Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 8. ledna 2016

Opava - Případ krádeže mobilního telefonu si 16letý mladík vymyslel a další... (3 případy) 

 

Hlučínští a kravařští policisté prověřují případy vloupání do několika objektů

V těchto dnech policisté z obvodních oddělení v Hlučíně a v Kravařích v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty prověřují několik případů vloupání do různých objektů na jejich služebním teritoriu.

Tak například v blíže neustanovené době mezi l. a 5. lednem 2016 se doposud neznámý pachatel vloupal do budovy v areálu fotbalového klubu na ulici Opavské v obci Bohuslavice, odkud odcizil několik láhví alkoholu různých značek a finanční částku na hotovosti v drobných mincích, čímž vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 4 200 korun.

Další přečin krádeže a přečin poškození cizí věci se stal rovněž v neupřesněné době mezi 2. a 7. lednem na ulici Ostravské v Hlučíně, kdy po vloupání do prodejny místního second-handu byla odcizena finanční částka na hotovosti ve výši 60 tisíc korun a škoda na zařízení prodejny činí 7 tisíc korun.

V noční době ze dne 6. na 7. ledna 2016 dosud neznámý pachatel vstoupil neuzamčenými zadními dveřmi do jednoho z rodinných domů na ulici Jaselské v Hlučíně, přičemž z obývacích prostor domu odcizil 2 láhve alkoholu a láhev vína, šperky ze žlutého kovu (řetízky, prstýnky, přívěšky, náušnice) a hodinky, vše v hodnotě téměř 27 a půl tisíce korun.

Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní telefonické číslo 974 737 701.

Obdobný přečin krádeže v součinnosti s přečinem porušování domovní svobody objasňují i kravařští policisté, neboť v období od 2. do 5. ledna letošního roku dosud neznámá osoba neoprávněně vnikla do hospodářské budovy u jednoho z rodinných domů na ulici Opavské v obci Bolatice, ze které odcizila 5 kompletních rybářských prutů i s navijáky různých značek a druhů a televizor, kdy poškozenému muži způsobila celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 17 tisíc korun.

Na obvodní oddělení v Kravařích byl oznámen i případ vloupání do počítačové učebny v přízemí budovy Obecního úřadu v obci Služovice. Neznámý pachatel zde vnikl ze dne 5. na 6. ledna 2016 po rozbití skleněné výplně okna a odcizil pět notebooků značky HP ve výši okolo 30 tisíc korun, přičemž na zařízení vznikla škoda ve výši přibližně 2 tisíce korun.

Policisté žádají širokou veřejnost o spolupráci při pátrání po osobách pachatelů protiprávních jednání majetkového charakteru i po odcizených věcech, kdy tyto skutečnosti lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

 

Případ krádeže mobilního telefonu si 16letý mladík vymyslel

Opavští policisté z obvodního oddělení přijali dne 6. ledna letošního roku oznámení 16letého mladíka, kterému měl v době kolem šesté hodiny večerní téhož dne na ulici Rybářské v Opavě neznámý muž vytrhnout z ruky jeho mobilní telefon, kdy v jeho obalu byla i finanční hotovost ve výši 300 korun. Oznamovatel celkovou hmotnou škodu na majetku vyčíslil na částku ve výši 620 korun a uvedl, že fyzicky napaden nebyl, zranění mu způsobeno nebylo a rovněž mu nebylo ze strany pachatele protiprávního jednání vyhrožováno.

Celá záležitost tak byla prověřována jako přečin krádeže, přičemž o den později se mladík opavským kriminalistům doznal, že si vše vymyslel s tím, že svůj mobilní telefon ztratil na neznámém místě v Opavě a peníze utratil pro vlastní potřebu. Z obavy reakce své matky si celou krádež vymyslel, a poněvadž se tedy skutek nestal a nejde o podezření z trestné činnosti, byla celá věc po zadokumentování odložena.

 

18letý mladý muž fyzicky napadl před opavským obchodním centrem 20letého muže

Dne 7. ledna 2016 policisté z obvodního oddělení v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví a přečinu nebezpečného vyhrožování, kterých se měl dopustit 18letý mladý muž ze Slavkova tím, že před vchodem do obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě fyzicky napadl 20letého muže z Opavy. Incident se měl stát po třetí hodině odpolední výše uvedeného dne, a to po předchozí slovní rozepři ohledně navrácení finanční hotovosti ve výši 2 300 korun. Jakmile podezřelý muž tyto finance nedostal, tak poškozeného s největší pravděpodobností uchopil za bundu a shodil jej přes lavičku na zem, přičemž ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo. Při pádu však 20letému muži měl vypadnout jeho mobilní telefon v hodnotě 12 tisíc korun, jenž je nyní zcela poškozen. Mladík měl pak nadále muži vyhrožovat i dalším fyzickým napadením s tím, že jakmile jej příště potká, tak jej zabije. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů.

 

 

Opava 8. ledna 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem