Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 4. listopadu 2015

Opava - Po vloupání do opavského prodejního stánku byli ihned zadrženi dva mladí muži a další... (7 případů) 

 

Vloupání do objektu hotelu na ulici Antonína Vaška v obci Háj ve Slezsku

Dne 2. listopadu 2015 policisté z obvodního oddělení v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že se v noční době z 1. na 2. listopadu letošního roku vloupal do objektu místního hotelu na ulici Antonína Vaška v obci Háj ve Slezsku. Z různých prostor odcizil například trezor s finanční částkou na hotovosti téměř 22 tisíc korun, dále odcizil energetické nápoje, různé druhy alkoholických nápojů, cukrovinky, cigarety a čaje, vše v celkové hodnotě bezmála 44 tisíc korun, přičemž škoda na zařízení činí 2 500 korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

 

Po vloupání do opavského prodejního stánku byli ihned zadrženi dva mladí muži

V těchto dnech policejní komisařka služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájila trestní stíhání 30 letého muže z Olomouce jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže a dále zahájila trestní stíhání 17letého mladého muže z Opavy pro podezření ze spáchání provinění přečinu krádeže.

Obviněný společně s mladistvým mužem se kolem půl jedné ranní dne 2. listopadu letošního roku vloupali do prodejního stánku na křižovatce ulic Olomoucká, Zacpalova a Veleslavínova v Opavě, odkud odcizili různé druhy a množství cigaret a cukrovinek ve výši přes 5 tisíc korun, přičemž škoda na zařízení stánku činí 2 tisíce korun. Jak bylo z provedeného prověřování zjištěno, tak mladík rozbil skleněnou výplň okna prodejního stánku a zcizoval zboží, kdy starší muž hlídal v bezprostřední blízkosti a následně se o odcizené věci podělili.

Chvíli na to, a to okolo druhé hodiny ranní, opavská policejní hlídka z obvodního oddělení zadržela na křižovatce ulic Zacpalova a Na Rybníčku výše jmenovaného 17letého mladíka, přičemž bylo dále zjištěno, že je v celostátním pátrání, poněvadž v polovině měsíce října 2015 utekl z areálu výchovného ústavu mládeže. Vzhledem k tomu, že jevil známky silné podnapilosti (orientační dechovou zkouškou mu byla prokázána hodnota téměř 2 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Také bylo zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen Okresním soudem v Opavě pro provinění z přečinu krádeže. Po svém vystřízlivění a po nutných procesních úkonech byl v odpoledních hodinách téhož dne tento mladík předán vychovateli výchovného ústavu mládeže.

Starší muž byl rovněž po svém protiprávním jednání majetkového charakteru zadržen službu konající opavskou policejní hlídkou a po provedených nutných procesních úkonech byl propuštěn na svobodu.

Jejich případná další trestná činnost je i nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 

Odcizení zboží v prodejně na ulici Englišové v Opavě

Opavští policisté z obvodního oddělení žádají svědectví k případu krádeže zboží, ke kterému došlo kolem 10.45 hodin dne 2. listopadu 2015 v prodejně potravin Viktorie na ulici Englišové v Opavě. V té době doposud dva neznámí muži vstoupili do prodejny, kdy jeden z nich zabavil místní prodavačku a druhý zcizoval z regálů volně vystavené zboží (kořenky), které si dával do batohu. Jakmile byl prodavačkou zpozorován a tato jej upozornila na skutečnost, aby zboží vrátil zpět, tak první z jmenovaných mužů přitlačil ženu k regálu s potravinami, čehož využil jeho komplic, vešel za prodejní pult a dále odcizil dvě láhve vína, dvě láhve alkoholu značky Fernet a čtyři krabičky cigaret značky Marlboro. Po tomto svém protiprávním jednání majetkového charakteru oba muži z prodejny utekli neznámo kam a svou trestnou činností způsobili celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši více jak 1 600 korun. Ke zranění ženy nedošlo a celá záležitost je nadále prověřována ze strany opavských policistů a kriminalistů, kteří přijmou jakékoli informace k tomuto přečinu krádeže na policejním telefonním čísle 974 737 651.

 

Neoprávněné použití platební karty při platbě zboží v Opavě

Doposud neznámý pachatel se v nákupním centru na ulici U Fortny v Opavě dopustil v průběhu dne 2. listopadu 2015 přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že si nalezenou platební kartou uhradil ve třech místních prodejnách zboží v celkové hodnotě bezmála 1 300 korun. Svou bezkontaktní platební kartu ztratil v dopoledních hodinách téhož dne na neznámém místě v Opavě 25letý muž z Brna, čehož tedy využila neznámá osoba a zakoupila si různé zboží v hodnotách 335 korun, 478 korun a 480 korun.

V této souvislosti policisté a kriminalisté územního odboru Policie České republiky v Opavě apelují na širokou veřejnost s tím, aby si lidé dávali pozor na své osobní věci a cennosti, které nosí v kabelkách, v taškách, v kapsách oblečení apod. a při zjištění krádeže či ztráty platební karty tuto skutečnost ihned oznámili svému peněžnímu ústavu a požádali o zablokování svého účtu. Dále je velmi důležité mít na paměti, že poblíž platební karty by neměl být uschován její PIN kód a velkou obezřetnost je zapotřebí mít při vlastnictví bezkontaktní platební karty s okamžitou platbou zakoupeného zboží bez použití PINu.

 

Případ vloupání do odstaveného autobusu v Budišově nad Budišovkou zná pachatele

Policisté z obvodního oddělení ve Vítkově od konce měsíce září letošního roku prověřovali případ vloupání do autobusu, ke kterému došlo na autobusovém nádraží na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou. Tehdy neznámý pachatel odtlačil okénko řidiče u zde zaparkovaného autobusu značky Sor a odcizil finanční částku na hotovosti a klíče v celkové hodnotě téměř 1 600 korun.

Jako pachatel výše uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru byl nyní ustanoven 59letý muž, kterému vítkovští policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže.

 

Odcizení elektro rozváděče ze staveniště na ulici Dubové v obci Kobeřice

Policisté z obvodního oddělení v Kravařích v těchto dnech prověřují případ přečinu krádeže, ke kterému došlo v době z 2. na 3. listopadu letošního roku na ulici Dubové v obci Kobeřice. Doposud neznámý pachatel vstoupil na částečně oplocené staveniště, odkud odcizil volně stojící, nezapojený mobilní elektrický staveništní rozvaděč včetně kabelu o délce 30 metrů, čímž vznikla poškozené opavské společnosti celková hmotná škoda na majetku ve výši 16 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizené věci lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Stejné pozitivní informace přijmou i opavští policisté na telefonním čísle 974 737 651, a to k případu krádeže volně odložené stavební vibrační desky značky Wacker Neusion žluté barvy o hmotnosti 80 kg. Ta byla odcizena v poledních hodinách dne 2. listopadu 2015 před vchodem do budovy knihovny v areálu Slezské univerzity na ulici Bezručovo náměstí v Opavě a poškozené ostravské společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 32 tisíc korun.

 

Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Staré Těchanovice

Přesně v polední době dne 3. listopadu 2015 na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil 24letý muž z Vítkovska, že před chvíli s největší pravděpodobností nalezl v remízku u pole na katastru obce Staré Těchanovice munici pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu ihned zajistili vítkovští policisté z obvodního oddělení, a to do příjezdu policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k odbornému zneškodnění odvezl torzo ručního granátu s označením F1.

 

 

Opava 4. listopadu 2015

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem