Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 8. června 2016

Opava - Silně podnapilý muž oznámil umístění bomby v kravařském obchodním centru a další... (8 případů) 

 

Nález kosterních ostatků na katastru obce Pusté Jakartice

V osm hodin ráno dne 3. června 2016 na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil 46letý muž z Opavska, že před chvíli byly při výkopových pracích na katastru obce Pusté Jakartice nalezeny kosterní pozůstatky. Na místo se ihned dostavila policejní hlídka z obvodního oddělení v Opavě a také archeologický pracovník, který uvedl, že se jedná o ostatky dvou vojáků, kteří zahynuli kolem roku 1945, přičemž podle nalezených fragmentů se jedná o příslušníky německé armády nebo domobrany. Celý spisový materiál byl následně odložen AA.

 

Sprejerství, poškození vlakové soupravy na nádraží ČD Opava-východ

Dosud neznámý pachatel spáchal v noční době z 3. na 4. června letošního roku na ulici Jánské v Opavě přečin poškození cizí věci tím, že na 22. železniční koleji vlakového nádraží ČD Opava-východ postříkal sprejem celou stranu zde odstaveného osobního motorového vlaku, a to blíže nesrozumitelnými nápisy a také poškodil sprejem stříbrné barvy kryt baterie vlakové soupravy, kde napsal text: „TC2“. Celková hmotná škoda na majetku nebyla do této chvíle poškozenou organizací vyčíslena, případ prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě a tito kdykoli přijmou jakékoli kladné poznatky k osobě pachatele tohoto protiprávního jednání.

 

Vloupání do přízemního bytu v panelovém domě na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách

Policisté z opavského obvodního oddělení nyní prověřují trestný čin vloupání do bytu v jednom z panelových domů na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách, ke kterému došlo v blíže neustanovené době mezi 3. a 5. červnem 2016. Doposud neznámá osoba po vypáčení okna přízemního bytu neoprávněně vstoupila do obytných prostor, odkud odcizila finanční prostředky na hotovosti, různé šperky ze žlutého kovu a zlatou minci z roku 1920, čímž poškozeným manželům vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 82 tisíc korun. K výše uvedenému přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody lze kdykoli sdělit kladné informace a poznatky, byť i anonymně, na opavské policejní telefonické číslo 974 737 651.

 

Na dvou dopravních nehodách na Opavsku měl vliv alkohol

Chvíli po jedenácté hodině večerní dne 3. června 2016 řídil 46letý muž z Opavska po ulici Opavské v obci Malé Heraltice osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Clio, kdy po projetí pravotočivé zatáčky nezvládl řízení, vyjel vlevo mimo silnici a narazil do betonového oplocení rodinného domu a poté i do stromu. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 25 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že shora jmenovaný řidič byl v době jízdy pod vlivem alkoholických nápojů, poněvadž mu byly naměřeny hodnoty přes 2,2, promile alkoholu v dechu. Muž se k předchozímu požití alkoholu doznal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

Ze stejného přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je také podezřelý 52letý muž z Hlučína, neboť tento v silně podnapilém stavu kolem jedné hodiny noční 5. června letošního roku řídil po ulici ČSA v Hlučíně osobní motorové vozidlo tovární značky Mercedes. Na přímém úseku silnice nezvládl řízení a narazil do zadní části vozu taxislužby značky Renault Trafic 38letého muže z Ostravy, jenž zastavil u pravého okraje komunikace, přičemž v době dopravní nehody docházelo k vystupování přepravovaných pasažérů. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na obou automobilech byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u taxikáře negativně, u prvně jmenovaného byla pozitivní s naměřenými hodnotami okolo 2,1 promile alkoholu v dechu. Tento muž s naměřenými hodnotami souhlasil, k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou se doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě mu zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

 

V Hlučíně byl projíždějící cyklista zasažen brokem

Před jedenáctou hodinou dopolední dne 5. června letošního roku přijali policisté z obvodního oddělení v Hlučíně oznámení, že před chvíli, když 71letý muž z Ostravy jel na svém jízdním kole kolem jednoho z hlučínských rodinných domů, tak byl zasažen brokem do levého stehna. Na místo byla ihned vyslána službu konající policejní hlídka, která zjistila, že na zahradě rodinného domu střílel ze vzduchové pistole do okapového svodu 16letý mladík z Opavska, přičemž vystřelený diabolek náhodně trefil projíždějícího cyklistu. Přivolaná lékařka sanitního vozidla stanovila u muže zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Policisté následně na místě zajistili vzduchovou pistoli a diabolky k dalšímu zkoumání a k nutným procesním úkonům a celá záležitost je v této chvíli šetřena jako přestupek proti občanskému soužití, přičemž se zjišťují všechny okolnosti, zda nebyla naplněna skutková podstata některého z trestný činů.

 

Silně podnapilý muž oznámil umístění bomby v kravařském obchodním centru

Dne 4. června 2016 policisté z obvodního oddělení v Kravařích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu šíření poplašné zprávy, kterého se dopustil 62letý muž z Hlučína. Ten chvíli po půl deváté večerní téhož dne oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, že v obchodním domě naproti místního supermarketu na ulici Opavské v Kravařích je připravena k explozi bomba. Na základě tohoto oznámení začaly vyslané policejní hlídky provádět záchranné práce, uzavřely okolí v rámci bezpečného perimetru, provedly evakuaci osob v přilehlých provozovnách a byl omezen provoz vozidel a pohyb osob na ulicích Opavská a Poštovní. V devět hodin večer uvedeného dne policisté poblíž místa činu zadrželi podezřelého muže, který se ke svému protiprávnímu jednání doznal a uvedl, že si vše vymyslel a udělal to proto, aby se dostal do kriminálu. Vzhledem k tomu, že orientační dechovou zkouškou u něj byla prokázána přítomnost alkoholu v dechu s pozitivním výsledkem měření 1,7 promile alkoholu v dechu, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prověřování, přičemž shora uvedený muž je v současné době hospitalizován na pozorování v opavské psychiatrické nemocnici.

 

Vloupání do osobního automobilu na katastru obce Svatoňovice na Vítkovsku

Doposud neznámý pachatel spáchal u hráze Kružberské přehrady na katastru obce Svatoňovice přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se v dopoledních hodinách dne 7. června 2016 vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Jeep Cherokee, odkud odcizil koženou bundu, brašnu na notebook, finanční částku na hotovosti 54 tisíc korun, razítko a klíče, přičemž rozbitím skleněné výplně okna dveří vznikla škoda 8 tisíc korun. Poškozená organizace vyčíslila celkovou hmotnou škodu na majetku na částku ve výši přes 64 tisíc korun a případ nyní prověřují policisté z obvodního oddělení ve Vítkově.

 

Policisté zadrželi při silničních kontrolách celostátně hledané osoby

Chvíli před jedenáctou hodinou večerní dne 7. června letošního roku policejní hlídka z dopravního inspektorátu opavského územního odboru Policie České republiky stavěla a kontrolovala na ulici Těšínské v Opavě řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot, a to 43letého muže z Jablonce nad Nisou. Provedenou lustrací v dostupných evidencích a systémech bylo zjištěno, že se jedná o osobu v celostátním pátrání, na kterou vydalo Okresní státní zastupitelství v Jablonci nad Nisou předchozí souhlas k zadržení. V součinnosti s hlídkou obvodního oddělení byl tento muž převezen do budovy opavských policistů k provedení nezbytných procesních úkonů a následně byl umístěn do policejní cely k dalšímu opatření.

Ve večerních hodinách předchozího dne byl také při silniční kontrole nalezen 22letý muž z Ostravy, na kterého byl vydán Okresním soudem v Ostravě příkaz k zatčení. Muže zadržela policejní hlídka z obvodního oddělení ve Vítkově při běžném výkonu služby v obci Svatoňovice. Následně byla vypátrána osoba umístěna do policejní cely územního odboru Policie České republiky v Opavě a poté byla eskortována ostravskému soudci k dalším úkonům.

 

 

Opava 8. června 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem