Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska a Novojičínska - 13. ledna 2023

Zprávy z ÚO Opava (2) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě mezi osobním automobilem a chodkyní

Policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Filip Špaček v těchto dnech intenzivně prošetřuje a prověřuje případ kolizní situace v dopravě, který se stal třicet minut po páté hodině ranní 12. ledna 2023 v prostoru křižovatky ulic Ratibořská a Hlučínská v Opavě-Kateřinkách. V této souvislosti žádá o svědecké informace případné přímé svědky, což je velmi důležité pro upřesnění nehodového děje a pro řádné zadokumentování spisového materiálu. Tyto informace lze telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 581 případně kdykoli na mobilní telefon opavských dopravních policistů 735 788 950.

Ve výše uvedené době, tedy půl hodiny před šestou hodinou ranní 12. ledna tohoto roku řídila 26letá žena z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Hyundai Tuscon po ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách, a to ve směru z centra města, přičemž v křižovatce s ulicí Hlučínskou odbočovala vlevo ve směru jízdy na obce Pusté Jakartice, Oldřišov a Hněvošice. Při tomto však s největší pravděpodobností zcela přehlédla 45letou místní ženu, která přecházela silnici po vyznačeném přechodu pro chodce. Došlo tak ke střetu přední části automobilu s tělem chodkyně, která následně upadla na zem a vzniklo jí zranění lehčího charakteru s nutností následného lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky provedeny nebyly s ohledem na dodatečné oznámení a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši několika stovek korun.

Objasnění případů krádeží elektro koloběžek z opavského hypermarketu

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 28letému místnímu muži, neboť na podkladě všech doposud zjištěných a objasněných skutečností je zcela zřejmé, že ve dvou případech v průběhu prosince loňského roku odcizil z prodejních prostor hypermarketu na ulici Těšínské v Opavě dvě elektrické koloběžky.

Prvního prosincového dne roku 2022 prošel bez úhrady pokladní zónou daného hypermarketu s volně vystavenou elektro koloběžkou značky Sencor v hodnotě téměř 7 tisíc korun a v odpoledních hodinách 6. prosince předchozího roku obdobně přes prostor samoobslužných pokladen odcizil elektrickou koloběžku značky Eljet v hodnotě bezmála 8 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní objasnili policisté z Obvodního oddělení v Opavě na základě místní a osobní znalosti prostředí a daného protiprávního jednání a chování. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Řidič osobního auta s vysloveným zákazem řízení ujížděl kopřivnickým policistům

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně zahájil trestní stíhání 34letého muže z Novojičínska pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž pár minut před druhou hodinou ranní 10. ledna 2023 řídil na území města Kopřivnice osobní motorové vozidlo tovární značky Land Rover, ač má v současné chvíli vysloven status neřidiče, tedy že má rozsudkem Okresního soudu ve Frýdku-Místku vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu čtyřiceti osmi měsíců, a to až do října roku 2024.

Celá tato záležitost byla zjištěna při běžné silniční kontrole, kterou vykonávala službu konající policejní autohlídka z kopřivnického Obvodního oddělení, která výše uvedený projíždějící automobil stavěla v Kopřivnici, v místní části Lubina. Řidič na dávané znamení k zastavení však nereagoval a rychlou a někdy i velmi bezohlednou jízdou začal policistům ujíždět v celkové délce téměř 25 kilometrů přes obec Mniší, dále přes místní polní cesty a louky až do obce Tichá a dále pak do Frenštátu pod Radhoštěm, kde na ulici Střelniční narazil do kovového zábradlí můstku přes potok Lomná. Zde z auta vystoupil a snažil se utéci tím, že z výšky čtyř metrů skočil do koryta zdejšího potoka. Při tomto si poranil dolní končetinu a byl okamžitě zadržen zakročujícími policisty. Následně byl lékařsky vyšetřen a ošetřen v novojičínském zdravotnickém zařízení, při kterém se však bezdůvodně odmítl podrobit nejen orientační dechové zkoušce a testu na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle, ale také odběru biologického materiálu (/krve nebo moči). Lustracemi v dostupných evidencích nejen bylo zjištěno, že shora uvedený 34letý muž má vysloven zákaz řízení, ale také skutečnost, že osobní automobil Land Rover není řádně přihlášen v evidencích motorových vozidel České republiky a má přechodně nainstalovanou imitační registrační značku z osobního motorového vozidla tovární značky Jeep Grand Cherokee. Celá záležitost je nadále v gesci novojičínských policistů a kriminalistů.

Případ vyhrožování s nožem v ruce v ubytovně na ulici K. Schwarze v Novém Jičíně

Policisté z novojičínského Obvodního oddělení v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení směřující k řádnému prověření a k objasnění všech skutečností nasvědčujících tomu, že se 33letý muž z Novojičínska mohl pár minut po půlnoci 9. ledna letošního roku dopustit přečinu nebezpečného vyhrožování, a to ve společných prostorách ubytovny na ulici K. Schwarze v Novém Jičíně.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním ze strany novojičínských policistů zjištěno a prokázáno, tak shora uvedený 33letý muž společně s 37letým mužem bulharské národnosti rušil noční klid, veřejný pořádek a občanské soužití ve výše zmíněné ubytovně. Jakmile je napomenul 38letý místní muž, aby svého protiprávního jednání a chování zanechali, tak uvedený mladší z mužů vytáhl z pouzdra, které měl ve svém oděvu, nůž o délce čepele 18 centimetrů, namířil jej proti 38letému muži a zde přítomné 24leté ženě z Nového Jičína a začal jim vyhrožovat napadením a fyzickou likvidací. Tomuto bezprostřednímu útoku předcházela fyzická potyčka mezi všemi třemi jmenovanými muži, u které byla přítomna i výše jmenovaná žena, která utrpěla zranění lehčího charakteru s nutností jednorázového lékařského vyšetření a ošetření v novojičínském nemocničním zařízení. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku.

Kromě toho, že je 33letý muž důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu nebezpečného vyhrožování, tak se svým protiprávním jednáním a chováním mohl dopustit i přečinu výtržnictví, tak jako další dva muži ve věku 37 a 38 let. Rušením nočního klidu a občanského soužití (hlasitá hudba, křik, bouchání do stěn a nábytku) ze strany silně podnapilého 37letého muže bulharské národnosti (orientační dechová zkouška u něj tehdy prokázala pozitivní výsledek s naměřenou hodnotou přes 2,5 promile alkoholu) se v dané ubytovně již zabývali policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně okolo třiadvacáté hodiny večerní 5. ledna tohoto roku. Obě záležitosti jsou nadále ve stádiu prověřování novojičínskými policisty a kriminalisty.

Opava 13. ledna 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem