Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska a Novojičínska - 3. června 2022

Zprávy z ÚO Opava (5) a ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Žádost o svědecké informace k incidentu ze dne 20. února 2022 na katastru obce Hať

Vrchní inspektorka Oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě s pracovištěm v Hlučíně nprap. Anna Pýchová v této chvíli nadále intenzivně prošetřuje a prověřuje případ, ke kterému došlo chvíli před šestnáctou hodinou odpolední 20. února 2022 na katastru obce Hať. V té době na ulici K Remízce v obci Hať, a to v prostoru cyklostezky poblíže zdejšího rybníku, došlo k incidentu mezi řidičem osobního motorového vozidla tovární značky Audi černé barvy a zde jdoucího chodce, přičemž mělo dojít k úmyslnému rozbití zpětného zrcátka na automobilu.

V této souvislosti hledáme převážně přímou svědkyni daného incidentu (žena se psem) případně i další spoluobčany, kteří by mohli poskytnout jakékoli svědecké informace k důkladnému zadokumentování celého spisového materiálu a k řádnému objasnění věci. Tyto osoby se můžou telefonicky ozvat na mobilní telefonní číslo 606 080 402 případně kdykoli na policejní číslo hlučínských policistů 974 737 701. Za poskytnuté svědectví a pozitivní informace policisté děkují. 

Opavský recidivista zcizoval pečivo od prodejny na ulici Olomoucké v Opavě

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 38letému místnímu muži, neboť tento měl nejméně ve čtyřech případech zcizovat různé druhy pečiva od prodejny potravin na ulici Olomoucké v Opavě.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním ze strany opavských policistů zjištěno, tak shora uvedený muž měl v brzkých ranních hodinách ve dnech 20. a 21. dubna letošního roku a ve dnech 3. a 5. května tohoto roku vždy využít nepřítomnosti odpovědných osob a z volně uložených přepravek s pečivem zcizovat chleby, rohlíky, koláče, loupáky, šátečky, rohlíčky a hřebeny v celkové hodnotě přes 500 korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce dvou let, se zkušební dobou do ledna příštího roku. Celá záležitost je nadále v gesci opavských kriminalistů, kdy se u výše uvedeného 38letého muže zjišťuje jeho případné další obdobné protiprávní jednání a chování majetkového charakteru.

Dopravně bezpečnostní akce na Opavsku

V návaznosti na dlouholetou prioritu Služby dopravní policie Policejního prezidia Policie České republiky a také Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje byla na teritoriu okresu Opava vyhlášena po dobu tří hodin jednoho dne v uplynulém týdnu dopravně bezpečnostní akce zaměřená na vybraná porušení pravidel silničního provozu.

Policisté z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě se tak ve větší míře zabývali zejména nesprávným předjížděním řidičů motorových vozidel, nesprávnou jízdou v jízdních pruzích a také dodržováním nejvyšší dovolené rychlosti. Předmětem zájmu byla motorová vozidla pohybující se po silnici číslo I/11 spojující Opavu s Ostravou, a to na kilometru 265-266 dané silnice pro motorová vozidla v katastrálním území obce Hrabyně.

Výše uvedené dopravně bezpečnostní akce se zúčastnilo 15 dopravních policistů a 5 policistů z obvodních oddělení, přičemž tito odhalili celkem 94 přestupků souvisejících s nesprávnou jízdou v jízdních pruzích (ust, § 12 odst. 1 z. č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích). Zjištěny byly i 3 případy překročení nejvyšší dovolené rychlosti mimo obec o více než 30 km/h a dokonce 1 skutek překročení o více než 50 km/h. Toto předmětné porušení bylo oznámeno příslušnému správnímu orgánu k dalšímu došetření, dořešení a opatření.

Součástí akce bylo také pátrání po odcizených věcech, pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách, odhalování ilegální migrace a v neposlední řadě kontrola řidičů, zda nejsou pod vlivem alkoholických nápojů či jiných omamných a návykových látek či jedů a také skutečnost, zda jsou podle platné legislativy oprávněni řídit konkrétní dopravní prostředek. V souvislosti s tímto byl zjištěn a správnímu orgánu oznámen 1 „neřidič“, kterému bylo následně zabráněno v další jízdě.

Obdobné dopravně bezpečnostní opatření již byly v minulosti ze strany Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě úspěšně realizovány, kdy lze předpokládat ze strany vedení opavské dopravní policie jejich opakování, přičemž hlavním cílem bude snaha o zvyšování bezpečnosti a plynulosti silničního provozu v jeho územní působnosti.

Slovní a fyzické napadení dvou mužů v Opavě skončilo s útokem nože

V těchto dnech komisařka Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájila úkony trestního řízení ve věci pokusu zločinu těžkého ublížení na zdraví, kterého se měl dopustit 46letý muž z Opavy. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora jmenovaný chvíli před devatenáctou hodinou podvečerní 2. června 2022 na schodišti jednoho z bytových domů na ulici Obloukové v Opavě po předchozí vzájemné slovní rozepři měl fyzicky napadnout 41letého místního muže a jakmile k němu byl poškozený otočený zády, tak jej měl bodnout kuchyňským nožem o celkové délce 25 cm (čepel délky 14 cm) do středu zad. Napadený 41letý muž tak utrpěl blíže nespecifikované zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici s následným transportem do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě a s doposud přesně nezjištěnou dobou léčení. Vzhledem k tomu, že prvně jmenovaný 46letý muž byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu přes 2 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho zadržení a umístění v protialkoholní záchytné stanici Opava k vystřízlivění. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celá záležitost je nadále v intenzivním objasňování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Krádež pracovního nářadí v opavském supermarketu objasněna

Policisté z opavského Obvodního oddělení v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 40letému muži z Opavska, neboť tento měl třicet minut po šestnácté hodině odpolední 2. června letošního roku odcizit v jednom ze supermarketů na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách volně vystavené zboží v hodnotě bezmála 15 tisíc korun. Jak bylo prvotními procesními úkony zjištěno, tak shora uvedený muž vzal z prodejních prostor dva kompletní sety aku vrtaček, přičemž jednu si dal dozadu za pás a druhou dopředu na břicho pod své svrchní oblečení (bundu) a takto prošel pokladní zónou, aniž by zboží zaplatil. Následně byl zadržen všímavými pracovníky prodejny a předán přivolané službu konající opavské policejní autohlídce. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do budovy bývalého výměníku v Kopřivnici

V blíže neustanovené době mezi sedmnáctou hodinou odpolední 30. května a patnáctou hodinou odpolední 31. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Husové v Kopřivnici přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se po vypáčení dveří se škodou ve výši přes 10 tisíc korun vloupal do objektu bývalého výměníku u budovy zdejšího krytého bazénu. Odtud následně odcizil různé druhy pracovního nářadí (pracovní kolečka, elektrické vrtačky značky Bosch, pracovní plastovou bednu s ručním nářadím, bourací kladivo značky Parkside, aku vrtačku značky Einhel, úhlové brusky značek Makita a Metabo, elektroinstalační kabely, jističe a další montážní materiál), čímž poškozeným fyzickým i právnickým osobám vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 55 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného nářadí a materiálu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Sprejerství, úmyslné poškození nákladního automobilu v obci Hodslavice

Mezi dvacátou hodinou večerní prvního červnového dne a pátou hodinou ranní druhého červnového dne tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Hodslavice přečin poškození cizí věci tím, že poblíž místního fotbalového hřiště úmyslně poškodil zde odstavené nákladní motorové vozidlo tovární značky Volvo FL250 červené barvy. Jak bylo zjištěno, tak neznámá osoba sprejem červené barvy postříkala přední kapotu vozu přes nápis Dymytry a poškozené místní právnické osobě tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 2 tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Vloupání do prodejny novojičínského klenotnictví a hodinářství

Okolo půl třetí ráno 3. června 2022 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Masarykovo náměstí v Novém Jičíně přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se po předchozím rozbití skleněné výplně výkladní skříně se škodou ve výši 10 tisíc korun vloupal do zdejší provozovny zlatnictví a odcizil dvě plata šperků z bílého kovu (třicet prstenů a třicet párů náušnic) a čtyři kusy hodinek různých značek, vše v hodnotě 50 tisíc korun. Poškozené právnické osobě z Prahy tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 60 tisíc korun a celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených šperků a hodinek, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání policie České republiky čísla 158.

Opava 3. června 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem