Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 5. května 2016

Opava - Polský řidič nákladního automobilu nezaplatil stanovenou kauci a odstranil tzv. „botičku“ a další... (6 případů) 

 

Opavští policisté a kriminalisté prověřují oznámený případ pokusu znásilnění - DODATEK

Dne 1. května 2016 přijali policisté z opavského obvodního oddělení oznámení 27leté ženy z Opavy, že v době kolem třetí hodiny ranní téhož dne byla fyzicky napadena ze strany neznámého pachatele na křižovatce ulic Olomoucká a Náměstí Slezského odboje v Opavě, přičemž byla udeřena do obličeje. Následně jí tento neznámý muž za vlasy odtáhl do křoví v přilehlém parku, kde jí povalil na zem a osahával jí na různých částech těla. Poškozená žena se tomuto protiprávnímu jednání intenzivně bránila, hlasitě křičela, kopala kolem sebe a po několika minutách se jí podařilo agresivního muže odstrčit a utéci na blízkou zastávku městské hromadné dopravy. Výše jmenovaná žena tak utrpěla zranění lehčího charakteru, spočívající v různých oděrkách, s dobou léčení do jednoho týdne a v této chvíli se celá záležitost prověřuje jako přečin znásilnění ve stádiu pokusu. Opavští policisté a kriminalisté v této souvislosti žádají širokou veřejnost o pomoc při ustanovení osoby pachatele a jakékoli informace, které by vedly k řádnému objasnění věci lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Na základě dosavadního prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, jakož i policejních psovodů a také získáním různých poznatků od nepřímých svědků a z kamerových záznamů vyplývá, že dosud neznámý pachatel zvlášť závažné trestné činnosti se v parku před budovou Okresního soudu na ulici Olomoucké v Opavě pohyboval již delší dobu před třetí hodinou ranní dne 1. května letošního roku, přišel zde pěšky od centra města po ulici Olomoucké a po svém protiprávním jednání odešel ulicemi Náměstí Slezského odboje, Mánesova, Bochenkova až k budově Úřadu práce a poté na ulici Krnovskou v Opavě. K popisu neznámé osoby bylo zjištěno, že se má jednat o mladšího muže ve věku 20-30 let, štíhlé postavy, 170-180 cm vysokého, který má na hlavě tak zvané „číro“ (po stranách velmi krátké vlasy, vyholené, uprostřed hlavy jsou vlasy delší) a na sobě měl oblečenou maskáčovou bundu tmavé barvy.

K objasnění celé záležitosti byl ze strany vedení opavské policie ustanoven speciální pracovní tým kriminalistů, který se intenzivně zabývá veškerými podněty, které by mohly vést k ustanovení osoby pachatele.

 

Odcizení motocyklu z garáže rodinného domu v obci Svatoňovice na Vítkovsku

V průběhu noční doby z 1. na 2. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Svatoňovice přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody tím, že se vloupal do garáže u jednoho z rodinných domů, odkud odcizil motocykl tovární značky Yamaha 600 barvy modré metalízy, roku výroby 2004, registrační značky 3T 2647, čímž byla poškozenému muži způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 60 tisíc korun. Případ šetří policisté z vítkovského obvodního oddělení, kteří na telefonním čísle 974 737 711 přijmou kdykoli jakékoli oznámení, které by vedlo ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizeného motocyklu.

 

Vloupání do osobních automobilů na Hlučínsku

Přečinu krádeže se v odpoledních hodinách dne 3. května 2016 na katastru obce Děhylov dopustil doposud neznámý pachatel tím, že se na parkovišti u místního vlakového nádraží ČD vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Ford Fusion, ze kterého odcizil sluneční brýle a vlhčené ubrousky, vše v hodnotě 250 korun, přičemž poškozením okna vozu vznikla škoda ve výši 1 500 korun. Ve stejné době a na stejném místě se dále dosud neznámá osoba vloupala do dalšího zde odstaveného osobního automobilu tovární značky Ford Fusion a odcizila sluneční brýle, dioptrické brýle a přední panel autorádia, vše v hodnotě 4 250 korun, kdy škoda na zařízení vozidla činí 1 500 korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

 

Případ krádeže plynového kotle z neobydleného opavského bytu objasněn

Dne 3. května 2016 policisté z opavského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 21letému místnímu muži, neboť tento podle všech doposud zjištěných skutečností v noční době z 28. na 29. dubna letošního roku vstoupil do neobývaného bytu v jednom z činžovních domů na ulici Lidické v Opavě, kde demontoval přívodní trubky k plynovému kotli a poté plynový kotel v hodnotě 21 tisíc korun odcizil. Případ od přijatého oznámení ze strany poškozeného majitele bytu řešili opavští policisté, kterým se následně výše jmenovaný muž doznal ke svému protiprávnímu jednání majetkového charakteru a jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování.

 

Odcizení palet od bytového domu na ulici Osada Míru v Dolním Benešově

Dne 4. května 2016 policisté z obvodního oddělení v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době od čtvrté hodiny odpolední dne 3. května letošního roku do devíti hodin rána následujícího dne odcizil z volně přístupné travnaté plochy, a to před jedním z bytových domů na ulici Osada Míru v Dolním Benešově, celkem 60 kusů dřevěných palet v hodnotě více jak 16 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu výše uvedeného odcizeného stavebního materiálu lze kdykoli sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní telefonické číslo 974 737 701.

 

Polský řidič nákladního automobilu nezaplatil stanovenou kauci a odstranil tzv. „botičku“

Dne 4. května 2016 v době kolem desáté hodiny dopolední policejní hlídka z dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě stavěla a kontrolovala v obci Velké Heraltice řidiče nákladního motorového vozidla tovární značky Man s návěsem, a to 22letého muže polské národnosti. Vzhledem k tomu, že silniční kontrolou bylo u řidiče zjištěno porušení předpisů při provozování mezinárodní nákladní dopravy, zakročující policisté rozhodli o zaplacení kauce ve výši 50 tisíc korun. Poněvadž však řidič nebyl schopen stanovenou kauci složit, nákladní soupravu na výzvu policistů odstavil na parkoviště u místní restaurace, byl mu zadržen doklad od nákladu, byla mu zakázána další jízda a na nákladní automobil byl ze strany dopravních policistů přiložen technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla (tzv. botička).

V půl třetí odpoledne téhož dne službukonající policejní hlídka z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích zjistila, že výše uvedené nákladní motorové vozidlo s návěsem již na parkovišti nestojí a obhlídkou okolí zjistila, že technický prostředek k zabránění odjezdu je odhozen u kontejnerů. Tak zvaná „botička“ tudíž byla s největší pravděpodobností neodborně demontována a neoprávněně odstraněna jednáním dosud přesně neustanovené osoby.

V dané záležitosti nyní velkoheraltičtí policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, poněvadž způsobena škoda na technickém zařízení zcela zjevně převyšuje finanční částku ve výši 5 tisíc korun a vše je nadále v prověřování.

 

 

Opava 5. května 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem