Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 10. června 2020

Zprávy z ÚO Opava (5), z ÚO Bruntál (1) a z ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Nález nevybuchlé munice z období 2. světové války na Vítkovsku

Pár minut před desátou hodinou dopolední 6. června 2020 na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 telefonicky oznámil 22letý muž z Novojičínska, že před chvíli při těžbě dřeva v lesním porostu na katastru města Vítkov nalezl nějaký kovový předmět, který vypadá jako munice. Okolí nálezu do příjezdu policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku zajistila místně příslušná službu konající policejní hlídka a přivolaný policejní expert si následně převzal a k bezpečnému znehodnocení a k likvidaci odvezl nevybuchlý ruční granát s označením F1, který pochází z období 2. světové války.

Krádež zboží v opavské drogérii má na svědomí 18letý muž z Opavy

Službu konající policejní hlídka z opavského obvodního oddělení patnáct minut po čtrnácté hodině odpolední 8. června letošního roku zadržela na Horním náměstí v Opavě 18letého místního muže, který odpovídal popisu pachatele krádeže zboží v prodejně na ulici Hrnčířské v Opavě. Tento skutek se stal okolo třinácté hodiny odpolední uvedeného dne v prodejně s drogistickým zbožím, kdy došlo k odcizení tři pánských parfémů v celkové hodnotě přes 2 tisíce korun. Vzhledem k tomu, že podezřelý muž byl v silně podnapilém stavu, zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, a to jako protiprávní jednání mající znaky přestupku proti majetku nebo jako majetková trestná činnost s tím, zda nebyla naplněna skutková podstata přečinu krádeže. Kvalifikace případu bude upřesněna na základě výpisu z rejstříku trestu shora uvedeného mladého muže.

Opavští kriminalisté stíhání muže polské národnosti

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 38letého muže polské národnosti jako obviněného ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování a přečinu porušování domovní svobody, kterých se dopustil tím, že přibližně třicet minut po jednadvacáté hodině večerní 8. června letošního roku neoprávněně vstoupil do jednoho z pokojů ubytovny v Opavě-Kateřinkách, kde i přes vyslovený nesouhlas 26leté ženy a jejího 42letého manžela (oba z Polska) setrval. Na výše uvedenou 26letou ženu dokonce vytáhl kuchyňský nůž, který jí přiložil ostřím ke krku a vyhrožoval jí fyzickou likvidací, přičemž její manžel následně obviněného muže chytil za ruku a vytlačil ho ven z pokoje.

Po oznámení výše popsaného incidentu se na místo činu dostavila nejen službu konající opavská policejní hlídka z Obvodního oddělení, ale také hlídka ze Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje se sídlem ve Frýdku-Místku, jenž právě vykonávala služební činnost na území Statutárního města Opavy. Prováděným prvotním prověřováním policisté zjistili, že všechny přítomné osoby daného konfliktu jsou v podnapilém stavu a podezřelý 38letý muž, který údajně hledal v pokoji, do kterého vnikl, svou přítelkyni, měl podle orientační dechové zkoušky více jak 2,3 promile alkoholu v dechu. Následně byl tento muž zakročujícími policisty zadržen, převezen na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění a po lékařském vyšetření a se souhlasem lékaře byl umístěn v opavské policejní cele k nutným procesním úkonům. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a celá záležitost je nadále ve stádiu vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Objasnění úmyslného rozbití dveří bytového domu na ulici Nákladní v Opavě

Policisté z opavského Obvodního oddělení v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci 28letému místnímu muži, neboť tento několik minut po dvacáté hodině večerní 9. června letošního roku úmyslně poškodil dřevěné vstupní dveře do jednoho z bytových domů na ulici Nákladní v Opavě. Kopem nohy způsobil otvor ve spodní části dveří a také rozštípl dřevěný rám v okolí zámku, čímž poškozené právnické osobě z Opavy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 10 tisíc korun. Celou záležitostí se nadále zabývají opavští policisté a kriminalisté.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 2. června 2020 u Jakartovic

Dvacet minut před patnáctou hodinou odpolední 2. června 2020 řídil 41letý muž polské národnosti nákladní motorové vozidlo tovární značky Volvo ve směru jízdy od obce Bílčice na Bruntálsku k obci Jakartovice na Opavsku, přičemž na přímém úseku silnice zajel vpravo do zálivu zdejší zastávky BUS, aby umožnil projetí vozidlům jedoucím za ním. Při tomto však najel pravými koly na krajnici, která se utrhla a došlo tak k převrácení nákladního auta do silničního příkopu. Shora uvedený řidič při této kolizní situaci v dopravě utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 105 tisíc korun.

Pro řádné zadokumentování celého spisového materiálu jsou velmi potřebné informace přímých svědků dané události a tyto lze kdykoli telefonicky sdělit policistům Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě na policejní číslo 974 737 581 případně přímo policejnímu inspektorovi prap. Michalovi Liolisovi na opavské policejní číslo 974 737 570.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda osobního automobilu na Bruntálsku

Půl hodiny před polednem 6. června 2020 řídil 42letý muž z Ostravy osobní motorové vozidlo tovární značky Mazda 6 v obci Staré Heřmínovy, a to ve směru od Horního Benešova, přičemž se plně nevěnoval řízení a přední části automobilu narazil do betonového květináče a do betonového obrubníku. Jak shora uvedený muž uvedl, tak při jízdě jeho nezajištěný pes rasy Jack Terier přeskočil ze zadního sedadla k němu na klín za volant, a když chtěl zvíře dát pryč, tak při průjezdu levotočivou zatáčkou vyjel vpravo, přejel chodník a přilehlou travnatou plochu a u budovy zdejšího Obecního úřadu narazil do květináčů a obrubníků. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 60 tisíc korun a orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že výše uvedený muž v současné době nevlastní řidičský průkaz s příslušným řidičským oprávněním, poněvadž v nedávné době mu byl tento zadržen z důvodu překročení povolené rychlosti, o čemž nyní vede správní řízení příslušný Odbor dopravy a tento přestupek na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu ještě nebyl vyřešen. Celou záležitostí se tak nadále zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Silně podnapilí řidiči osobních automobilů na Novojičínsku

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, ze kterého je důvodně podezřelý 60letý muž z Karvinska tím, že v odpoledních hodinách 6. června 2020 ve velmi silně podnapilém stavu řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 407. Tato skutečnost byla zjištěna při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ze strany policistů z Obvodního oddělení v Novém Jičíně, a to v obci Bludovice, přičemž odborným měřením dechovými zkouškami byly řidiči při silniční kontrole naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,2 promile alkoholu v dechu. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil, policistům uvedl, že automobil řídil po trase z obce Vizovice přes Vsetín, Valašské Meziříčí a Hodslavice, až tedy do obce Bludovice u Nového Jičína, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření.

Ze stejného přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je důvodně podezřelý také 46letý muž z Novojičínska, neboť tento v podnapilém stavu (odborné měření dechovými zkouškami u něj prokázaly hodnoty bezmála 1,4 promile alkoholu v dechu) řídil několik minut po páté hodině ranní 8. června 2020 po ulicích U Jičínky, Riegrova, Sv. Čecha a Suvorovova v Novém Jičíně osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A6 Avant. Tomuto muži byl rovněž na místě zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

Policisté zachránili život muži vyhrožujícímu skokem z okna bytu v Novém Jičíně

Několik minut před půlnocí z 5. na 6. června 2020 bylo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámeno, že na parapetu okna v třetím patře jednoho z bytových domů na ulici Masarykovo náměstí v Novém Jičíně stojí muž, který chce skočit a pod oknem stojí skupinka lidí. Po tomto oznámení bylo na místo vysláno několik policejních hlídek, které se v daném okamžiku nacházely v bezprostředním okolí, přičemž se jednalo o policisty z místně příslušného Obvodního oddělení a také o policisty Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku. Jak bylo následně zjištěno, tak v okně jednoho z bytů stál 19letý místní muž, který policistům přiznal své současné osobní problémy a tvrdil, že chce vše ukončit skokem. Při tomto rozhovoru se díky rodinným příslušníkům tři policisté dostali do bytu, nenápadně přistoupili až k oknu a v době komunikace 19letého muže s policistou pod oknem, jej zakročující policisté bezpečně uchopili za pás a končetiny a stáhli jej z okna do prostor bytu. Následně byl mladý muž předán do péče přivolané osádky sanitního vozidla s lékařem, který rozhodl o jeho převozu do ostravské Městské nemocnice k lékařskému vyšetření a ošetření. Orientační dechovou zkouškou bylo také prokázáno, že shora uvedený mladý muž je v podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 1,4 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 10. června 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem