Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 6. května 2016

Opava - Po krádeži mobilního telefonu končil 36letý muž z Opavy ve vězení a další... (3 případy) 

 

Případy vloupání do automobilů v Děhylově i krádež zboží v hlučínské prodejně objasněny

V těchto dnech policisté z obvodního oddělení v Hlučíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 19letému muži z Ostravy, neboť tento byl nyní usvědčen z majetkové trestné činnosti na Hlučínsku.

V podvečerních hodinách dne 3. května letošního roku byl totiž přistižen při krádeži volně vystaveného zboží v hlučínském supermarketu na ulici Opavské. Po odcizení drogistického zboží v hodnotě přes 1 300 korun, které si uschoval do batohu, prošel bez úhrady přes pokladní zónu a zde byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl předán přivolané hlučínské policejní hlídce, která lustracemi v dostupných evidencích zjistila, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž se uvedeného jednání dopustil i přesto, ač byl za takový čin v posledních třech letech pravomocně odsouzen trestním příkazem Okresního soudu v Ostravě k trestu výkonu obecně prospěšných prací o počtu 150 hodin, které do současné doby nevykonal.

Při prověřování výše uvedené protiprávní záležitosti majetkového charakteru se 19letý muž pod tíhou důkazních kriminalistických materiálů doznal, že se ještě téhož dne v odpoledních hodinách na parkovišti u vlakového nádraží v obci Děhylov vloupal do zde dvou zaparkovaných osobních motorových vozidel tovární značky Ford, ze kterých odcizil dvoje sluneční brýle, dioptrické brýle v plastovém obalu, balíček vlhčených ubrousků a přední panel autorádia.

Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši okolo 5 tisíc korun a jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů.

 

Případy výtržnictví a fyzických napadení na Opavsku

Dne 5. května 2016 policisté z územního odboru Policie České republiky v Opavě začali prověřovat případy přečinů výtržnictví a ublížení na zdraví, ke kterým došlo na teritoriu opavského okresu.

První skutek se stal chvíli po čtvrté hodině odpolední dne 4. května letošního roku v prostoru autobusového nádraží na ulici Opavské v Hlučíně, kdy provinění z výtržnictví se dopustil 17letý místní mladistvý muž tím, že bezdůvodně fyzicky napadl 16letého mladíka z Opavska. V době, kdy poškozený seděl na lavičce, tak starší z jmenovaných k němu zezadu přišel, udeřil jej do hlavy a poté jej uchopil pod krkem, přičemž ke zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření nedošlo. Mladík, který se dopustil tohoto protiprávního jednání, byl již v minulosti rozsudkem Okresního soudu v Opavě odsouzen za obdobnou trestnou činnost.

Přečinu výtržnictví i přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu se také dopustil 18letý mladý muž z Kravař tím, že v prostoru křižovatky ulic Rooseveltova a Tyršova v Opavě bezdůvodně fyzicky napadl 19letého muže ze Slavkova. Toho kolem půl jedné odpoledne dne 5. května tohoto roku udeřil pěstí do hlavy a po pádu na zem si poškozený muž způsobil zranění, které si vyžádalo jeho jednorázové lékařské vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě s předběžnou dobou léčení jednoho týdne.

 

Po krádeži mobilního telefonu končil 36letý muž z Opavy ve vězení

Dne 5. května 2016 policisté z obvodního oddělení v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se na ulici U Jaktařské brány v Opavě dopustil místní 36letý muž tím, že v brzkých ranních hodinách prvního květnového dne letošního roku si nejprve od 17letého mladíka z Opavska zapůjčil pro účel hovoru mobilní telefon, který mu následně vrátil, jenže bezprostředně poté mu jej vytrhl z ruky a přes objekt přilehlé herny utekl zadním vchodem neznámo kam. Poškozenému muži zranění způsobeno nebylo, vznikla mu však celková hmotná škoda na majetku ve výši 3 tisíce korun. Po oznámení celé záležitosti byla výše uvedená trestná činnost majetkového charakteru prověřována opavskými policisty, kteří na základě místní a osobní znalosti prostředí a problematiky a podle sděleného popisu možného pachatele ustanovili 36letého muže, který se ke svému protiprávnímu jednání doznal. Odcizený mobilní telefon však u něj zajištěn nebyl, poněvadž jej již prodal náhodné osobě a takto získané finanční prostředky použil pro svou vlastní potřebu.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že se u shora jmenovaného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Opavě pro přečin krádeže.

Po získání těchto poznatků a informací byl tento muž v odpoledních hodinách dne 5. května 2016 omezen policejní hlídkou na svobodě a na základě soudního příkazu byl eskortován do ostravské věznice k výkonu trestu odnětí svobody. Jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 

 

Opava 6. května 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem