Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 10. února 2022

Zprávy z ÚO Opava (3), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Žádost o svědectví k dopravní nehodě podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Hradecké v Opavě ze dne 6. února 2022

Začátkem tohoto týdne byla v tiskové zprávě média informována o níže uvedeném případu dopravní nehody, kterou způsobil silně podnapilý 64letý muž jako řidič osobního automobilu Dacia Sandero. Ten v odpoledních hodinách uplynulého nedělního dne narazil v křižovatce ulic Hradecká a Nádražní okruh v Opavě do prostředku hromadné přepravy osob, ve kterém v té době cestovalo přibližně deset pasažérů. Tuto kolizní situaci v dopravě v současné chvíli intenzivně prošetřuje a prověřuje policejní inspektor ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Ondřej Novotný. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu by tak potřeboval svědecké informace od přítomných cestujících z autobusu opavské linky čísla 219, což lze telefonicky sdělit na opavských policejních číslech 974 737 573 či 974 737 259 případně kdykoli na mobilní telefonní číslo dopravních policistů 735 788 950.

Pět minut před šestnáctou hodinou odpolední 6. února 2022 řídil 64letý muž z Karvinska osobní motorové vozidlo tovární značky Dacia Sandero po ulici Hradecké v Opavě, přičemž v křižovatce s ulicemi Sady Svobody (Olbrichová) a Nádražní okruh odbočoval doprava ve směru jízdy na Ostravu. Při tomto však nejel zcela při pravém okraji vozovky, částečně vyjel do protisměru a v prostoru křižovatky levou přední části svého automobilu narazil do levé přední části autobusu tovární značky Irisbus Citelis (linka opavské Městské hromadné dopravy čísla 219), který řídil 59letý muž z Opavska a jenž chtěl dále pokračovat v jízdě doleva na ulici Hradeckou. V době kolizní situace v dopravě v autobuse cestovalo deset cestujících, kdy ke zranění žádné této osoby nedošlo, zranění neutrpěli ani oba výše uvedení muži a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 130 tisíc korun. Orientační dechová zkouška u řidiče autobusu vyzněla negativně, obdobné odborné měření dechovými zkouškami však bylo pozitivní u 64letého muže, kdy mu byly naměřeny hodnoty bezmála 2,5 promile alkoholu v dechu. Tento řidič se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil, na výzvu se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a ze strany opavských kriminalistů.

Krádežemi materiálů a nářadí na opavských staveništích se zabývají policisté

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 28letému muži z Krnova, neboť tento měl z 23. na 24. ledna 2022 odcizit z volně přístupné rekonstruované budovy v areálu ČD Opava-západ na ulici Husové v Opavě volně umístěný staveništní elektrický rozvaděč v hodnotě 20 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru objasnili opavští policisté na základě místní a osobní znalosti tohoto prostředí, pohybujících se a vyskytujících se osob a dané problematiky trestné činnosti.

Naopak objasněn ještě není případ krádeže minimálně 26 metrů měděného kabelu černé barvy, který byl namotán na volně odstaveném kovovém bubnu v přízemním prostoru staveniště patrového parkovacího domu na ulici Skladištní v Opavě. K tomuto protiprávnímu jednání majetkového charakteru mající znaky přečinu krádeže by mělo dojít v blíže neustanovené době mezi 27. lednem a 9. únorem letošního roku a poškozené právnické osobě tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 40 tisíc korun.

Obě záležitosti jsou nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů a jakékoli informace, které by hlavně v druhém případě vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného stavebního materiálu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Dopravní nehoda silně podnapilé řidičky osobního automobilu v obci Raduň

Deset minut po půlnoci dne 10. února 2022 řídila 41letá žena z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Kodiaq po ulici 9. května v obci Raduň, a to ve směru jízdy od obce Komárovské Chaloupky ke křižovatce s ulicí Polní, přičemž při sjíždění z kopce nezvládla řízení, vyjela vpravo mimo komunikaci a narazila do oplocení jednoho ze zdejších rodinných domů. Po nárazu vycouvala a odejela z místa dopravní nehody pryč ve směru na Opavu. Na základě svědectví a následného telefonického oznámení nalezla službu konající policejní autohlídka z Oddělení hlídkové služby Územního odboru Policie České republiky v Opavě výše uvedený automobil s poškozenou přední části a s jeho řidičkou při jízdě po ulici Jánské v Opavě. Po zastavení a při prováděné silniční kontrole bylo odborným měřením dechovými zkouškami prokázáno, že 41letá žena řídí automobil pod silným vlivem alkoholických nápojů, kdy jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,4 promile alkoholu v dechu. Na výzvu zakročujících policistů se řidička bezdůvodně odmítla podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě jí byl zadržen řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. V době dopravní nehody nedošlo ke zranění žádné osoby a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 120 tisíc korun.

Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a také ze strany opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

BRUNTÁLSKO:

Úmyslné poškození vagónu v objektu vlakového nádraží ve Vrbně pod Pradědem

V blíže neustanovené době mezi čtrnáctou hodinou odpolední 7. února a dvacátou hodinou večerní 8. února letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v areálu železniční stanice ČD na ulici Nádražní ve Vrbně pod Pradědem přečin poškození cizí věci tím, že na jedné z kolejí úmyslně poškodil zde odstavený přípojný vůz k osobnímu vlaku, kdy vhazováním nalezených kamenů rozbil jedno čelní a jedno boční okno a poškozené právnické osobě tak způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 180 tisíc korun. Touto trestnou činností majetkového charakteru se nyní zabývají policisté z Obvodního oddělení ve Vrbně pod Pradědem a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vrbenské policejní číslo 974 731 761 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění dvou případů natankování pohonných hmot bez úhrady v obci Mošnov

V uplynulých dnech policisté z Obvodního oddělení v Příboru zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, přečinu neoprávněného užívání cizí věci a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ze kterých je důvodně podezřelý 34letý muž z Ostravy.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak tento muž okolo půl jedenácté dopoledne 16. prosince 2021 přijel osobním motorovým vozidlem tovární značky Citroën Xsara Picasso na benzínovou čerpací stanici v obci Mošnov, kdy v zavazadlovém prostoru automobilu měl připravené nádoby, do kterých natankoval 74 litrů motorové nafty v hodnotě přes 2.300 korun a bez zaplacení odejel neznámo kam.

Obdobně se takto zachoval i chvíli po dvacáté hodině večerní 23. prosince loňského roku, kdy na stejnou benzínovou čerpací stanici v obci Mošnov přijel osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda Fabia Combi a do připravených nádob, umístěných v zavazadlovém prostoru vozu, natankoval 68 litrů motorové nafty v hodnotě přes 2.100 korun. I v tomto případě z místa odejel neznámo kam, a to bez úhrady odčerpaných pohonných hmot.

Po ustanovení osoby řidiče a po řádné lustraci v dostupných evidencích je zřejmé, že shora uvedený 34letý muž má v současné chvíli vysloven rozhodnutím Magistrátu města Ostravy zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do října roku 2023 a oba automobily řídil bez svolení jejich majitelů, přičemž volně odložené klíče k vozidlům si vždy svévolně vzal.

Dále bylo prokázáno, že se u výše jmenovaného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Ostravě pro majetkovou trestnou činnost k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce jednapadesáti měsíců, který vykonal v polovině roku 2019. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany příborských policistů a novojičínských kriminalistů, v úzké spolupráci s jejich ostravskými kolegy, pro možné další obdobné protiprávní jednání a chování 34letého recidivisty.

Opava 10. února 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem