Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 5. prosince 2018

Opava - Bezprostředně po majetkové trestné činnosti v Holasovicích byli zadrženi dva muži z Ostravy a další... (4 případy) 

Úmyslné poškození osobního automobilu před opavskou diskotékou

Doposud neznámý pachatel spáchal chvíli po půlnoci prvního prosincového dne letošního roku na parkovišti před diskoklubem na ulici Náměstí Svaté Trojice v Opavě přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia. Různými rýhami do laku téměř celé karosérie automobilu tak vznikla poškozenému 21letému muži z Kravař celková hmotná škoda na majetku ve výši 15 tisíc korun. Toto protiprávní jednání nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jeho počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Objasnění případu pokusu vloupání do rodinného domu v obci Dolní Životice

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže a z přečinu porušování domovní svobody 43letému muži z Opavska, neboť tento neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů v obci Dolní Životice, z přilehlé zahradní pergoly vzal sekeru a následně přes řádně neuzamčené dveře vešel do předsíně tohoto domu místního 47letého muže. Za pomocí nalezené sekery se poté pokusil rozštípat vchodové dveře do obytných prostor, což se mu však nepodařilo, dovnitř nevnikl a na zařízení způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 4 tisíce korun. Při odchodu z předsíně domu však odcizil bednu od piva s prázdnými láhvemi a sportovní boty, vše v hodnotě 700 korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní objasnili místně příslušní velkoheraltičtí policisté v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty.

Vloupání do dodávkového automobilu v Opavě, v městské části Komárov

V blíže neustanovené době od poledních hodin 2. prosince 2018 do ranních hodin následujícího dne se doposud neznámá osoba na ulici Na Konečné v Opavě-Komárově vloupala do nákladového prostoru zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla tovární značky Citroën Jumper. Následným odcizením ruční instalatérské závitnice žluté barvy v hodnotě 9 tisíc korun a poškozením zámku dveří automobilu se škodou 10 tisíc korun vznikla místní poškozené právnické osobě celková hmotná škoda na majetku ve výši 19 tisíc korun. Tento přečin krádeže a přečin poškození cizí věci nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného pracovního nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Bezprostředně po majetkové trestné činnosti v Holasovicích byli zadrženi dva muži z Ostravy

Těsně před polednem 4. prosince 2018 bylo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámeno poškozeným manželským párem z obce Holasovice, že před chvíli na oplocený pozemek jejich rodinného domu vstoupila neznámá osoba, která prošla přes nádvoří až k přilehlé garáži a z ní odcizila dvě motorové pily v hodnotě 8 a půl tisíce korun. Poté z místa svého protiprávního jednání mající znaky přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody jim neznámý muž odešel neznámo kam a poškození ihned vše telefonicky nahlásili policistům. O celé záležitosti byli vyrozuměni nejen místně příslušní policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích, kteří na místě činu začali provádět nutné prvotní úkony, ale přes radiostanice byly o předmětné trestné činnosti vyrozuměny i všechny službu konající policejní hlídky. Deset minut po dvanácté hodině polední téhož dne jedna z policejních hlídek na silnici č. I/11 spojující Opavu s Ostravou, a to poblíže obce Mokré Lazce, stavěla a kontrolovala zde projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky Toyota Yaris, jehož osádku tvořili dva muži ve věku 24 a 37 let z Ostravy. Důslednou silniční kontrolou bylo nejen prokázáno, že se jedná o pachatele majetkové trestné činnosti z obce Holasovice, ale dalšího protiprávního jednání se dopouštěl i 37letý řidič tohoto automobilu. Orientační zkouška za pomocí testeru Drugwipe 5S stanovila možnou přítomnost návykových látek v jeho těle (test vyzněl pozitivně na omamné a psychotropní látky či jedy amphetamin/methamphetamin) a lustracemi v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že v současné chvíli má vysloven status „neřidič“, poněvadž mu Okresní i Krajský soud v Ostravě vyslovil zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do října roku 2024. Dále se u něj jedná i o recidivu majetkového charakteru, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal v červnu letošního roku. Prohlídkou automobilu byly nalezeny nejen odcizené motorové pily, ale rovněž i tři sáčky (tzv. dealeráky) s bílou a se žlutou krystalickou látkou a také litr kyseliny solné. Oba shora uvedení podezřelí muži byli ihned umístěni do opavské policejní cely k dalším procesním úkonům. Celá záležitost je nadále v důsledném prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě v úzké spolupráci s jejich ostravskými kolegy.

Opava 5. prosince 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem