Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 8. července 2016

Opava - Podnapilý 16letý mladík řídil v obci Holasovice motocykl a další... (12 případů) 

 

Výzva v souvislosti s dopravní nehodou cyklisty a vjezdové závory u opavského hotelu

Policista skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Karel Kudella v této chvíli prověřuje oznámený případ o poškození vjezdové závory na parkoviště hotelu Koruna na ulici náměstí Republiky v Opavě, ke kterému mělo dojít těsně po jedné hodině ranní dne 26. června 2016. Jak bylo dosavadním šetřením zjištěno, tak neznámá osoba (s největší pravděpodobností žena) vjížděla na skládacím jízdním kole neznámé značky a barvy do prostoru uvedeného parkoviště, přičemž narazila do spuštěné hliníkové závory, kterou zlomila a následně upadla na vozovku. Po dopravní nehodě však tato osoba odejela ve směru k bývalému obchodnímu domu Breda a celou záležitost nikdo neoznámil. Celé kolizní situace byl přítomen i další cyklista (pravděpodobně muž), který vše viděl a rovněž i on odejel neznámo kam. V této souvislosti výše jmenovaný dopravní policista přijme od kohokoli, byť i anonymně, na telefonním čísle 974 737 575 nebo 974 737 581 jakékoli kladné informace k zúčastněným osobám, což je velmi důležité pro řádné zadokumentování spisového materiálu.

 

Dopravní nehoda osobního automobilu s přívěsem u obce Velké Heraltice

Dne 1. července 2016 půl hodiny po poledni řídil 60letý muž z Bruntálu osobní motorové vozidlo tovární značky Dacia Logan s přívěsným vozíkem ve směru jízdy od obce Velké Heraltice na Opavu, přičemž dostal smyk, následně sjel do pravé silniční příkopy, narazil do vzrostlého stromu a automobil i s vozíkem převrátil na střechu. Při dopravní nehodě utrpěl řidič zranění lehčího charakteru a byl sanitním vozidlem převezen k lékařskému vyšetření a ošetření do opavské Slezské nemocnice. Na místě zasahovali i hasiči HZS Opava z důvodu úniku provozních kapalin. Tento případ je nadále v prověřování ze strany policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě.

 

Vloupání do restaurace na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách

V noční době z 30. června na 1. července letošního roku se doposud neznámý pachatel vloupal do přízemní restaurace v objektu nákupního centra na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách, odkud odcizil finanční prostředky na hotovosti ve výši 11 tisíc korun a sedm krabiček cigaret v hodnotě 553 korun. Přečin krádeže nyní nadále prověřují policisté z opavského obvodního oddělení, kteří žádají širokou veřejnost o pomoc při ustanovení osoby pachatele. Tyto skutečnosti lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na policejní telefonické číslo 974 737 651.

 

Případy majetkového protiprávního jednání v areálu opavského Stříbrného jezera

V brzkých ranních hodinách dne 2. července 2016 doposud neznámý pachatel spáchal v rekreačním areálu Stříbrného jezera na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách přečin krádeže tím, že se vloupal do venkovního prodejního stánku u budovy místní restaurace, ze kterého odcizil deset litrových láhví alkoholu, sedm kusů energetického nápoje, čtyři balení chipsů a čtyři plechovky piva, čímž poškozené společnosti z Ostravy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 4 300 korun.

Této společnosti vznikla další škoda ve výši bezmála 5 tisíc korun již v noční době na přelomu měsíců června a července, kdy rovněž neznámá osoba vnikla do přilehlého uzavřeného party stanu, odkud odcizila přístroj na příjem digitálního televizního vysílání s certifikátem a s kartou a také prodlužovací elektrický kabel o délce 10 metrů.

Oba případy prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě, kteří žádají širokou veřejnost o jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů nebo k nálezu odcizených věcí. Tyto pozitivní informace lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

 

Případ vloupání do půdní místnosti v činžovním domě na ulici Mírové v Opavě objasněn

Dne 4. července letošního roku policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody, kterých se dopustil 40letý muž z Ostravy tím, že v ranních hodinách téhož dne vešel do jednoho z činžovních domů na ulici Mírové v Opavě, následně prohledal jak přilehlé sklepní, tak půdní prostory a odcizil zde tři sekery, zahradní nůžky, pracovní bundu a různé pracovní nářadí v celkové hodnotě téměř 2 a půl tisíce korun. Odcizené věci však zanechal na místě, poněvadž byl vyrušen jedním z nájemníků a z domu utekl střešním vikýřem. Rozbitím skleněné výplně tohoto okna a dalším poškozením různých zámků dveří vznikla škoda ve výši 1 tisíc korun. Chvíli po svém protiprávním jednání majetkového charakteru byl zadržen přivolanou policejní hlídkou a lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u něj jedná o recidivu. V posledních třech letech byl totiž pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 14 měsíců. Jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 

Vloupání do prodejny v obci Háj ve Slezsku, část Lhota provedli tři muži

V těchto dnech policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 20letého muže z Kravař, který se společně se dvěma muži ve věku 18 a 19 let z Opavy vloupal do prodejny na ulici Opavské v obci Háj ve Slezsku, část Lhota. Skutek se stal v brzkých ranních hodinách dne 4. července 2016 a po rozbití skleněné výplně výlohy z prodejních prostor odcizili různé množství, druhy a značky cigaretových výrobků, tabáků, zapalovačů, čokolád, láhví alkoholu a balení kávy, vše v celkové hodnotě vyšší jak 25 tisíc korun. Na zařízení způsobili škodu ve výši 10 tisíc korun a shora uvedení muži jsou obviněni ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci. Celá záležitost je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 

Podnapilý 16letý mladík řídil v obci Holasovice motocykl

V půl desáté večer 4. července tohoto roku službu konající policejní hlídka z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích při běžné silniční kontrole stavěla a kontrolovala v obci Holasovice řidiče malého motocyklu, a to 16letého mladého muže z Opavska. Na výzvu policistů k předložení všech dokladů potřebných pro řízení a provoz motorového vozidla mladík uvedl, že sice v těchto dnech úspěšně absolvoval závěrečné zkoušky v autoškole, ale řidičky průkaz dosud neobdržel. Poté byl vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami, které vyzněly pozitivně a byly mu naměřeny hodnoty okolo 0,4 promile alkoholu v dechu. Po zákonném poučení mladý muž uvedl, že chvíli před jízdou vypil bez vědomí rodičů, a to v místě bydliště, jedno desetistupňové pivo. Následně policisté kontaktovali zákonného zástupce výše uvedeného mladíka a celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany velkoheraltických policistů.

 

Dopravní nehoda cyklisty na Vítkovsku

Dne 5. července 2016 před pátou hodinou odpolední jel 26letý muž z Havířova na svém jízdním kole po silnici z obce Radkov na Vítkov, část Podhradí, kdy při klesání z kopce a při průjezdu ostrou pravotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy a upadl na vozovku. Při tomto utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností sanitního převozu k lékařskému vyšetření a ošetření do Slezské nemocnice v Opavě. Přivolaní policisté z obvodního oddělení ve Vítkově při šetření celé záležitosti provedli u cyklisty orientační dechovou zkoušku, která vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 0,1 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný muž doznal, že před jízdou požil jedno malé dvanáctistupňové pivo a vše je nadále v prošetřování a v prověřování.

 

Odcizení zboží v opavské elektroprodejně má na svědomí 29letý muž z Ostravska

Dne 6. července letošního roku policisté z opavského obvodního oddělení sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu krádeže 29letému muži z Vratimova, neboť tento kolem páté hodiny odpolední téhož dne odcizil v elektroprodejně nákupního centra na ulici U Fortny v Opavě volně vystavené zboží v hodnotě 7 270 korun. Celkem šest audio sluchátek a čtyři power banky uschoval pod svůj oděv a při průchodu pokladní zónou bez úhrady byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl předán přivolané opavské policejní hlídce a lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u něj jedná o recidivu. V posledních třech letech byl totiž pravomocně odsouzen a potrestán pro obdobnou trestnou činnost rozsudkem Okresního soudu ve Frýdku-Místku k podmíněnému trestu odnětí svobody, a to až do konce roku 2016. Jeho případné další protiprávní jednání je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů v úzké spolupráci s jejich ostravskými kolegy.

 

Vloupání do garáže na ulici Jiráskové v Opavě

V období uplynulých státních svátků spáchal doposud neznámý pachatel na ulici Jiráskové v Opavě přečin krádeže tím, že se v místním garážovišti vloupal do jedné z garáží, ze které odcizil zahradní sekačku značky Honda červeno-černo-šedé barvy, čímž poškozenému muži způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 10 200 korun. Případ šetří policisté z obvodního oddělení v Opavě a na telefonní lince 974 737 651 budou veřejnosti vděční za jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizené věci.

 

Opavští policisté prověřují případy krádeží mobilního telefonu i volně odložené kabelky

Dne 7. července 2016 přijali policisté z opavského obvodního oddělení dvě oznámení o spáchání majetkové trestné činnosti na teritoriu Statutárního města Opavy.

V prvním případě oznámila poškozená žena, že v době kolem půl desáté dopoledne v nehtovém studiu na ulici Olomoucké doposud neznámý pachatel využil její chvilkové nepozornosti a odcizil jí volně odloženou kabelku v hodnotě 200 korun s finanční částkou na hotovosti ve výši 6 tisíc korun, s různými osobními doklady a s platební kartou. Tento případ je prověřován jako přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Přečinu krádeže se téhož dne kolem jedenácté hodiny dopolední dopustila na ulici Masarykova Třída rovněž neznámá osoba tím, že v nestřeženém okamžiku odcizila z neuzamčené kanceláře na pracovním stole volně odložený mobilní telefon značky Samsung Galaxy A5 zlaté barvy v hodnotě téměř 8 tisíc korun.

Oba případy nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě, kteří kdykoli přijmou jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů nebo k nálezu odcizených věcí. Tyto poznatky lze telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 651 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

 

Majetková trestná činnost na Vítkovsku

Policisté z vítkovského obvodního oddělení dne 7. července letošního roku zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže, poněvadž ve dvou případech neznámá nebo neznámé osoby spáchala či spáchaly protiprávní jednání majetkového charakteru.

V noční době z 6. na 7. července totiž neznámý pachatel neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Ztracené ve Vítkově a následně z řádně nezajištěné garáže odcizil malý motocykl - moped značky Babetta typu M 207 žluté barvy v hodnotě 2 tisíce korun.

V obdobné době došlo na ulici Bezručové ve Vítkově k neoprávněnému vniknutí na pozemek jedné ze zahradních chat v zahrádkářské kolonii Radost a po vypáčení dveří byla z chatky odcizena benzínová travní sekačka červené barvy v hodnotě 1 tisíc korun. Poškozenému muži byla na zařízení způsobena následná škoda ve výši 500 korun.

Kladné informace vedoucí k objasnění těchto případů lze rovněž kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

 

 

Opava 8. července 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem