Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska a z Bruntálska - 20. října 2023

Zprávy z ÚO Opava (2x) a ÚO Bruntál (1x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

Policejní informace ze dne 20. října 2023

OPAVSKO – NOVOJIČÍNSKO - BRUNTÁLSKO

Objasnění dvou případů trestné činnosti s drogovou problematikou

V uplynulých dnech opavští policisté a kriminalisté z tak zvaného Toxi týmu po několika měsíčním prošetřování a prověřování rozkryli organizovanou a velmi sofistikovanou skupinu pachatelů z Opavska a z Novojičínska, která vyráběla a následně distribuovala návykovou látku – pervitin. Jako inspirace této drogové skupině nejspíše posloužil seriál „Perníkový táta“, neboť pachatelé pervitin vyráběli na odlehlých místech v různých lesích (na Vítkovsku), a to v upraveném terénním dodávkovém automobilu. Uvnitř party 9 osob byly striktně rozděleny role, někteří členové drogu vyráběli, další při varném procesu střežili okolí, zbytek členů sháněl prekurzory a následně na různých místech distribuoval (prodával) pervitin. V této skupině osob byly rovněž manželky obou hlavních aktérů, které se na samotné distribuci drogy výrazným způsobem rovněž podílely a společně se svými životními partnery a s dalšími osobami návykovou látku za úplatu nabízely k prodeji na různých místech v okresech Opava a Nový Jičín.

Komisař 2. Oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě tak v těchto dnech zahájil trestní stíhání 9 osob (7 mužů a 2 žen) ve věku mezi 27 a 49 let z Opavska a z Novojičínska jako obviněné ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, poněvadž jako členové organizované skupiny se každá různou měrou podílela na výrobě a distribuci pervitinu, a to opakovaným opatřováním léčiv s obsahem pseudoefedrinu (převážně z Polska), dalších potřebných chemikálií a prekurzorů sloužící k výrobě této návykové látky, vzájemnou kooperací a dělbě úloh při procesu vaření a následného prodeje amfetaminu/metamfetaminu několika odběratelům na různých místech Opavska a Novojičínska.

U jednoho z obviněných, a to 30letého muže z Vítkovska se jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což mu byl uložen podmíněný trest odnětí svobody v délce jednoho roku, se zkušební dobou do poloviny dubna roku 2024.

V rámci realizace výše uvedeného protiprávního jednání a chování bylo policisty ze Zásahové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava zadrženo celkem 9 osob, a to krátce po jejich varném procesu nových dávek pervitinu na teritoriu Vítkova, v části Klokočov. Následně byly ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě provedeny 3 domovní prohlídky a další 3 prohlídky jiných prostor (například automobily). V průběhu těchto soudně nařízených prohlídek byla nalezena a zajištěna kompletní varna na výrobu omamných a psychotropních látek a jedů včetně laboratorního skla, prekurzorů a chemikálií, dále 400 gramů efedrinu, 100 gramů amfetaminu/metamfetaminu (pervitinu) a také 2 kilogramy šperků ze žlutého kovu (řetízky, náramky, přívěšky) a finanční částka na hotovosti ve výši 1 milionu korun českých. Z celkového počtu 9 obviněných osob bylo 5 pachatelů vzato do vazby a 4 lidé jsou trestně stíháni na svobodě.

Tato trestná činnost s drogovou problematikou je nadále ve stádiu vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil trestní stíhání 50letého muže z Bruntálu jako obviněného ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak shora uvedený muž nejméně od letošních jarních měsíců do začátku října 2023 v rodinném domě i na přilehlém zahradním pozemku v místě jeho trvalého bydliště bez speciálního oprávnění vypěstoval několik desítek kusů rostlin konopí setého obsahující delta-9-tetrahydrokanabinol (THC), které následně usušil a připravil k výrobě různých konopných produktů a potravin. Při nařízené domovní prohlídce na základě příkazu Okresního soudu v Bruntále bylo v obytných prostorách domu nalezeno a k dalším procesním úkonům zajištěno 1.659 gramů sušené hmoty (marihuany), 29 kusů polovičně usušených rostlin konopí o váze 590 gramů a na zahradě v nadále rostoucím stavu celkem 55 kusů rostlin konopí o výšce mezi 150 až 180 centimetrů.

Celá záležitost je nadále ve stádiu vyšetřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.

OPAVSKO:

Silniční kontrola prokázala podnapilého řidiče osobního automobilu se zákazem řízení

Třicet minut po třiadvacáté hodině večerní 18. října 2023 službu konající policejní autohlídka z Oddělení hlídkové služby Územního odboru Policie České republiky v Opavě v rámci dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu zastavila na ulici Vančurové v Opavě řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Dacia Sandero, a to 27letého místního muže. Při této silniční kontrole bylo odborným měřením dechovými zkouškami zjištěno, že tento muž řídí automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 1,7 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený 27letý muž předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal a na místě mu bylo zakázáno další řízení všech motorových vozidel do příslušného rozhodnutí a opatření. Důslednými lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že má v současné chvíli vysloven Okresním soudem v Bruntále zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkových podstat přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Po vloupání do sklepních prostor domu byl opavský recidivista zadržen

Policisté z opavského Obvodního oddělení v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci spáchání přečinu porušování domovní svobody a ve věci spáchání přečinu krádeže, ze kterých je důvodně podezřelý 38letý místní muž.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž chvíli po jednadvacáté hodině večerní 19. října 2023 po vypáčení zámku hlavních vstupních dveří vstoupil do jednoho z bytových domů na ulici Fügnerové v Opavě-Kateřinkách, následně vešel do sklepních prostor a zde se po vypáčení tří dveří vloupal do dvou místností koláren a do jednoho ze sklepních boxů, kdy ze zde odstavených jízdních kol odcizil dvě cyklistické pumpy, otvírací nůž, zapalovač, kleště a blikající osvětlení kola, čímž poškozeným fyzickým i právnickým osobám vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši několika stovek korun. Po tomto výše uvedeném protiprávním jednání a chování byl 38letý muž bezprostředně na místě činu zadržen službu konající policejní autohlídkou z Obvodního oddělení v Opavě a následně byl umístěn do policejní cely při Územním odboru Policie České republiky v Opavě k dalším nutným procesním úkonům. Důslednými lustracemi v dostupných evidencích bylo také prokázáno, že se u podezřelého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresním soudem v Opavě pro obdobnou majetkovou trestnou činnost, a to k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání deseti měsíců, který vykonal začátkem dubna letošního roku. Celá záležitost je nadále v gesci opavských policistů a kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda dvou automobilů u obce Ludvíkov na Bruntálsku

Třicet minut po třinácté hodině odpolední 19. října 2023 řídil 19letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Kangoo v katastru obce Ludvíkov pod Pradědem, a to po silnici ve směru od obce Karlova Studánka do Ludvíkova, přičemž po projetí pravotočivé zatáčky poblíž autobusové zastávky Stáje dostal na mokré vozovce smyk, přejel do levé poloviny vozovky a zde se čelně střetl s protijedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Peugeot 207, které řídil 74letý muž z Frýdeckomístecka. Vůz Renault se po nárazu přetočil a zůstal stát na pravém boku, automobil Peugeot byl odhozen do levého silničního příkopu. Při této dopravní nehodě utrpěl druhý z výše jmenovaných řidičů zranění těžšího charakteru s nutností leteckého transportu helikoptérou k lékařskému vyšetření a k ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Zranění lehčího charakteru bylo způsobeno i jeho 67letému spolujezdci z Přerovska, jenž byl převezen sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření, ošetření a k následné hospitalizaci do nemocničního zařízení v Krnově. Zranění lehčího charakteru vzniklo i u prvně jmenovaného 19letého muže, který byl rovněž převezen osádkou sanitního vozidla k lékařskému vyšetření a k ošetření do krnovské nemocnice. Ke zranění žádné jiné osoby již nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 100 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů osobních automobilů negativně a celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Opava 20. října 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil: +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem