Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska a z Bruntálska - 1. června 2018

Opava - Dva muži se podivným způsobem bavili při průjezdu Opavskem a další... (4 případy) 

Dva muži se podivným způsobem bavili při průjezdu Opavskem

V těchto dnech policisté z Územního odboru Policie České republiky v Opavě objasnili několik případů protiprávního jednání mající znaky přečinu výtržnictví, kterých se v průběhu dne 27. května 2018 dopustili na teritoriu okresu Opava dva muži ve věku 18 a 24 let z Opavska.

Jak bylo dosavadním prověřováním ze strany hradeckých, opavských, kravařských a hlučínských policistů zjištěno, tak se oba muži v polední době výše uvedeného dne pohybovali po Opavsku v osobním motorovém vozidle tovární značky VW Passat a svým jednáním ohrožovali, omezovali a obtěžovali spoluobčany.

Tak například chvíli před polednem projížděli obcí Skřipov, přičemž přibrzdili u zde jdoucího místního muže a z okna vozu po něm hodili kámen, který jej nezasáhl. Poté jejich vozidlo prudce akcelerovalo a rychlou jízdou odjelo ve směru na obec Jakubčovice. O chvíli později na silnici mezi obcemi Budišovice a Hrabyně z vozu hodili vejce a polili octem zde jedoucího cyklistu a opět urychleně odejeli. Obdobně se chovali i na silnici mezi obcemi Hrabyně a Háj ve Slezsku, část Smolkov, kdy z okna auta hodili kelímek s hořčicí po zde jedoucích cyklistech, přičemž kelímek zasáhl výplet předního kola a vystříknutá hořčice cyklisty potřísnila. Ve své jízdě pak nadále pokračovali přes Dolní Benešov, kdy nedaleko obce Bohuslavice házeli vajíčka po dvou mužích, jedoucích na jízdních kolech. Poslední zadokumentovaný skutek provedli kolem půl jedné odpolední téhož dne v obci Bohuslavice, kdy s automobilem přibrzdili u místní cukrárny, vyklonili se z okna vozu, na tváři měli masky a po dvou osobách sedících na lavičce házeli vejce, bez zásahu poškozených. Svým protiprávním jednáním se tudíž na několika místech v okrese Opava dopustili na místě veřejnosti přístupném hrubé neslušnosti a celá záležitost je nadále v prověřování.

Po odcizení platební karty se podnapilý 18letý mladý muž s ní pokusil uhradit zboží

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže a z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku 18letému muži z Bruntálska, neboť tento měl využít chvilkové nepozornosti 18leté ženy z Opavy a chvíli po páté hodině odpolední 30. května 2018 jí z volně odloženého batohu odcizil mobilní telefon a peněženku s platební kartou, vše v hodnotě 2 tisíce korun. Ke skutku došlo v areálu hřiště u restaurace na Stříbrném jezeře v Opavě-Kateřinkách. Následně se ještě téhož dne za pomocí takto získané platební karty pokusil v supermarketu nákupního centra na ulici U Fortny v Opavě zaplatit nákup, což se mu nepodařilo. Na místě tak byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané policejní hlídce. Vzhledem k tomu, že výše uvedený muž byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu okolo 1,8 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho zajištění a umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Po vystřízlivění s ním byly provedeny nutné procesní úkony, při kterých se ke své trestné činnosti majetkového charakteru doznal. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Po vypadnutí muže z kabiny traktoru tento dopravní prostředek narazil do rodinného domu

Kolem půl třetí odpoledne 30. května letošního roku řídil 53letý muž z Opavska na ulici Polní v obci Hněvošice traktor značky Zetor s připojeným obracečem sena, přičemž se s největší pravděpodobností plně nevěnoval řízení a za jízdy chtěl zavřít samovolně otevírající se pravé dveře kabiny traktoru. Po vyklonění však z jedoucího pracovního stroje vypadl ven a traktor tak následně nekontrolovatelně pokračoval v jízdě, až narazil do prosklené zdi jednoho z přilehlých rodinných domů. Poškozeným manželům vznikla proražením zdi domu a poškozením odstaveného přívěsného vozíku celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 680 tisíc korun. Celá záležitost je nyní nadále prověřována ze strany policistů z Obvodního oddělení v Kravařích v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty, přičemž se zjišťuje, zda v dané věci nemohla být například naplněna skutková podstata přečinu obecného ohrožení z nedbalosti.

Odcizení volně uloženého použitého stavebního materiálu v Krnově

V blíže neustanovené době od odpoledních hodin 29. května 2018 do poledních hodin následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal v prostoru ulic Dobrovského a Pionýrů v Krnově přečin krádeže tím, že odcizil zde volně uložený demontovaný stavební materiál. Odcizením žulových obrub a žulových kostek o různých velikostech vznikla poškozené krnovské organizaci celková hmotná škoda na majetku v předběžné výši 20 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Krnově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného materiálu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 711 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 1. června 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem