemi přítomných osob zjištěno, že dva chlapci ve věku 10 a 11 let stáli u pravé krajnice ulice Jesenické (na straně školy), přičemž měli následně vběhnout bezprostředně před přijíždějící osobní automobil. Na vzniklou situaci nestačila řidička pro krátkou vzdálenost nijak reagovat a došlo ke střetu, kdy jeden z chlapců přepadl přes přední kapotu vozu na vozovku. Druhý hoch se pouze otřel tělem o bok vozidla. Dále bylo doposud prokázáno, že nezletilci přebíhali vozovku v místě, kde jsou kolmo u silnice zaparkovaná vozidla a na celkovou situaci v silničním provozu není dostatečný rozhled. Obě děti byly následně pro svá lehčí zranění jednorázově lékařsky vyšetřeny a ošetřeny, ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidičky negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun.

Pět minut po desáté hodině dopolední 11. června 2020 řídil 63letý muž z Ostravy osobní motorové vozidlo tovární značky Citroën Xsara v obci Nové Heřmínovy po vedlejší silnici, přičemž při odbočování vlevo nedal přednost v jízdě zleva jedoucímu nákladnímu motorovému vozidlu tovární značky Mercedes s návěsem Schmitz, jenž řídil 64letý muž polské národnosti. V prostoru křižovatky tvaru T tak došlo ke střetu osobního automobilu s nákladní soupravou a k lehčímu zranění prvně jmenovaného řidiče s jednorázovým lékařským vyšetřením a ošetřením na místě dopravní nehody. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 80 tisíc korun.

Dvacet minut po sedmnácté hodině odpolední 11. června 2020 řídil 37letý muž z Bruntálska nákladní motorové vozidlo tovární značky Volvo s přívěsem po silnici ve směru od obce Holčovice na obec Karlovice, přičemž podle jeho slov se při průjezdu levotočivou zatáčkou vyhýbal dosud neznámému protijedoucímu vozidlu, se svou nákladní soupravou najel na nezpevněnou krajnici, která se utrhla, tím sjel do silničního příkopu a zde se převrátil na pravý bok. Nákladní souprava, tedy tahač s přívěsem, byla v době havárie plně naložena smrkovou kulatinou. Při této kolizní situaci v dopravě utrpěl řidič lehčí zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici, orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, ke střetu vozidel nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši milión tři sta tisíc korun.

NOVOJIČÍNSKO:

Požár traktoru v obci Jeseník nad Odrou

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně zahájili úkony trestního řízení k prověření a k objasnění skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že mezi dvacátou hodinou večerní 9. června a pátou hodinou ranní 10. června letošního roku byl v obci Jeseník nad Odrou, v části Blahutovice spáchán přečin poškození cizí věci.

Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak v uvedené noční době doposud neznámá osoba mohla v areálu zdejšího statku zapříčinit požár zde zaparkovaného traktoru tovární značky Zetor, kdy ohořením tohoto pracovního stroje vznikla poškozenému místnímu 43letému muži celková hmotná škoda na majetku ve výši 250 tisíc korun. Na místě činu provedli šetření nejen novojičínští policisté, kriminalisté a hasiči, ale také specialisté z kriminalistické techniky. Policejní služební pes vycvičený na vyhledávání akcelerantů hoření označil vznik požáru na místě u pravého předního kola traktoru. Závada na elektroinstalaci byla vyloučena, rovněž tak samovznícení je velmi nepravděpodobné a novojičínští policisté a kriminalisté nadále zjišťují, zda k požáru došlo úmyslným jednáním a tedy cizím zaviněním, případně z nedbalosti nebo nešťastným a neopatrným jednáním a chováním nějaké osoby.

Dopravní nehoda silně podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Rybí

Policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu byla okolo dvaadvacáté hodiny večerní 10. června letošního roku přivolána na katastr obce Rybí, kde řidič osobního motorového vozidla tovární značky Ford Focus měl způsobit dopravní nehodu. Jak bylo na místě zjištěno, tak 33letý muž z Nového Jičína řídil automobil ve směru od Nového Jičína na obec Příbor, přičemž vyjel vpravo mimo vozovku do rozestavěné části komunikace a zde nárazem poškodil elektroinstalaci signalizačních světel přenosného dopravního zařízení. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově v několika tisících korunách. Jak bylo odborným měřením dechovými zkouškami prokázáno, tak 33letý muž řídil vůz v silně podnapilém stavu, poněvadž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 2,2 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Již nyní je shora uvedený muž důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Řidič s vysloveným zákazem řízení zapříčinil dopravní nehodu v obci Štramberk

Patnáct minut po patnácté hodině odpolední 11. června 2020 řídil 36letý muž z Novojičínska po ulici Dolní Bašta v obci Štramberk osobní motorové vozidlo tovární značky BMW, a to ve směru na obec Rybí, přičemž nedodržel bezpečnostní vzdálenost za před ním jedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Peugeot 607, které řídil 43letý muž ze Šumperska. Ten vlivem vzniklé situace přibrzdil, aby v úseku zúžené komunikace dal přednost protijedoucímu vozidlu a v té chvíli prvně jmenovaný muž do něj zezadu narazil. Při této dopravní nehodě nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově na několik tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků kolizní situace v dopravě negativně. Lustracemi v dostupných evidencích však bylo prokázáno, že 36letý muž z Novojičínska má rozhodnutím Městského úřadu v Kopřivnici vysloven platný zákaz řízení všech motorových vozidel až do listopadu letošního roku a tudíž celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Opava 12. června 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem