Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 10. července 2020

Zprávy z ÚO Opava (3), z ÚO Bruntál (2) a z ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění krádeže malého motocyklu a mobilu v obci Dolní Životice

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a ze spáchání přečinu krádeže 45letému muži z Opavska, neboť tento podle všech doposud zjištěných skutečností měl v pozdních odpoledních hodinách 7. července letošního roku neoprávněně vstoupit na pozemek jednoho z rodinných domů v obci Dolní Životice, kdy z přístřešku u domu odcizil volně odstavený malý motocykl tovární značky Jawa Babeta a volně odložený mobilní telefon, čímž poškozenému 66letému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 4 tisíce korun.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo také prokázáno, že by se u výše podezřelého muže mohlo jednat o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán trestním příkazem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody v trvání šesti měsíců, se zkušební dobou do května roku 2021. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany velkoheraltických policistů a opavských kriminalistů.

Trestná činnost 36letého muže z Opavska byla intenzivní prací kriminalistů rozšířena

V polovině června 2020 byla široká veřejnost prostřednictvím médií informována o tom, že komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 36letého muže z Opavska pro spáchání přečinu porušování domovní svobody, přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci.

Tehdy bylo uveřejněno, že se obviněný muž v odpoledních hodinách 9. června letošního roku (při stěhování z pronajatého bytu v jednom z panelových domů na ulici Zeyerové v Opavě-Kateřinkách) neoprávněně vloupal do uzamčeného pokoje 64letého místního muže a odcizil mu televizi v hodnotě přes 3 tisíce korun.

Dále v noční době z 9. na 10. června 2020 vytrhl a vylomil kolíky ohradníku výběhu pro koně v Kravařích, v části Nový Dvůr, za pomocí zápalek se pokusil založit požár zdejší siláže, což se mu nepodařilo, úmyslně však zapálil v nezajištěné budově přilehlého seníku uskladněné balíky slámy a sena, přičemž došlo ke shoření celého objektu včetně střechy a poškozené místní soukromé společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 230 tisíc korun.

A také v odpoledních hodinách 21. dubna tohoto roku rovněž úmyslně zapálil rákosový porost o ploše přibližně čtyř hektarů v místě zvaném Černá louka na katastru obce Brumovice.

Na základě další intenzivní vyšetřovací činnosti bylo opavskými kriminalisty prokázáno, že shora uvedený 36letý muž okolo druhé hodiny ranní 20. června 2020 po rozpletení pletivového plotu vstoupil na pozemek se seníkem poblíž obce Vlaštovičky, kdy za pomocí sirek zapálil naskladněnou slámu, přičemž se vzniklý požár rozšířil na střechu a na konstrukci seníku a poškozenému zemědělskému družstvu z Opavska tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes milion tři sta tisíc korun. Výše uvedená i možná další obdobná trestná činnost obviněného muže je nadále ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů. Jak bylo zjištěno, tak své protiprávní jednání páchal většinou pod vlivem alkoholických nápojů, přičemž se v opavské Psychiatrické nemocnici následně podrobil lékařskému vyšetření a je zde v současné době hospitalizován k dalším znaleckým zkoumáním a k posouzení jeho příčetnosti či nepříčetnosti a k jeho svéprávnosti, zda si vůbec uvědomoval a uvědomuje následky svého chování a počínání.

Objasnění případu úmyslného rozbití autobusové zastávky v Hlučíně

V těchto dnech policisté z hlučínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci 32letému místnímu muži, neboť tento měl okolo jednadvacáté hodiny 20. června letošního roku na ulici ČSA v Hlučíně poškodit krytý přístřešek zdejší autobusové zastávky. Rozbitím tří skleněných výplní tvořící stěny přístřešku vznikla poškozené právnické organizaci z Hlučína celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 10 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Vloupání do restauračního zařízení na ulici Nádražní v Bruntále

V blíže neupřesněné době mezi 4. a 9. červencem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Nádražní v Bruntále přečin krádeže tím, že se vloupal do zdejší provozovny pohostinství a odcizil zde 50 zapalovačů, téměř 200 kusů doutníků s filtrem i bez filtru, plechovky nealko nápojů a přibližně 20 láhví alkoholu různých značek (Tullamore, Rum Malteco, Slivovice, Metaxa, Jelzin, Jameson, Jägermister, Jack Daniels, Hanácká vodka, Fernet, Borovička a Beefeaiter), čímž poškozené místní právnické osobě byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 12 tisíc korun. Tato trestná činnost majetkového charakteru je nadále prověřována ze strany policistů z Obvodního oddělení Policie České republiky v Bruntále v úzké spolupráci s bruntálskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného zboží, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů na Bruntálsku

Chvíli po jedenácté hodině dopolední 9. července 2020 řídil 18letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Toyota Yaris mezi obcemi Milotice nad Opavou a Horním Benešovem, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou dostal i přes speciálně zdrsněný červený povrch vozovky smyk, přejel do levé části komunikace a zde se čelně střetl s protijedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda Fabia, které řídil 42letý muž z Bruntálska. Při nehodě byla zraněna spolujedoucí z automobilu Škoda, a to 36letá žena z Bruntálu, která byla převezena sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do bruntálské nemocnice. I když si řidič škodovky také stěžoval na bolest ramene, ošetřit se na místě nenechal a v případě potřeby pak vyhledá lékařskou pomoc dodatečně. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 100 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Řidič osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení ujížděl novojičínským policistům

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně zahájili úkony trestního řízení k prověření a k objasnění skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že mohl být spáchán přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, kterého se měl dopustit 28letý muž z Přerova tím, že i přes vyslovený zákaz řízení všech motorových vozidel řídil osobní motorové vozidlo tovární značky BMW. Tato skutečnost byla zjištěna službu konající novojičínskou dopravní policejní hlídkou, a to chvíli po devatenácté hodině podvečerní 9. července 2020 na rychlostní komunikaci v katastru obce Starý Jičín. Vzhledem k tomu, že řidič výše uvedeného automobilu BMW při své jízdě bezdůvodně užíval levý jízdní pruh, rozhodli se jej policisté v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu zastavit a zkontrolovat. Tehdy neznámý řidič však na dávaná znamení policistů k zastavení nereagoval a ujížděl přes obec Šenov u Nového Jičína až na zdejší ulici Jeremenkovou. Zde automobil odstavil a snažil se ihned utéci. Zakročující policisté dokonce museli ve vhodném, prázdném a zcela bezpečném prostoru užít varovného výstřelu. Ani na tuto skutečnost však muž nereagoval a kolem budovy vlakového nádraží na ulici K. Schwarze v Novém Jičíně utíkal dál. Zde však ztratil botu, zakopnul a upadl na zem. V té chvíli byl policejní hlídkou zadržen a převezen k prvotním procesním úkonům do budovy novojičínských policistů. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že rozhodnutím Okresního soudu v Olomouci má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel až do října letošního roku. Dále bylo prokázáno, že se jedná o osobu v celostátním pátrání, kdy na něj Okresní soud v Přerově vydal příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem byl 28letý muž policisty následně eskortován a dodán do ostravské věznice. Celá záležitost je tak nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 10. července 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem