Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 6. listopadu 2014

Opava - Odcizení finančních hotovostí z rodinného domu v obci Kobeřice a z opavského bytu a další...(5 případů) 

 

Opavští policisté objasnili krádež věcí z nezajištěného automobilu u supermarketu

V podvečerních hodinách posledního zářijového dne letošního roku tehdy neznámý pachatel využil chvilkové nepozornosti 50leté ženy z Opavska a z jejího nezajištěného osobního motorového vozidla značky Škoda Octavia odcizil volně odloženou tašku s mobilním telefonem, se svazkem klíčů, s různými osobními doklady, s platebními kartami a s peněženkou, ve které byla finanční částka na hotovosti ve výši 3 a půl tisíce korun. K případu této trestné činnosti došlo na parkovišti nákupního centra na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách a osoba pachatele využila chvíli, kdy poškozená od svého neuzamčeného automobilu odešla do vzdálenosti pouhých 15 metrů vrátit nákupní vozík, čímž jí byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 6.400 korun.
Oznámený případ prověřovali a prošetřovali policisté z obvodního oddělení v Opavě, kteří v těchto dnech jako pachatele výše uvedeného protiprávního jednání a chování majetkového charakteru ustanovili 24letého muže z Ostravy a ve zkráceném přípravném řízení mu sdělili podezření z přečinu krádeže a z přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Případná další trestná činnost výše jmenovaného muže je i nadále v šetření ze strany opavských policistů a kriminalistů, a to v úzké spolupráci s jejich ostravskými kolegy.

Policisté v této souvislosti upozorňují širokou veřejnost na obdobnou trestnou činnost, která každoročně v předvánoční době narůstá a stává se na parkovištích u různých marketů a obchodních center, případně i přímo v jednotlivých prodejnách již při nákupech zboží. Lidé často nedávají pozor a obezřetnost na své osobní a cenné věci, ponechávají je v nezajištěných, ale i v uzamčených motorových vozidlech na viditelných místech, případně volně odložené v nákupních vozících. Případným pachatelům majetkové trestné činnosti tak nahrávají svou nepozorností a o krádežích volně odložených tašek, peněženek, finančních hotovostí, osobních dokladů, platebních karet apod. se mnohdy poškození dozvídají se značným zpožděním až při placení u pokladen. Proto policisté apelují na své spoluobčany, aby si v co největší míře chránili svůj majetek a sami tak zabránili různým krádežím. Rovněž je velmi důležité, aby lidé nebyli neteční ke svému okolí a jakékoli podezřelé chování cizích osob v marketech i na parkovištích je možno kdykoli nahlásit pracovníkům bezpečnostní ochranné služby prodejny nebo přímo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.


21letý muž z Opavy přistižen při krádeži zboží v opavském supermarketu

Dne 4. listopadu 2014 policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 21letému muži z Opavy, neboť tento před devátou hodinou dopolední téhož dne odcizil v marketu na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách volně vystavené sprchové gely v hodnotě 136 korun, které si uschoval do batohu a pod bundu. Při průchodu přes pokladní zónu bez úhrady tohoto zboží byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané opavské hlídce Policie České republiky. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že se u výše uvedeného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních 3 létech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě ze srpna roku 2012, mimo jiné pro přečin krádeže, za což mu byl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody v délce trvání 2 let, který vykonal v červnu letošního roku.


Kontroly řidičů motorových vozidel prokázaly přestupky v dopravě i trestnou činnost

Policisté z dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě při výkonu své služby v co největší míře dbají na bezpečnost a plynulost silničního provozu, přičemž převážně kontrolují osobní a nákladní motorová vozidla a jejich řidiče, ale rovněž i cyklisty, případně další účastníky silničního provozu. Na takovou to běžnou kontrolu doplatil i 60letý muž z Opavska, který po deváté hodině ranní dne 4. listopadu letošního roku řídil po ulici Opavské v obci Velké Heraltice traktor značky Zetor, a to pod vlivem alkoholických nápojů. Tato skutečnost byla zjištěna na základě odborného měření dechovými zkouškami s pozitivními výsledky a hodnotami okolo 0,5 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný traktorista s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

Přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se dne 4. listopadu 2014 například dopustil 58letý muž z Opavska. Tento byl opavskými dopravními policisty stavěn a kontrolován kolem čtvrt na deset dopoledne na ulici Náměstí Svobody v Opavě jako řidič osobního motorového vozidla značky Peugeot 106, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že je v současné chvíli neřidič, poněvadž má rozsudkem Okresního soudu v Jihlavě uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny řidičského oprávnění na dobu 36 měsíců, a to až do září roku 2017. Shora uvedený muž na sebe policejní hlídku upozornil tím, že při řízení automobilu nebyl připoután bezpečnostním pásem a následnou kontrolou bylo taky zjištěno, že v lednu letošního roku skončila u automobilu platnost technické prohlídky a emisí. Na místě byl shora uvedenému muži zadržen jeho řidičský průkaz, který už dříve na žádost správního orgánu neodevzdal a do současné chvíle jej tak neoprávněně vlastnil a bylo mu opětovně zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Odcizení finančních hotovostí z rodinného domu v obci Kobeřice a z opavského bytu

Dne 4. listopadu 2014 přibližně po 17. hodině doposud neznámý pachatel využil chvilkové nepozornosti poškozeného muže a na ulici Slezské v obci Kobeřice spáchal přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody tím, že neoprávněně vstoupil do nezajištěných obytných prostor jeho rodinného domu, přičemž z místnosti vytvořené kanceláře odcizil celkovou finanční částku na hotovosti ve výši 18 tisíc korun, a to v bankovkách a v mincích různých nominálních hodnot. Případ šetří policisté z obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených finančních prostředků lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Obdobný případ krádeže finanční částky na hotovosti šetří i policisté z obvodního oddělení v Opavě, poněvadž doposud neznámý pachatel před 17. hodinou dne 5. listopadu odcizil v bytě jednoho z činžovních domů na ulici Kolářské v Opavě peněženku a osobní doklady. Neznámý muž se do bytu poškozeného 48letého muže dostal lstí, kdy mu uvedl, že jde zkontrolovat provedenou práci v domě, která má vliv i na jeho byt a v té době využil jeho chvilkové nepozornosti a způsobil mu tak celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 2 tisíce korun. I k tomu to případu policisté, prosím, potřebují svědecké výpovědi, a proto žádají veřejnost o informace k osobě pachatele, které lze kdykoli sdělit na opavské policejní telefonní číslo 974 737 651.


Opavští policisté vyjeli k pracovnímu úrazu do městské části Vávrovice

Po desáté hodině dopolední dne 5. listopadu 2014 byla policejní hlídka z obvodního oddělení v Opavě vyslána do areálu zemědělského družstva na ulici Obecní v Opavě, městské části Vávrovice, kde mělo dojít k pracovnímu úrazu 60letého muže z Bruntálska. Jak bylo na místě zjištěno, tak vlivem silného poryvu větru se uvolnila eternitová střešní krytina na budově kravína a spadla na muže, který zde prováděl výkopové práce. Poškozenému vzniklo zranění povahy lehké, které si vyžádalo jeho jednorázové lékařské vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě s předpokládanou dobou léčení 10 dnů. Šetřením nebylo zjištěno cizí zavinění na zranění muže.

 

 

Opava 6. listopadu 2014

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem