Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 11. září 2019

Opavsko, Bruntálsko, Novojičínsko (15 případů) 

OPAVSKO:

Úmyslné poškození osobního automobilu v obci Hať

V noční době z 5. na 6. září 2019 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Lipové v obci Hať přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Superb. Různě dlouhými vrypy do laku téměř kompletní karosérie automobilu vznikla poškozené ostravské společnosti celková hmotná škoda ve výši 40 tisíc korun. Toto protiprávní jednání nyní prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jejího počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Objasnění trestné činnosti dvou mužů v Hlučíně

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 28letého muže z Ostravy a 33letého muže z Novojičínska jako obviněné ze spáchání zločinu loupeže a ze spáchání přečinu krádeže, kterých se měli společně dopustit tím, že chvíli před devatenáctou hodinou 5. září 2019 na ulici Pode Zdí v Hlučíně nejprve bezdůvodně fyzicky napadli zde procházejícího 40letého muže z Ostravy, kterého udeřili pěstmi do obličeje a požadovali po něm vydání finančních prostředků. Následně mu z ruky vytrhli jeho igelitovou tašku, ve které byla peněženka s finanční částkou 400 korun, různé osobní doklady, mobilní telefon a drobné potraviny, přičemž napadením poškozený muž utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností jednorázového lékařského vyšetření a ošetření v Městské nemocnici v Ostravě-Fifejdách.

Dále přibližně půl hodiny poté oba výše uvedení obvinění muži společně odcizili v jednom ze supermarketů na ulici Celní v Hlučíně pět plechovek piv a jedno láhvové pivo, kdy bez úhrady tohoto zboží prošli pokladní zónou. Následně byli zadrženi službu konající hlučínskou policejní hlídkou a vzhledem k tomu, že oba byli v silně podnapilém stavu (orientačními dechovými zkouškami byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 3,7 a 3,5 promile alkoholu v dechu), byli převezeni a umístěni na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění a poté i do policejní cely v budově Obvodního oddělení v Hlučíně k provádění dalších nutných procesních úkonů. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u obou shora jmenovaných mužů jedná o recidivu, poněvadž byli v posledních třech letech pravomocně odsouzeni a potrestání rozsudky okresního soudu v Ostravě. Mladší z mužů byl v nedávné době odsouzen pro přečin krádeže k trestu obecně prospěšných prací o výměře 200 hodin, které doposud nevykonal. Starší z mužů byl rovněž odsouzen za majetkovou trestnou činnost k trestu obecně prospěšných prací v délce 250 hodin, které také dosud neodpracoval.

Celá záležitost je nadále ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů v úzké spolupráci s jejich ostravskými i novojičínskými kolegy, přičemž se zjišťuje, zda se oba obvinění muži nedopustili i jiného obdobného protiprávního jednání.

Odcizení měděných okapových svodů z rodinného domu v obci Kajlovec

V době mezi dvacátou a třiadvacátou hodinou 9. září letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v Hradci nad Moravicí, část Kajlovec přečin porušování domovní svobody tím, že neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů, přičemž po provedené demontáži odcizil dva měděné okapové svody o délce dvou a čtyř metrů a také dvě měděné okapové kolena, čímž poškozenému 41letému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 2 tisíce korun. Tato trestná činnost majetkového charakteru je nyní prověřována policisty z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hradecké policejní číslo 974 737 731.

Žádost o svědecké informace k dvěma dopravním nehodám na Opavsku

Přibližně deset minut po dvaadvacáté hodině 28. srpna 2019 vstoupil n ulici Ruské v Opavě-Kylešovicích místní 17letý mladý muž do vozovky, a to mimo přechod pro chodce, přičemž chtěl přejít na druhou stranu. V té chvíli však po ulici projíždělo dosud nezjištěné osobní motorové vozidlo nezjištěné značky v combi provedení tmavé barvy, které řídila doposud neznámá osoba. Mezi automobilem a chodcem došlo ke kolizní situaci, po které mladík upadl na zem. Po střetu neznámý řidič auta zastavil, a jakmile viděl, že chodec vstal a neměl žádné viditelné zranění, tak odejel po ulici Ruské ve směru k ulici Hlavní a následně neznámo kam. Následně se 17letý mladík nechal lékařsky vyšetřit a ošetřit pro své lehké zranění v opavské Slezské nemocnici, a to pro bolest hlavy a ramene. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně a celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě. Policejní inspektor prap. Filip Špaček přijme na opavském policejním čísle 974 737 576 či 974 737 251 jakékoli informace, které by vedly k řádnému objasnění věci, jako například ke způsobu přecházení chodce přes vozovku, ke způsobu jízdy neznámého řidiče s neznámým osobním automobilem a ke zjištění jeho totožnosti, přičemž tyto informace jsou velmi důležité pro řádné zadokumentování spisového materiálu.

Stejný policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Filip Špaček prověřuje i dopravní nehodu, ke které došlo pětadvacet minut po sedmnácté hodině 2. září tohoto roku na katastru obce Kyjovice. V té chvíli 19letá žena z Opavska řídila mezi obcemi Kyjovice a Zátiší osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Megané, přičemž jí v pravotočivé zatáčce mělo vjet do protisměru a tudíž do její jízdní dráhy neznámé vozidlo řízené neznámým řidičem. Na tuto kolizní situaci zareagovala výše zmíněná žena stržením řízení vpravo, vyjela mimo vozovku a sjela do silniční příkopy. Následně vjela do hustého porostu náletových dřevin, kde zůstal automobil zaklíněn. Řidička utrpěla zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě, orientační dechová zkouška u ní vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun. V souvislosti s řádným zadokumentováním celého spisového materiálu je velmi nutné ustanovit osobu řidiče doposud neznámého automobilu, který by se vyjádřil jak ke způsobu své jízdy, tak ke způsobu jízdy shora jmenované 19leté ženy a také jsou velmi důležité kladné a pozitivní informace či poznatky případných svědků celé události.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda osobního automobilu u obce Jamartice

Přibližně deset minut po šestnácté hodině 7. září 2019 řídil 19letý muž z Ostravy osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia ve směru od obce Jamartice na Rýmařov, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal na mokré vozovce smyk, přejel do protisměru, sjel do levé silniční příkopy a zde narazil do betonového oplocení. Při této dopravní nehodě utrpěl řidič automobilu i jeho 18letá spolujezdkyně z Ostravy zranění lehčích charakterů s nutností lékařského vyšetření a ošetření v bruntálské Podhorské nemocnici. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče vozu negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 80 tisíc korun. Tento případ je nadále v prověřování ze strany policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a případné svědecké informace k této kolizní situaci lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 251.

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu u obce Malá Štáhle

Chvíli před šestnáctou hodinou 8. září 2019 řídila 44letá žena z Dolního Benešova osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia mezi Rýmařovem a obcí Malé Štáhle, kdy při průjezdu prudké pravotočivé zatáčky dostala na mokré vozovce smyk, sjela vpravo mimo komunikaci ze srázu, automobil převrátila na střechu a narazila do vzrostlého stromu. Při této dopravní nehodě utrpěla řidička zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření, orientační dechová zkouška u ní vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 25 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehoda dvou automobilů na rozhraní okresů Bruntál a Šumperk

Ve dvanáct hodin 9. září tohoto roku došlo na rozhraní okresů Bruntál a Šumperk, a to v místě za obcí Ždárský potok k dopravní nehodě mezi osobním motorovým vozidlem tovární značky BMW a osobním motorovým vozidlem tovární značky Suzuki. V té době 36letý muž ze Šumperska řídil osobní automobil BMW, přičemž při projíždění pravotočivou zatáčkou dostal na mokrém povrchu komunikace smyk, přejel do levé poloviny vozovky a zde se čelně střetl s protijedoucím vozem Suzuki, který řídil 39letý muž ze Šumperku. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků kolizní situace negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 360 tisíc korun. Tento případ je nadále v prošetřování a v prověřování policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Podnapilý řidič byl během chvíle dvakrát přistižen při řízení osobního automobilu

Třicet minut po jednadvacáté hodině 7. září letošního roku službu konající policejní hlídka z rýmařovského Obvodního oddělení stavěla a kontrolovala na ulici Rudé Armády v Rýmařově řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Citroën Xsara, a to 48letého muže z Vrbna pod Pradědem. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že automobil řídil pod silným vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,6 promile alkoholu v dechu. Na místě mu zakročující policisté zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. V této souvislosti je celá záležitost nadále v prověřování pro důvodné podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Přibližně deset minut před půlnocí téhož dne, tedy 7. září 2019, policejní hlídka z Obvodního oddělení ve Vrbně pod Pradědem v rámci dohledu nad bezpečnostní a plynulostí silničního provozu stavěla v obci Ludvíkov, část Stáje osobní motorové vozidlo tovární značky Citroën Xsara, jenž řídil opět výše uvedený 48letý muž z Bruntálska. Na výzvu policistů k podrobení se orientační dechové zkoušce nereagoval, odmítal se jí podrobit a rovněž se odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči). Shora jmenovanému muži bylo opět zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany rýmařovských a vrbenských policistů a bruntálských kriminalistů.

Úmyslné poškození osobních automobilů na Bruntálsku

Přibližně čtyřicet minut po poledni 9. září tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Pěší v Bruntále přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia. Rozbitím předního čelního skla a skleněné výplně okna levých předních dveří, a to nalezenou dlažbou, vznikla poškozenému 45letému muži z Bruntálska celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 7 tisíc korun. Tuto trestnou činnost nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jejího protiprávního jednání a počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Další obdobný případ přečinu poškození cizí věci se stal v blíže neustanovené době od devatenácté hodiny 9. září 2019 do šesté hodiny ranní následujícího dne na ulici Náměstí Hrdinů v Krnově, kdy neznámý pachatel poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Kia Sotento. Úmyslným politím laku karosérie, předního skla a dvou kol automobilu tmavě hnědou a bílou barvou vznikla poškozené 30leté místní ženě celková hmotná škoda na majetku ve výši 80 tisíc korun. Toto protiprávní jednání nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Krnově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jejího počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731.

Vloupání do motorového vozidla v obci Stará Ves

V době kolem čtrnácté hodiny 10. září 2019 doposud neznámá osoba využila chvilkové nepřítomnosti 41letého muže z Jeseníku, který odešel do místní restaurace na ulici Dlouhé v obci Stará Ves zásobovat provozovnu cigaretami a po rozbití bočního skla dveří spolujezdce vnikla do zde zaparkovaného a řádně uzamčeného automobilu tovární značky Ford, ze kterého odcizila volně odloženou příruční tašku (tzv. ledvinku modré barvy) s finančními prostředky ve výši přes 143 tisíc korun. Další škoda ve výši 2 tisíce korun vznikla poškozením dveří auta, vše ke škodě právnické osobě ze Šumperka. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru prověřují místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Rýmařově v úzké spolupráci s bruntálskými kriminalisty, kdy jakékoli poznatky, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na rýmařovské policejní číslo 974 731 751 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do osobního automobilu na ulici Obránců míru v Kopřivnici

V noční době z 5. na 6. září 2019 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Obránců míru v Kopřivnici přečin krádeže tím, že po rozbití skleněné výplně okna předních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Opel Corsa, odkud odcizil čtyři obyčejné rybářské pruty s navijáky, dva teleskopické rybářské pruty značky Boxer černé barvy v zelené rybářské brašně, podběrák na ryby zeleno-stříbrné barvy, červenou sportovní tašku, rybářský průkaz a rybářský lístek s povolenkou k lovu ryb, čímž poškozenému místnímu 40letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 5 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Odcizení okapových svodů z rodinného domu v obci Mořkov

V blíže neustanovené době od dvaadvacáté hodiny 6. září do šesté hodiny ranní 7. září tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Horní v obci Mořkov přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů a po demontáži odcizil měděný okapový žlab o délce šesti metrů včetně měděného okapového kolene, čímž poškozenému 64letému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 6 a půl tisíce korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Případ vloupání do neobydleného rodinného domu v obci Mořkov

V přesně neuvedené době mezi 6. a 9. zářím letošního roku doposud neznámá osoba spáchala na ulici Dolní v obci Mořkov přečin krádeže tím, že vstoupila na neoplocený pozemek neobydleného rodinného domu, následně se vloupala dovnitř i do přilehlé kůlny, odkud odcizila několik elektrických prodlužovacích kabelů o délkách 20 a 30 metrů, různé elektrické vodiče, benzínovou sekačku, čtyři kusy měděných trubek, kola k dvoukolovému vozíku a mosazný starožitný hmoždíř, čímž poškozené 82leté ženě z Novojičínska byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši více jak 5 tisíc korun. Tento případ nyní prověřují místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Úmyslné poškození motorového vozila na ulici Hoblíkové v Novém Jičíně

Od patnácté hodiny 7. září do páté hodiny ranní 9. září 2019 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Hoblíkové v Novém Jičíně přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Porsche Cayenne. Poškrábáním laku kompletní karosérie, poškozením předního světlometu a vnějšího zpětného zrcátka vznikla 33letému majiteli vozu z Nového Jičína celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 40 tisíc korun. Toto protiprávní jednání nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jejího protiprávního jednání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Případ úmyslného poškození odstaveného automobilu v Bartošovicích je objasněn

Policisté z Obvodního oddělení ve Studénce v těchto dnech prověřovali případ úmyslného poškození osobního motorového vozidla tovární značky Audi, ke kterému došlo mezi 6. a 7. zářím 2019 na parkovišti u místního pohostinství v obci Bartošovice. Prořezáním všech čtyř pneumatik a poškrábáním laku karosérie automobilu vznikla poškozené místní 42leté ženě celková hmotná škoda na majetku ve výši 14 tisíc korun. Jako pachatel tohoto protiprávního jednání byl ustanoven 45letý muž z Kopřivnice, který se ke svému činu doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu tak bylo sděleno podezření pro přečin poškození cizí věci. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Obvodního oddělení Studénka v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty.

Opava 11. září 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem