Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 30. prosince 2014

Opava - I policisté prošetřovali případy požárů na Opavsku a další...(10 případů) 

 

Objasněné i neobjasněné případy krádeží zboží v opavských prodejnách

Dne 19. prosince 2014 po 17. hodině doposud neznámý pachatel spáchal v prodejně s erotickým zbožím v obchodním domě na ulici U Fortny v Opavě přečin krádeže tím, že zde odcizil volně vystavené zboží, a to vibrační sadu a vibrátor, vše růžové barvy, v celkové hodnotě bezmála 6 tisíc korun.

Obdobného přečinu krádeže se v dopoledních hodinách následujícího dne dopustil 31letý muž z Karviné, který v prodejně potravin na ulici Mostní v Opavě odcizil 4 sprchové gely v hodnotě 280 korun. Poněvadž se svého protiprávního jednání majetkového charakteru dopustil opakovaně a má rozsudkem soudu vysloven podmíněný trest odnětí svobody se zkušební dobou do dubna roku 2016, jedná se u něj o recidivu.

Podezření z přečinu krádeže sdělili ve zkráceném přípravném řízení policisté z opavského obvodního oddělení i 19letému muži z Opavy, neboť tento kolem 13. hodiny dne 23. prosince letošního roku odcizil v hypermarketu na ulici Těšínské v Opavě 5 kusů balení žiletek v celkové hodnotě 1 710 korun. Po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady tohoto zboží byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolaným opavským policistům. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních 3 letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem okresního soudu k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce 9 měsíců, se zkušební dobou do března roku 2016.

Přečin krádeže, s ohledem na svou recidivu, dále způsobil 25letý muž z Novojičínska, který v odpoledních hodinách dne 29. prosince 2014 odcizil v supermarketu na ulici Opavské v Kravařích vakuované masné výrobky, koření, drogistické zboží a láhev alkoholu v celkové hodnotě bezmála 1 300 korun. Zboží si uschoval do své příruční tašky, bez zaplacení prošel přes pokladny a zde byl zadržen obsluhou prodejny. Na výzvu odcizené zboží bez poškození vydal zpět a lustracemi v dostupných evidencích kravařští policisté z obvodního oddělení následně zjistili, že za stejný čin majetkového charakteru byl již potrestán trestním příkazem Okresního soudu v Ostravě ze září letošního roku.


Krádeže volně odložených věcí při tanečních zábavách

Dne 20. prosince 2014 v době kolem 3. hodiny ranní využil doposud neznámý pachatel v jednom z barů na ulici Otické v Opavě chvilkové nepozornosti poškozené 21leté ženy z Opavy a odcizil jí volně odloženou dámskou kabelku s peněženkou a s finanční hotovostí 200 korun, s platební kartou, s různými osobními doklady, se svazkem klíčů, s mobilním telefonem a s rukavicemi, vše v celkové hodnotě 4 a půl tisíce korun. Případ prověřují opavští policisté pro přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

O větším štěstí by mohla hovořit poškozená 27letá žena z Opavy, která kolem jedenácté hodiny večerní dne 25. prosince 2014 ponechala v sále kulturního domu na ulici Slezské v obci Slavkov bez pozornosti svou dámskou kabelku, ze které byla odcizena její peněženka s finanční částkou na hotovosti 2 800 korun, s různými osobními doklady a s platební kartou, vše v celkové hodnotě přes 3 tisíce korun. Chvíli po tomto protiprávním jednání majetkového charakteru byl přivolanými policisty z obvodního oddělení v Opavě jako pachatel přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku ustanoven 16letý mladistvý muž z Opavy. Vzhledem k tomu, že tento mladík byl v silně podnapilém stavu a orientační dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota 1,7 promile alkoholu v dechu, bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Kromě již zmíněné trestné činnosti bude i nadále prověřováno, kdo výše zmíněné mladistvé osobě prodal či podal alkoholické nápoje.


Nález zemřelého 43letého muže na ulici Těšínské v Opavě

V blíže neustanovené době od půlnoci do půl osmé ranní dne 22. prosince 2014 došlo na ulici Těšínské v Opavě k úmrtí 43letého muže z Neplachovic, který byl v poslední době bez řádného domova. Bez známek života jej nalezl náhodný chodec u prodejny s bytovým textilem. Prověřováním a vyšetřováním ze strany opavských policistů a kriminalistů nebylo zjištěno cizí zavinění na smrti tohoto muže a byla u něj nařízena zdravotní pitva.


Sebevražda skokem pod vlak na katastru obce Děhylov

Před 17. hodinou dne 23. prosince 2014 došlo na železniční trati mezi stanicemi ČD Děhylov a ČD Ostrava-Třebovice k srážce vlaku s osobou. V té době 51letý strojvedoucí řídil osobní vlak Elefant z Opavy do Ostravy, přičemž poblíž rybníku Štěpán na katastru obce Děhylov mu bezprostředně do jízdní dráhy vstoupila neznámá osoba a ač se snažil vlakovou soupravu zastavit, střetu již nezabránil. Sražená osoba utrpěla devastující zranění neslučitelné s životem, 45 cestujících zranění neutrpělo. Při ohledání místa činu byl poblíž mrtvého těla nalezen řidičský průkaz 25letého muže z Ostravy, který byl zajištěn jako věcná stopa a identita zemřelé osoby je nadále v prověřování ze strany opavských kriminalistů, přičemž cizí zavinění na této tragické události zjištěno nebylo. Orientační dechová zkouška vyzněla u strojvedoucího negativně, u mrtvé osoby byla nařízena zdravotní pitva.


Intoxikace osob oxidem uhelnatým v rodinném domě v obci Štítina

Dne 24. 12. 2014 chvíli po půl sedmé večerní telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání 38letý muž, že je v místě trvalého bydliště na adrese Nádražní v obci Štítina a jeho rodičům se udělalo nevolno s chvilkovou poruchou vědomí. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení v Kravařích, která zjistila, že zde již zasahují hasiči HZS Opava a osádka sanitního vozidla RZS Opava s lékařem, poněvadž se zde bydlící osoby intoxikovaly oxidem uhelnatým z karmy, která se nachází v přízemní komoře rodinného domu. Odpojení elektrického proudu, plynu a odvětrání domu provedli přítomní hasiči a jejich vyšetřovatel si celou záležitost na místě převzal podle věcné příslušnosti k vlastnímu došetření a opatření, poněvadž nebylo zjištěno cizí zavinění na tomto případu. Oznamovatel a jeho rodiče (74letý muž a 67letá žena) byli následně převezeni k lékařskému vyšetření a ošetření do Slezské nemocnice v Opavě.


I policisté prošetřovali případy požárů na Opavsku

Dne 25. prosince 2014 v době těsně před půlnocí došlo k požáru bytu v jednom z panelových domů na ulici Pekařské v Opavě-Kateřinkách, čímž vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 450 tisíc korun. Oheň a kouř lokalizovali opavští hasiči HZS a SDH a jejich vyšetřovatel požárů si celou záležitost převzal na místě k dalšímu opatření. Šetřením policistů z obvodního oddělení v Opavě bylo totiž zjištěno, že požár vznikl nedbalostí ze strany 58letého majitele bytu, jenž si v bytě zapálil svíčku a usnul. Od ní následně došlo k zahoření celého bytu a k intoxikaci 4 osob zplodinami hoření, což si vyžádalo jejich lékařské vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici.

K požáru byla vyslána i hlučínská policejní hlídka z obvodního oddělení, a to před 16. hodinou dne 27. prosince 2014, poněvadž došlo k zahoření v prodejně elektrosvítidel na ulici Pode Zdí v Hlučíně. Na místě zasahovali hasiči HZS Hlučín, přičemž jejich vyšetřovatel požárů si na místě celou záležitost převzal k vlastnímu došetření, poněvadž nebylo zjištěno cizí zavinění, ale stanovil technickou závadu na elektroinstalaci. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 300 tisíc korun a ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.


Krádež jízdních kol z garáže v obci Oldřišov má na svědomí 32letý muž

Dne 23. prosince 2014 policisté z obvodního oddělení v Kravařích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže a z přečinu porušování domovní svobody 32letému muži z Opavska, neboť tento v polovině měsíce prosince letošního roku odcizil z neuzamčené garáže na ulici Opavské v obci Oldřišov dvě pánská horská jízdní kola v celkové hodnotě 13 tisíc korun. Případ objasnili policisté z kravařského obvodního oddělení v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty, a to na základě dobré osobní a místní znalosti obyvatel, prostředí a této majetkové trestné činnosti.


34letý muž z Opavy páchal výtržnictví v centru města Opavy

Dne 27. prosince 2014 policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu výtržnictví 34letému muži z Opavy, neboť tento v pozdních večerních hodinách předchozího dne bezdůvodně na zastávce MHD na ulici Dolní náměstí v Opavě fyzicky napadl 30letého muže z Děhylova, kterého opakovaně udeřil pěstí do obličeje. Tím mu způsobil zranění, což si vyžádalo jeho jednorázové lékařské vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě. Ve stejné době a na stejném místě slovně a fyzicky napadl i zde přítomnou 21letou ženu z Opavy, kterou udeřil dlaní do tváře, uchopil jí za bundu pod krkem a shodil jí na zem.

Prováděným šetřením bylo dále zjištěno, že obdobného skutku se výše jmenovaný muž dopustil již v brzkých ranních hodinách dne 14. prosince letošního roku, kdy v prostoru jedné z heren na ulici U Jaktařské brány v Opavě bezdůvodně fyzicky napadl 36letého muže z Opavy. Tohoto několikráte udeřil pěstí do obličeje, přičemž mu poškodil dioptrické brýle se škodou ve výši 3 tisíce korun.
Jeho případná další trestná činnost a protiprávní jednání jsou nadále v prověřování a ve vyšetřování.


Policista v době svého volna zadržel osobu v celostátním pátrání

Dne 26. prosince 2014 v půl deváté večer byla policejní hlídka z obvodního oddělení v Opavě vyslána do prostor benzínové čerpací stanice na ulici Hradeckou v Opavě, kde má být zadržen muž, který je v evidenci celostátního pátrání. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že opavský policista, který nebyl v té chvíli ve službě, uviděl zde 25letého muže z Holasovic, o kterém podle své osobní a místní znalosti věděl, že je v pátrání, a že má nastoupit do výkonu trestu odnětí svobody. Po prokázání se služebním průkazem příslušníka Policie České republiky však chtěl 25letý muž utéci a proto policista ve svém osobním volnu byl nucen použít hmaty a chvaty sebeobrany a zadržel jej do příjezdu přivolaných opavských policistů. Po provedených nutných procesních úkonech byl tento muž následně eskortován do ostravské věznice.


Poškození elektronických závor parkovišť v Opavě

V blíže neustanovené době od večerních hodin dne 27. prosince do ranních hodin dne 29. prosince letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Zámecký okruh v Opavě přečin poškození cizí věci tím, že na parkovišti prodejního centra poškodil hliníkovou závoru elektronického systému ve směru výjezdu vozidel, kterou rozlomil a způsobil tak celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 5 a půl tisíce korun.

Podobný případ prověřují opavští policisté z obvodního oddělení již od 23. prosince 2014, kdy rovněž doposud neznámý pachatel úmyslně poškodil elektronickou sklápěcí závoru před výjezdem z podzemního parkoviště obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě. Tento skutek se stal kolem půl druhé ranní uvedeného dne, kdy neznámý muž jako spolujezdec osobního automobilu vystoupil z vozu a závoru násilně zvedl, aby umožnil odjezd motorového vozidla bez úhrady parkovného. Zde byla škoda na majetku vyčíslena na finanční částku ve výši 15 tisíc korun.

Oba případy jsou nadále v prověřování a ve vyšetřování a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osob pachatelů lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 651.

 

 

Opava 30. prosince 2014

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem