Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska a z Bruntálska - 23. listopadu 2023

Zprávy z ÚO Opava (4x) a z ÚO Bruntál (1x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění majetkové trestné činnosti tří mužů v jedné z opavských společností

Vrchní inspektor Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě při své operativně pátrací činnosti v souvislosti s prošetřováním a s prověřováním jiného protiprávního jednání a chování získal poznatek k tehdy 46letému muži z Opavy, že jako skladník jisté soukromé společnosti na teritoriu statutárního města Opavy vědomě vydává různým zákazníkům, a to nad rámec vystavených faktur, jisté výrobní zboží svého zaměstnavatele a takto neoprávněně získává různé finanční prostředky a další možné výhody pro svou vlastní potřebu.

Na základě výše uvedených indicií se případem důvodného podezření z naplnění skutkové podstaty některého z trestných činů (například přečin krádeže nebo přečin zpronevěry…) začali zabývat opavští kriminalisté, kteří v průběhu řádného prověřování zjistili všechny důležité skutečnosti, které nakonec vedly k obvinění tří mužů.

V uplynulých dnech opavský policejní komisař zahájil trestní stíhání výše uvedeného, dnes již 47letého, muže z Opavy jako obviněného ze spáchání přečinu zpronevěry a dále zahájil trestní stíhání dvou mužů ve věku 58 let z Opavska a 66 let z Bruntálska jako obviněné za účastenství na přečinu zpronevěry spáchaného formou pomoci.

Prvně jmenovaný nejméně od konce února do poloviny června roku 2023 jako zaměstnanec soukromé společnosti v pozici skladníka využil svého pracovního postavení a v rozporu s dohodou o hmotné odpovědnosti k ochraně hodnot svěřené zaměstnanci si úmyslně přisvojoval mouku balenou v pytlích. Následně jí nakládal nebo se aktivně zapojoval při nakládkách těchto padesáti kilových pytlů s moukou, a to vždy nad rámec předložených faktur k přesnému množství výdeje zboží ze skladu a několika odběratelům tak umožnil neoprávněně získat větší množství zboží, které neuhradili dané společnosti, ale částečné finanční prostředky či jiné výhody přímo předali obviněnému muži.

Výše uvedený 58letý muž po vzájemné domluvě se 47letým mužem jako řidič nákladního vozidla s přívěsem nejméně ve dvou případech koncem února a v polovině května letošního roku v rozporu s vystavenými fakturami naložil navíc 148 pytlů mouky, což je okolo 7,4 tun v celkové hodnotě téměř 100 tisíc korun, kterou vyvezl mimo objekt společnosti.

Obviněný 66letý muž z Bruntálska od poloviny března do poloviny června tohoto roku nejméně v 33 případech jako řidič a odběratel naložil společně s 47letým mužem do vždy přistaveného dodávkového automobilu, nad rámec platných faktur, navíc několik pytlů s moukou, kdy za uvedené období takto z poškozené společnosti neoprávněně vyvezl přibližně 270 pytlů o celkové hmotnosti téměř 14 tun v celkové výši přes 181 tisíc korun bez DPH.

Celá záležitost byla v průběhu předchozích měsíců ve stádiu vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, přičemž v těchto dnech byl podán návrh na obžalobu všech tří shora uvedených obviněných mužů.

Vloupání do restauračního zařízení na ulici U Cukrovaru v Opavě-Kateřinkách

Mezi jednou hodinou ranní a devátou hodinou dopolední 20. listopadu letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici U Cukrovaru v Opavě-Kateřinkách přečin krádeže tím, že se po násilném vypáčení vstupních dveří vloupal do vnitřních prostor zdejšího restauračního zařízení, které prohledal a z prostoru baru odcizil osm láhví různých druhů alkoholických nápojů a volně odloženou elektronickou cigaretu černohnědé barvy i s náhradními náplněmi, čímž poškozeným fyzickým i právnickým osobám a organizacím vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 7 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených alkoholických nápojů a dalších věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Silniční kontrola prokázala podnapilého řidiče osobního automobilu v Opavě

Pětadvacet minut po patnácté hodině odpolední 21. listopadu 2023 službu konající policejní autohlídka z Oddělení hlídkové služby Územního odboru Policie České republiky v Opavě prováděla dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu na ulici Krnovské v Opavě, přičemž stavěla řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Renault Kangoo, a to 58letého muže z Opavska. Při této silniční kontrole bylo odborným měřením dechovými zkouškami zjištěno a prokázáno, že tento muž řídil automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 1,8 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný 58letý muž předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a zakročující policisté mu zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 15.11.2023 v Opavě

V těchto dnech vrchní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě nprap. Karel Matusiak nadále intenzivně prošetřuje případ kolizní situace v dopravě, ke kterému došlo v šestnáct hodin odpoledne 15. listopadu 2023 na ulici Pekařské v Opavě.

V té době přijížděl 65letý muž z Opavy jako řidič trolejbusu tovární značky Škoda 32 TR SOR opavské Městské hromadné dopravy ke zdejší zastávce, přičemž údajně plynule snižoval rychlost a v prostoru prostředku hromadné přepravy osob došlo k pádu 77leté místní ženy na podlahu vozu. Při tomto utrpěla výše uvedená cestující zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, hmotná škoda na majetku způsobena nebyla a orientační dechové zkoušky vyzněly u řidiče i zraněné ženy negativně. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu je nutností určit přesný nehodový děj a k tomu je zapotřebí svědectví případně přítomných pasažérů. Tyto kladné a pozitivní informace lze telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 581 případně kdykoli na mobilní telefon opavských dopravních policistů 735 788 950.

BRUNTÁLSKO:

Podnapilý muž se nevhodně choval v bruntálském supermarketu

Dvacet minut před osmnáctou hodinou podvečerní 21. listopadu 2023 službu konající policejní autohlídka z bruntálského Obvodního oddělení byla vyslána do jednoho ze supermarketů na ulici Ruské v Bruntále, kde se má nacházet podnapilý muž, který slovně vulgárními výrazy napadá nejen personál provozovny, ale rovněž i nakupující občany.

Po příjezdu na místo zakročující policisté zjistili, že se 45letý muž z Prostějovska prochází po prodejní ploše, je opravdu v podnapilém stavu (následná orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu přes 0,7 promile alkoholu v dechu) a vulgárně uráží přítomné osoby. Na výzvy k uklidnění ze strany zakročujících policistů tento muž nereagoval a ve svém protiprávním jednání a chování pokračoval. Při prošetřování celé události bylo zjištěno, že tento zákazník si na prodejní ploše vzal láhev piva v hodnotě 14 korun, tuto otevřel a obsah začal pít dříve, než zboží uhradil. Následně byl tento muž zajištěn a převezen do budovy bruntálských policistů k dalším procesním úkonům, po kterých byl propuštěn, Celá záležitost je nadále v prošetřování pro důvodné podezření z naplnění skutkových podstat přestupků proti veřejnému pořádku a proti občanskému soužití.

Opava 23. listopadu 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem