Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 11. června 2021

Zprávy z ÚO Opava (4), z ÚO Bruntál (2) a z ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Silniční kontrola prokázala podnapilou řidičku osobního automobilu v obci Mokré Lazce

Třicet minut po páté hodině ranní 9. června 2021 službu konající policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Kravařích v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala na ulici Sokolské v obci Mokré Lazce řidičku osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Rapid, a to 31letou ženu z Opavska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že shora uvedená žena řídila automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 0,9 promile alkoholu v dechu. Řidička s naměřenými hodnotami souhlasila, na místě jí byl zadržen řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany kravařských policistů

VÝZVY K VEŘEJNOSTI PROSTŘEDNICTVÍM MÉDIÍ

Dopravní nehoda podnapilé řidičky osobního automobilu s mladistvým chodcem v Opavě

Deset minut před osmnáctou hodinou podvečerní 8. června 2021 řídila 55letá žena z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky VW Jetta po ulici Olbrichové v Opavě, a to ve směru od křižovatky s ulicí Hradeckou ke křižovatce s ulicí Lidickou, přičemž na zdejším vyznačeném přechodu pro chodce přehlédla zde přecházejícího místního mladistvého chlapce. Tento 17letý mladík šel ve směru od centra města Opavy k ulici Lidické a došlo tak ke střetu mezi přední částí automobilu a tělem chodce. Po nárazu mladý muž upadl na vozovku a vzniklo mu zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Zde jej odvezla shora uvedená řidička. Při prošetřování a prověřování celé záležitosti přivolaní policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě provedli u řidičky odborné měření dechovými zkouškami, které vyzněly pozitivně a byly jí naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 2,3 promile alkoholu v dechu. Orientační dechová zkouška byla u chodce negativní, ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši jednoho tisíce korun. Výše uvedená žena se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznala (uvedla vypití pouze jednoho „malého piva“) a s naměřenými hodnotami nesouhlasila. Na výzvu ze strany přítomných policistů se podrobila lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), na místě jí byl zadržen řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

K tomuto případu policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Petr Bělák žádá o zjištění případných svědků této kolizní situace v dopravě a prosí o jejich svědecké informace, které můžou telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 581 případně na mobilní telefon opavských dopravních policistů 735 788 950.

Žádost o svědecké informace k pádu muže na ulici Hobzíkové v Opavě z 2. června 2021

Policejní inspektor Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Tomáš Honka na telefonním čísle 974 737 577 přijme jakékoli kladné informace a poznatky k případu, který se stal přibližně deset minut před patnáctou hodinou odpolední 2. června 2021 na parkovišti u jednoho z domů na ulici Hobzíkové v Opavě. V té chvíli zde na zem upadl muž silnější postavy ve věku okolo 70let, který byl oblečen do tmavých kalhot a červeného trička. Této osobě do příjezdu sanitního vozidla Rychlé záchranné služby pomáhali doposud přesně nezjištění spoluobčané, jejichž svědectví je velmi důležité pro řádné zadokumentování spisového materiálu. Za svědecké podněty policisté děkují.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 7. června 2021 v obci Otice

Pětadvacet minut po osmnácté hodině podvečerní 7. června 2021 došlo na ulici K Domkům v obci Otice k dopravní nehodě dvou cyklistů. Jak bylo dosavadním prošetřováním zjištěno, tak 55letý muž z Opavy jel po výše uvedené ulici na svém jízdním kole ve směru od ulice Kylešovské, přičemž se v levotočivé zatáčce střetl s protijedoucí nezletilou cyklistkou, a to s místní 8letou dívkou. Ta jela na dětském jízdním kole bezprostředně v doprovodu své matky. Podle vyjádření cyklisty došlo ke kolizní situaci v dopravě tak, že při průjezdu zatáčkou se jej protijedoucí dívka lekla, strhla řízení svého kola vlevo, vjela mu tak do jízdní dráhy a došlo k čelnímu střetu obou cyklistů. Po nárazu oba upadli na vozovku. Naopak matka nezletilé cyklistky uvedla, že její dcera jela před ní u pravého okraje vozovky a ze zatáčky se vyřítil cyklista, který si průjezd zatáčkou zkrátil tím, že přejel do protisměru a vjel do jízdní dráhy 8leté dívky. Při pádu utrpěla nezletilá osoba zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na 6 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u přítomných dospělých osob negativně a celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Policejní inspektor prap. Ondřej Novotný pro řádné zadokumentování celého spisového materiálu a pro objasnění věci velmi rád přivítá jakékoli další svědecké poznatky a informace, jak k této popsané dopravní nehodě ve skutečnosti došlo. Tyto informace lze telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 575 případně na mobilní číslo opavských dopravních policistů 735 788 950.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu s cyklistkou v Krnově

Patnáct minut před sedmou hodinou ranní 9. června 2021 řídil 27letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky BMW 520D po ulici Ježnické v Krnově a odbočoval vpravo na ulici Albrechtickou, přičemž při nájezdu do uvedené křižovatky nedal přednost v jízdě po hlavní silnici jedoucí 62leté místní ženě na jízdním kole. Došlo tak ke střetu pravého boku jízdního kola s levým předním rohem přibrzďujícího automobilu a k pádu cyklistky na vozovku. Ta utrpěla zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici s předběžnou dobou léčení minimálně osmi týdnů. Ke zranění jiných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 31 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u všech účastníků dopravní nehody negativně a celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají bruntálští policisté a kriminalisté pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Silniční kontroly prokázaly podnapilé řidiče osobních automobilů na Bruntálsku

Pár minut po dvaadvacáté hodině večerní 8. června 2021 službu konající policejní autohlídka z bruntálského Obvodního oddělení stavěla a kontrolovala na ulici Olomoucké v Bruntále řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, a to 42letého místního muže. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento muž automobil řídil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes jednu promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, na výzvu se bezdůvodně odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Okolo dvaadvacáté hodiny večerní 10. června 2021 policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Bruntále v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala v obci Staré Město u Bruntálu řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Alfa Romeo, a to 22letého muže z Bruntálska. Odbornými dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,2 promile alkoholu v dechu. Shora uvedený muž se na výzvu ze strany zakročujících policistů bezdůvodně odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je rovněž nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

NOVOJIČÍNSKO:

Řidič osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Kopřivnici

Chvíli před jednou hodinou ranní 11. června 2021 policejní autohlídka z kopřivnického Obvodního oddělení v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala na ulici Obránců míru v Kopřivnici řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, a to 35letého muže z Novojičínska. Při této silniční kontrole zakročující policisté provedli u shora uvedeného muže odborná měření dechovými zkouškami, která vyzněla pozitivně a byly mu tak naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,2 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a již nyní je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany kopřivnických policistů a novojičínských kriminalistů.

Vloupání do několika rodinných domů v Kopřivnici

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty prověřují tři případy vloupání do objektů rodinných domů v obci Štramberk. Jak bylo doposud zjištěno, tak neznámý pachatel v dopoledních hodinách 9. června letošního roku neoprávněně vstoupil na částečně oplocený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Závišické, kdy se po vypáčení plastového okna vloupal do obytných prostor daného obydlí a odcizil zde různé druhy a množství šperků. V průběhu výše uvedeného dne se po vypáčení okna či dveří vloupal také do vnitřních prostor dalších dvou rodinných domů na ulicích K Očnímu a Šňůrková ve Štramberku, ze kterých odcizil další šperky ze žlutého kovu a hodinky, čímž poškozeným třem fyzickým osobám vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 132 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele těchto protiprávních jednání majetkového charakteru, mající znaky přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Neoprávněné vniknutí do společné chodby v novojičínském bytovém domě

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení směřující k prověření a k objasnění všech skutečností nasvědčujících spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody. Této trestné činnosti majetkového charakteru se měl v době mezi dvaadvacátou hodinou večerní 9. června a šestou hodinou ranní 10. června letošního roku dopustit doposud neznámý pachatel tím, že u oplocení na společnou zahradu jednoho z bytových domů na ulici Komenského v Novém Jičíně přistavil popelnici, přes kterou vstoupil na pozemek a dále vylezl na balkón. Pootevřenými balkónovými dveřmi vešel do společných prostor domu a zde na chodbě v mezipatře a v prvním patře odcizil volně odložených osmnáct láhví piv značky Radegast a více jak jeden kilogram banánů, čímž dvěma poškozeným místním majitelům vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 600 korun. Jakékoli informace vedoucí ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Opava 11. června 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem