Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 10. března 2022

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu u obce Březová

Dvacet minut před šestnáctou hodinou odpolední 8. března 2022 řídil 32leý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Citroën C3 po silnici ve směru od obce Březová na obec Vrchy, kdy při odbočování vpravo na obec Větřkovice nezvládl vlivem své silné podnapilosti kontrolu nad svým automobilem, vyjel do protisměrného jízdního pruhu a přední části vozu narazil do zdi zdejší autobusové zastávky. Při této dopravní nehodě nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 80 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že shora uvedený řidič řídil automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, což plně doznal a byly mu naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2 promile alkoholu v dechu. Na výzvu se 32letý muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a ze strany opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů u obce Milostovice

Čtyřicet minut po čtrnácté hodině odpolední 9. března 2022 řídil 50letý muž z Krnova osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Focus ve směru od obce Milostovice ke křižovatce se silnicí spojující Opavu s Bruntálem, přičemž odbočoval vlevo k obci Vlaštovičky. Při tomto však nedal přednost v jízdě zleva jedoucímu osobnímu motorovému vozidlu tovární značky VW Polo, jehož 75letý muž z Ostravy jel ve směru na Opavu. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu obou automobilů, kdy oba řidiči utrpěli zranění lehčích charakterů s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Do opavského nemocničního zařízení byla sanitním vozidlem převezena se zraněním těžšího charakteru i 77letá žena z Ostravy, která byla spolujedoucí ve voze Volkswagen. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou mužů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 160 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a ze strany opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

BRUNTÁLSKO:

Případ výtržnictví a fyzického napadení v bruntálském supermarketu

V těchto dnech policisté z bruntálského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, ze kterého je důvodně podezřelý 38letý místní muž tím, že přibližně třicet minut po devatenácté hodině podvečerní 7. března letošního roku úmyslně slovně a následně i fyzicky napadl 36letého muže z Karviné, a to ve vnitřních prostorách jednoho ze supermarketů na ulici Ruské v Bruntále. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený 38letý muž v dané prodejně slovně vulgárními výrazy napadl 36letého muže a při odchodu v prostoru vstupních dveří otevřel láhev piva, touto tekutinou jej úmyslně polil a poté se jej skleněnou láhví pokusil udeřit do oblasti hlavy. Napadený muž se snažil útoku vyhnout, přesto byl udeřen do oblasti hrudníku a klíční kosti a láhev se následně rozbila o zem. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově v několika korunách a celé toto protiprávní jednání a chování je nadále v gesci bruntálských policistů a kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění krádeží zboží v novojičínských prodejnách

Policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně v průběhu dne 9. března tohoto roku ve dvou případech sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže dvěma mužům z Novojičínska, kteří nezávisle na sobě odcizili zboží v prodejnách, přičemž se u nich jedná o recidivu, poněvadž byli v posledních třech letech pravomocně odsouzeni a potrestáni pravomocnými rozsudky příslušných soudů.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak třicet minut po třinácté hodině odpolední 9. března 2022 jistý 25letý muž odcizil v prodejně textilu Nákupního centra na ulici Přemyslovců v Novém Jičíně zboží v celkové hodnotě téměř 1.100 korun. Volně vystavenou mikinu a teplákové kalhoty si odnesl do zkušební kabinky, zde odtrhl bezpečnostní čipy a kódy, značkové věci si oblékl na sebe pod své svrchní oblečení a bez úhrady prošel pokladní zónou. Za ní byl zadržen všímavými pracovníky prodejny až do příjezdu přivolané službu konající policejní autohlídky. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že shora uvedený muž byl na základě rozhodnutí Městského soudu v Brně v minulosti potrestán pro obdobný přečin krádeže, a to k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce osmi měsíců, který již vykonal.

Obdobného protiprávního jednání majetkového charakteru se okolo sedmnácté hodiny odpolední téhož dne dopustil i 43letý muž, který v jednom ze supermarketů na ulici Sokolovské v Novém Jičíně odcizil potraviny v celkové hodnotě bezmála 300 korun. Volně vystavené tři druhy balení uzenin si uschoval pod svůj oděv a bez zaplacení se snažil z provozovny odejít. Při tomto však byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán službu konající policejní autohlídce. Lustracemi bylo rovněž prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, kdy rozhodnutím Okresního soudu v Novém Jičíně byl potrestán za trestný čin krádeže k nepodmíněnému trestu odnětí svobody o výměře šesti měsíců, který vykonal v srpnu roku 2020.

Výše uvedené případy jsou nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 10. března 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem