Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska a Bruntálska - 8. září 2022

Zprávy z ÚO Opava (2) a ÚO Bruntál (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Tragická dopravní nehoda v katastru obce Březová na Opavsku

Pětadvacet minut po sedmé hodině ranní 7. září 2022 řídila 37letá žena z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A4 po vedlejší silnici ve směru jízdy od obce Březová k obci Jančí, přičemž ve zdejší křižovatce z doposud přesně nezjištěných příčin nerespektovala dopravní značku „Dej přednost v jízdě" a nedala tak přednost přijíždějícímu osobnímu motorovému vozidlu tovární značky Škoda Octavia, které řídila 39letá žena z Novojičínska po hlavní silnici ve směru jízdy od obce Vrchy na obec Větřkovice. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu mezi přední části automobilu Audi s pravým bokem vozu Škoda, které následně vyjelo vlevo mimo komunikaci, kde narazilo do zděné autobusové zastávky označené Březová - Jančí. Při této dopravní nehodě vzniklo řidičce Škodovky blíže neurčené zranění středně těžkého charakteru a byla letecky transportována k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Její 41letý spolujedoucí muž z Novojičínska utrpěl mnohočetná zranění, neslučitelná se životem a přivolaný lékař konstatoval jeho úmrtí na místě. Prvně jmenované ženě bylo způsobeno zranění lehčího charakteru s nutností jejího lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava a orientační dechová zkouška u ní vyzněla negativně. Obdobný test k vyloučení požití alkoholických nápojů či jiných návykových látek a jedů nemohl být u 39leté ženy proveden vzhledem k rozsahu jejího zranění, byl tak u ní nařízen odběr biologického materiálu (krve) při lékařském ošetření. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 430 tisíc korun.

Celá tato tragická událost je nadále v intenzivním prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a také ze strany opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu usmrcení z nedbalosti.

Případ havárie 17letého mladíka na motocyklu u Budišova nad Budišovkou

Pět minut po čtrnácté hodině odpolední 7. září 2022 řídil 17letý mladík z Bruntálska malý motocykl tovární značky Honda v katastru Budišova nad Budišovkou, a to po bezejmenné místní komunikaci ve směru jízdy od Budišova nad Budišovkou k obci Dvorce, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy, následně začal prudce brzdit, uvedl motocykl do smyku, vyjel vlevo mimo vozovku, kde havaroval. Řidič i jeho nezletilý 14letýspolujezdec z Bruntálska utrpěli zranění lehčích charakterů, pro které byli posádkou sanitního vozidla s lékařem převezeni k lékařskému vyšetření a ošetření do bruntálského zdravotnického zařízení. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u mladistvé osoby negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun. Lustracemi v dostupných informačních systémech bylo prokázáno, že 17letý mladík není držitelem řidičského průkazu s řidičským oprávněním pro žádnou skupinu a podskupinu motorových vozidel. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

BRUNTÁLSKO:

Opětovná žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 24. srpna 2022 v Bruntále

Pár minut před devatenáctou hodinou podvečerní 24. srpna 2022 došlo na parkovišti před prodejnou potravin na ulici Jesenické v Bruntále ke kolizní situaci v dopravě, kterou nadále prošetřuje policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále prap. Miroslav Sztuka. Ten na telefonních číslech bruntálských dopravních policistů 974 731 254 či 974 731 251 rád přijme jakékoli svědectví, které je důležité pro řádné zadokumentování spisového materiálu, za což předem děkuje.

Podle všech doposud zjištěných skutečností ve výše uvedené době místní 46letá žena řídila osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Superb, přičemž se v zadní části parkoviště otáčela. Podle slov 41letého muže z Bruntálu však najela na přilehlý chodník a přední části automobilu narazila do jeho pravé dolní končetiny. Tuto skutečnost řidička odmítá s tím, že na tohoto muže a další skupinku opilých osob přivolala policisty, poněvadž bezdůvodně postávali v bezprostředním okolí její provozovny, požívali alkoholické nápoje, chovali se nevhodně a na její žádost odmítali odejít. Po příjezdu policistů se řidička podrobila orientační dechové zkoušce, která vyzněla negativně, pozitivní však byl obdobný test u výše uvedeného 41letého muže, kterému byly naměřeny hodnoty přes 1,5 promile alkoholu v dechu. K žádnému viditelnému zranění přítomných osob nedošlo a rovněž nebyla zjištěna žádná hmotná škoda na majetku.

V této souvislosti by bylo velmi vhodné a nutné vyjádření dosud neznámé ženy, která zde v době incidentu projížděla na horském jízdním kole ve směru od ulice Jesenické a mělo by se jednat o ženu ve věku kolem 30-ti let, oblečenou v bílém tričku, v šedých krátkých kalhotách s šedou kšiltovkou na hlavě. Samozřejmě jsou důležité i další informace případných jiných svědků.

Opava 8. září 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem