Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 9. května 2016

Opava - Ženy v centru Opavy přepadával 22letý násilník pocházející z Rumunska 

 

Ženy v centru Opavy přepadával 22letý násilník pocházející z Rumunska

O víkendu policejní komisař služby kriminální police a vyšetřování Opava zahájil trestní stíhání 22letého muže rumunské národnosti jako obviněného ze spáchání zločinu znásilnění a přečinu výtržnictví.

Dne 1. května 2016 přijali policisté z opavského obvodního oddělení oznámení 27leté ženy z Opavy, že v době kolem třetí hodiny ranní téhož dne byla fyzicky napadena ze strany neznámého pachatele na křižovatce ulic Olomoucká a Náměstí Slezského odboje v Opavě, přičemž byla udeřena do obličeje. Následně jí tento neznámý muž za vlasy odtáhl do křoví v přilehlém parku, kde jí povalil na zem a osahával jí na různých částech těla. Poškozená žena se tomuto protiprávnímu jednání intenzivně bránila a po několika minutách se jí podařilo agresivního muže odstrčit a utéci. Výše jmenovaná žena tak utrpěla zranění lehčího charakteru, spočívající v různých oděrkách a hematomech, s dobou léčení do jednoho týdne.

K druhému útoku došlo po půlnoci dne 7. května v parku na ulici Na Rybníčku v Opavě. Muž po chvilkovém pronásledování doběhl 27letou ženu ze Vsetínska, uchopil jí za vlasy a začal ji tahat do křoví. Poškozená se aktivně bránila, avšak po úderu do hlavy a kopem do hrudníku nátlaku agresora podlehla. Díky intenzivnímu odporu k jeho sexuálnímu útoku se ze sevření vysmekla a utíkala směrem k ulici Třida Spojenců. Zde však byla znovu dostižena a útok jí neznámého muže se opakoval ve stejném rozsahu. Nakonec poškozená využila toho, že okolo procházely osoby, pachatel své konání přerušil a ona z parku utekla. Při napadení a sexuálním obtěžování jí bylo způsobeno zranění lehčího charakteru s jednorázovým lékařským ošetřením.

Poté, co oběť napadení doběhla na opavské obvodní oddělní, rozjela se ve spolupráci s městskou policii rychlá pátrací akce po podezřelém. Muž byl dopaden během několika minut strážníky poblíž budovy zdravotní školy ve Dvořákových sadech, a to na základě oznámení dvou 20letých žen z Opavska, které jej toho večera spatřily v parku opakovaně, přičemž v prvním případě jej viděly při sebeukájení.

Podezřelý je v současné době v moci policie, kriminalisté disponují důkazními prostředky, na základě kterých dne 08. 05. 2016 podali okresnímu státnímu zastupitelství podnět k návrhu na vazbu.

S ohledem na závažné jednání pachatele a způsob napadání žen, se policie domnívá, že počet obětí ve městě Opava by mohl být i vyšší. Mohlo by se jednat o obdobné, dokonané jednání, či útok ve stádiu pokusu. „Žádáme proto ženy, které byly v poslední době napadeny výše popsaným způsobem, nechť poskytnou tuto důležitou informaci, která bude mít zásadní vliv na další postup v případě vyšetřování, a to policii ČR“ uvedla zástupkyně vedoucího územního odboru Policie České republiky v Opavě plk. Mgr. Natálie Pastuchová Orlová.

Informace můžete oznámit telefonicky přímo na bezplatnou linku 158, nebo na opavské obvodní oddělení – 974 737 651, či osobně na jakékoliv policejní služebně.

 

 

Opava 8. května 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem