Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska a Bruntálska - 19. srpna 2021

Zprávy z ÚO Opava (3) a ÚO Bruntál (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění majetkové trestné činnosti opavského recidivisty

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 28letému místnímu muži, neboť tento přibližně třicet minut po patnácté hodině odpolední 17. srpna letošního roku odcizil v prodejně potravin na ulici Horní náměstí v Opavě volně vystavené zboží v hodnotě bezmála 600 korun. Dvacet kusů čokolád si na prodejní ploše vložil pod svůj oděv a při průchodu pokladní zónou bez úhrady byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby provozovny. Následně byl předán službu konající policejní autohlídce z Obvodního oddělení v Opavě a následnou důslednou lustrací v patřičných dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u pachatele protiprávního jednání majetkového charakteru jedná o recidivu. Výše jmenovaný 28letý muž byl totiž v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Opavě pro přečin krádeže k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce deseti měsíců. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Silniční kontrola prokázala řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Službu konající policejní autohlídka z Oddělení hlídkové služby Územního odboru Policie České republiky v Opavě okolo půl šesté ranní 17. srpna letošního roku v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala na ulici Joy Adamsonové v Opavě řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Fiat Brava, a to 21letého místního muže. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, lustracemi v dostupných evidencích však bylo prokázáno, že v současné době má vysloven status „neřidiče“. V nedávné době byl totiž tak zvaně vybodován, ztratil tak 12 bodů a rozhodnutím Magistrátu města Opavy mu byla vydána blokace řidičských oprávnění od začátku července 2021 na dobu následujících dvanácti měsíců, což převzal do vlastních rukou a věděl, že nesmí řídit motorová vozidla pro všechny skupiny a podskupiny řidičských oprávnění. Výše jmenovaný 21letý muž je tak důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají opavští policisté a kriminalisté.

Řidič se zákazem řízení ujížděl opavským policistům

Chvíli po sedmnácté hodině odpolední 18. srpna 2021 vykonávala policejní autohlídka z opavského Oddělení hlídkové služby dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Pekařské v Opavě, přičemž zaregistrovala zde projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Superb. Vizuální kontrolou policisté zjistili, že automobil pravděpodobně řídí muž, o němž z dřívější doby věděli, že má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel. Z tohoto důvodu bylo na služebním policejním voze zapnuto výstražné světelné a zvukové výstražné zařízení (maják) a nápis STOP a policisté jeli za tímto vozidlem. Na použití těchto signálů však výše uvedený řidič škodovky nereagoval, zvýšil rychlost své jízdy a začal ujíždět po ulicích Pekařská, Horní náměstí, Mezi trhy, Dolní náměstí, Sněmovní až na opavskou ulici Masarykova třída. Zde vůz zastavil a podrobil se silniční kontrole. Při ní bylo zjištěno, že se opravdu jedná o 30letého muže z Opavy, který má rozhodnutím Magistrátu města Opavy vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do dubna roku 2023. Orientační dechová zkouška i test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle vyzněly negativně. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem je celá záležitost nadále prověřována ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

BRUNTÁLSKO:

Poškození plynové přípojky na ulici Jiráskové ve Vrbě pod Pradědem

Okolo jedenácté hodiny dopolední 18. srpna 2021 na ulici Jiráskové ve Vrbně pod Pradědem 55letý muž z Ostravy montoval za pomocí hořáku na propan-butan spojky teplovodního potrubí, přičemž s největší pravděpodobností dosud přesně nezjištěným způsobem poškodil zde instalovanou přívodní trubku plynového potrubí. Po chvíli si všiml, že nová spojka teplovodního potrubí je nedostatečně přelepená, proto opětovně použil zapálený hořák, skočil do výkopu a chtěl spojku opravit. V tu chvíli však došlo k explozi v místě nahromaděného plynu a k následnému požáru. Výše uvedenému pracovníku se podařilo z místa bez zranění utéct a událost oznámit na bezplatnou linku tísňového volání čísla 112. Na místo se okamžitě dostavili místě příslušní policisté z Obvodního oddělení ve Vrbně pod Pradědem, dále několik jednotek Sborů dobrovolných hasičů a hasiči Hasičského záchranného sboru v Bruntále, kdy z preventivních důvodů došlo společnými silami k evakuaci 41 obyvatel okolních a přilehlých domů. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 150 tisíc korun. Celá nešťastná událost je nadále v intenzivním prošetřování a prověřování ze strany vrbenských policistů a bruntálských kriminalistů z důvodu toho, zda neúmyslným jednáním nebyla naplněna skutková podstata některého z trestných činů.

Dva silně podnapilí muži řídili stejný osobní automobil po krnovských ulicích

Dvacet minut po půlnoci dne 19. srpna 2021 službu konající policejní autohlídka z krnovského Obvodního oddělení v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala na ulici Albrechtické v Krnově řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia, a to 30letého muže z Bruntálska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že tento řidič je v silně podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,7 promile alkoholu v dechu. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že shora jmenovaný muž má v současné chvíli vysloven status neřidiče, poněvadž má rozhodnutím Okresního soudu v Bruntále vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny i podskupiny řidičských oprávnění až do července roku 2023. Zakročující policisté 30letému muži na místě zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany krnovských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je důvodně podezřelý i 33letý muž z Bruntálska, který chvíli poté (pár minut před jednou hodinou ranní 19. srpna tohoto roku) usedl jako řidič do výše zmíněného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia a pod silným vlivem alkoholických nápojů tento automobil řídil po ulici Albrechtické v Krnově. Policejní hlídka z krnovského Obvodního oddělení jej rovněž zastavila, zkontrolovala a odborným měřením dechovými zkouškami u něj byly naměřeny hodnoty bezmála 2,2 promile alkoholu v dechu. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že tento muž není vůbec držitelem řidičského průkazu s patřičným řidičským oprávněním a i tento případ je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany krnovských policistů a kriminalistů.

Opava 19. srpna 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem