Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska a Bruntálska - 5. listopadu 2021

Zprávy z ÚO Opava (3) a ÚO Bruntál (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Krádeže zboží v opavských supermarketech mají na svědomí recidivisté

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 30letému muži z Opavska, neboť tento okolo sedmnácté hodiny odpolední 26. října letošního roku odcizil v supermarketu Obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě volně vystavené zboží v celkové hodnotě přes 1.400 korun. Různé druhy a množství čokolád si na prodejní ploše uschoval do svého batohu a po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby provozovny. Následně byl předán přivolané službu konající policejní autohlídce a důslednými lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu. V posledních třech letech byl totiž pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k trestu obecně prospěšných prací o výměře 150 hodin, které doposud nevykonal. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, přičemž se zjišťuje, zda se shora uvedený 30letý muž nedopustil i další obdobné trestné činnosti majetkového charakteru.

Ze stejného protiprávního jednání a chování je rovněž důvodně podezřelý 47letý muž z Frýdku-Místku. Ten totiž podle všech doposud zjištěných skutečností měl chvíli před čtrnáctou hodinou odpolední 3. listopadu tohoto roku odcizit v supermarketu Nákupního centra na ulici Těšínské v Opavě různé druhy a množství reproduktorů v celkové hodnotě bezmála 2.800 korun. Po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady tohoto zboží, které si uschoval do své přinesené nákupní tašky, byl zadržen pracovníky bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané opavské policejní autohlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Karviné, pobočka Havířov k nepodmíněnému trestu odnětí svobody o výměře deseti měsíců, který vykonal v dubnu roku 2020.

Objasnění krádeží zboží ve vítkovských prodejnách

Policisté z vítkovského Obvodního oddělení v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, ze kterého je důvodně podezřelý 30letý muž z Olomoucka tím, že třicet minut po třinácté hodině odpolední 3. listopadu 2021 odcizil v supermarketu na ulici Budišovské ve Vítkově dvě láhve alkoholu v hodnotě téměř 200 korun. Toto zboží si uschoval pod svou bundu a při průchodu přes pokladny bez zaplacení byl zadržen zaměstnanci provozovny. Přivolaní policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově následně lustracemi v dostupných evidencích zjistili, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce jednoho roku, se zkušební dobou až do května roku 2023.

Následným důsledným prověřováním bylo také prokázáno, že tento shora uvedený 30letý muž se obdobné trestné činnosti majetkového charakteru dopustil již okolo třinácté hodiny popolední téhož dne v prodejně potravin na ulici Opavské ve Vítkově, kde odcizil různé druhy a množství čokolád v celkové hodnotě 150 korun.

Protiprávního jednání a chování mající znaky přečinu krádeže se dopustil i chvíli před devatenáctou hodinou podvečerní 31. října letošního roku na ulici Budišovské ve Vítkově, kdy odcizil a bez úhrady si odnesl ze zdejšího supermarketu dvě láhve alkoholu v celkové hodnotě 600 korun.

Vše je nadále v intenzivním prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů pro jeho možnou další obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru.

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu s nezletilými chodkyněmi v Opavě

Policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prošetřují případ dopravní nehody, která se stala pětadvacet minut po šesté hodině ranní 2. listopadu 2021 na ulici Olomoucké v Opavě.

V té době řídila 45letá žena z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 206 po výše uvedené ulici ve směru od obce Slavkov k centru města, přičemž na vyznačeném přechodu pro chodce v křižovatce ulic Olomoucká - Vančurová - Dostojevského v Opavě nedala přednost dvěma nezletilým chodkyním ve věku 5 a 10 let z Opavy a narazila do nich. Obě dívky po střetu upadly na zem a bylo jim způsobeno zranění lehčích charakterů s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši několika stovek korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u shora uvedené řidičky automobilu negativně.

BRUNTÁLSKO:

Vloupání do prodejního stánku na ulici Maxima Gorkého v Krnově

V blíže neustanovené době mezi šestnáctou hodinou odpolední 2. listopadu a sedmou hodinou ranní 3. listopadu tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Maxima Gorkého v Krnově přečin krádeže tím, že se po rozbití skleněné výplně okna vloupal do zdejšího stánku, ze kterého odcizil různé druhy a množství elektronických cigaret, různé příchutě do těchto cigaret, atomizéry, báze, baterie a finanční prostředky na hotovosti v drobných mincích, čímž poškozené fyzické a právnické osobě z Opavska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 21 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Krnově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče nákladní soupravy na Bruntálsku

Okolo jednadvacáté hodiny večerní 2. listopadu 2021 řídil 37letý muž polské národnosti nákladní motorové vozidlo tovární značky Mercedes Benz Actos s návěsem značky Krone po silnici mezi obcemi Dětřichov nad Bystřicí a Krahulčí, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou vyjel za pravý okraj vozovky, sjel do silničního příkopu a narazil do oplocení přilehlé pastviny. Soupravu převrátil na pravý bok a vezený náklad vysypal na tuto louku. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 702 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami přivolaní policisté zjistili, že shora uvedený řidič řídil nákladní automobil pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 0,7 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný 37letý muž předchozí požití alkoholu před jízdou plně doznal, na místě mu zakročující policisté zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Objasnění krádeží dřeva na Bruntálsku

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil trestní stíhání tří mužů ve věku 25, 30 a 38 let polské národnosti jako obviněné ze spáchání přečinu krádeže ve formě spolupachatelství.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený 30letý muž koncem měsíce září letošního roku instruoval na území Polské republiky výše jmenovaného 38letého muže k cestě nákladním motorovým vozidlem s přívěsem do České republiky, a to do okresu Bruntál s úmyslem odcizit dřevo - pokácenou a volně uloženou dřevní hmotu z různých lesních skládek na katastru obce Karlovice na Bruntálsku. Cílem této majetkové trestné činnosti bylo odcizené dřevo převézt do Polska, zde jej zpracovat pro další účely, následně jej prodat a získat tak finanční prostředky pro vlastní potřebu.

Po předchozí dohodě tak 38letý muž na konci září letošního roku přijel nákladním motorovým vozidlem tovární značky Scania na skládku dřeva u lesní cesty v katastru obce Karlovice a na tento automobil a jeho přívěs naložil nejméně 40 metrů krychlových dřeva v podobě smrkové kulatiny o délkách 5 metrů, které bylo uloženo na dané volně přístupné skládce, přičemž toto pak převezl na určené místo do Polské republiky. Zde bylo dřevo zpravováno a následně prodáno k dalším účelům.

Již zmiňovaný 30letý muž společně s dalším, a to 25letým mužem téměř ve stejné době, tedy na přelomu měsíců září a říjen 2021 přijel po předchozí vzájemné dohodě jiným nákladním motorovým vozidlem tovární značky Scania s přívěsem do katastru obce Zlaté Hory a ve zdejším lesním porostu odcizil z volně přístupné skládky dřeva nejméně 35 metrů krychlových dřevní hmoty v podobě smrkové kulatiny v délkách 4 metry, vše naložili na nákladní soupravu a převezli do Polska ke zpracování a k následnému prodeji.

Výše popsaným protiprávním jednáním vznikla poškozeným právnickým osobám a organizacím celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 200 tisíc korun.

Celá záležitost byla po oznámení daných skutků rozpracována policisty a kriminalisty Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a koncem měsíce října tohoto roku byly výše uvedené osoby zajištěny při možné další obdobné trestné činnosti. Tyto osoby totiž v nočních hodinách ze dne 28. na 29. října 2021 opět přijely dvěma nákladními vozy s přívěsy do České republiky, a to na území okresu Frýdek-Místek a zdejší policisté je zadrželi pro účely nutných procesních úkonů v souvislosti s poznatky k odcizování dřeva na Bruntálsku. Trestní stíhání výše uvedených obviněných osob je nadále vedeno na jejich svobodě.

Vše je v současné chvíli v intenzivním vyšetřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů v úzké spolupráci s dalšími jejich kolegy z Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje v Ostravě pro možné další obdobné protiprávní jednání a chování i na jiných místech nejen bruntálského okresu, ale rovněž v rámci Moravskoslezského kraje či České republiky.

Opava 5. listopadu 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem