Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 11. února 2022

Zprávy z ÚO Opava (3), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče osobního automobilu na Vítkovsku

Chvíli po dvaadvacáté hodině večerní 10. února 2022 policejní autohlídka z vítkovského Obvodního oddělení vykonávala dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ve Vítkově, v části Klokočov, kdy stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky VW Caddy, a to 40letého muže z Karvinska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento muž řídí automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,0 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný řidič předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Vloupání do osobního automobilu na ulici Kasárenské v Opavě

V blíže neustanovené době mezi šestnáctou hodinou odpolední dne 9. února a osmou hodinou ranní dne 10. února letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Kasárenské v Opavě přečin krádeže tím, že se na zdejším parkovišti u prodejny s pracovním nářadím vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Citroën C4, kdy ze zavazadlového prostoru odcizil aku elektrickou pilu značky Makita modré barvy, černou plátěnou brašnu s nářadím, a to s nůžkami na plech, s ohýbacími kleštěmi, se sadou bitů a s dalším drobným ručním nářadím různého druhu, množství a značek, čímž poškozené fyzické i právnické osobě z Opavy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 12 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného pracovního nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Vloupání do zahradní chatky v budišovské zahrádkářské kolonii

V přesně nezjištěné době mezi 15. lednem a 9. únorem tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v jedné ze zahrádkářských kolonií v Budišově nad Budišovkou přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil do těchto, v zimních měsících téměř uzavřených a nenavštěvovaných prostor, kdy se po rozbití skleněné výplně okna vloupal do zahradní chatky poškozeného 53letého muže z Novojičínska a způsobil mu tak celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši téměř 6 tisíc korun.

Toto protiprávní jednání majetkového charakteru bylo zjištěno vlastním šetřením policistů z místně příslušného Obvodního oddělení ve Vítkově, kteří v rámci výkonu služby mimo jiné provádějí i namátkové kontroly areálů a zahrádkářských kolonií, chatových osad, rekreačních domů a objektů, chat a víkendových či prázdninových obydlí.

Plánované i náhodné kontroly těchto lokalit provádějí policisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě na celém svém teritoriu, tedy od Hlučínska po Vítkovsko a Velkoheralticko, takže i v okolí Kravař, statutárního města Opavy a také na území Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí. V souvislosti s tímto preventivním výkonem služby v období podzimu, zimy a jara jsou rovněž k hlídkové službě využíváni i policejní psovodi se služebními psy.

BRUNTÁLSKO:

Pravděpodobnou krádež peněženky na podnapilém muži řeší bruntálští policisté

Chvíli po osmnácté hodině podvečerní 10. února letošního roku na ulici Jesenické v Bruntále doposud neznámý pachatel s největší pravděpodobností využil chvilkové nepozornosti a také silně podnapilého stavu místního 55letého muže (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu bezmála 3,2 promile alkoholu v dechu) a ve chvíli kdy upadl na zem, tak mu z kapsy bundy odcizil peněženku s různými osobními doklady a s finančními prostředky na hotovosti ve výši 1.600 korun. Celá záležitost je nadále prošetřována a prověřována ze strany policistů z Obvodního oddělení v Bruntále pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu krádeže a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění případné osoby pachatele či k nálezu peněženky, dokladů a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

NOVOJIČÍNSKO:

Sprejerství, poškození fasády tělocvičny školy na ulici Záhuní ve Frenštátě pod Radhoštěm

V přesně neustanovené době mezi šestnáctou hodinou odpolední 4. února a desátou hodinou dopolední 8. února tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Záhuní ve Frenštátě pod Radhoštěm přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil fasádu budovy tělocvičny místní Základní a Mateřské školy. Nasprejovanými různými nečitelnými nápisy, nápisem Love a obrazcem srdíčka vznikla zdejší právnické organizaci celková hmotná škoda na majetku ve výši 20 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Frenštátu pod Radhoštěm a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na frenštátské policejní číslo 974 735 711.

Novojičínští policisté zadrželi mladistvou osobu v celostátním pátrání

Chvíli před třiadvacátou hodinou večerní 10. února 2022 policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Novém Jičíně vykonávala dohled nad bezpečnostní a plynulostí silničního provozu a také dohled nad veřejným pořádkem v obci Suchdol nad Odrou, kdy v prostoru zdejšího vlakového nádraží na ulici Komenského kontrolovala osobu, ve které byl zjištěn 15letý mladík z Jihlavy. Důslednou lustrací v dostupných evidencích bylo následně prokázáno, že po této mladistvé osobě je vyhlášeno celostátní pátrání. Mladík se totiž od konce ledna letošního roku nevrátil z povolené vycházky zpět do výchovného ústavu mládeže a přitom má Okresním soudem v Jihlavě nařízenou ústavní výchovu. Po zjištění všech těchto skutečností byl mladík novojičínskými policisty zadržen a následně převezen a předán do příslušného výchovného ústavu mládeže. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 11. února 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem