Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 30. června 2016

Opava - Podvodné jednání na osobě seniorského věku na ulici Ochranové v Opavě a další... (4 případy) 

 

Fyzické napadení dvou mužů v bytě panelového domu na ulici Rolnické v Kateřinkách

Policisté z opavského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu 41letému muži z Prahy, neboť tento kolem desáté hodiny večerní 27. června 2016 v bytě panelového domu na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách fyzicky napadl místního 47letého muže, a to několika údery pěstí do obličeje a kopy do hlavy. Poškozený muž utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě. Při služebním zákroku na místě protiprávního jednání přivolaná policejní hlídka zjistila, že prvně jmenovaný muž je v silně podnapilém stavu, kdy orientační dechovou zkouškou mu byla prokázána hodnota téměř 2,4 promile alkoholu v dechu. Zakročující policisté tedy rozhodli o jeho zajištění a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Poněvadž se však tento muž choval i nadále velmi arogantně, agresivně a chtěl vyskočit z okna bytu a utéci, strážci zákona použili donucovací prostředky ve formě hmatů, chvatů a služebních pout. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a nevznikla žádná škoda na majetku.

 

Podvodné jednání na osobě seniorského věku na ulici Ochranové v Opavě

V těchto dnech policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel či pachatelé tím, že na osobě seniorského věku podvodným způsobem vylákal nebo vylákali finanční částku na hotovosti ve výši 90 tisíc korun.

Jak bylo dosavadním prověřováním opavských policistů a kriminalistů zjištěno, tak se nejprve neznámý muž kolem deváté hodiny ráno dne 28. června letošního roku telefonicky spojil se 79letou ženou do místa jejího bydliště na ulici Ochranové v Opavě, které se představil jako její vnuk jménem Michal a uvedl jí, že nutně potřebuje půjčit peníze, poněvadž má možnost obratem dobře vydělat peníze přes realitní kancelář. Dále sdělil, že je však nyní v Ostravě a peníze potřebuje urychleně, přičemž po vzájemné dohodě navrhl, že se okamžitě do místa bydliště poškozené ženy dostaví jeho kamarádka, které má zapůjčit celkovou finanční částku na hotovosti ve výši 90 tisíc korun.

Po chvíli se opravdu k bytu důvěřivé 79leté seniorky dostavila jí neznámá žena, která převzala finanční prostředky pro údajného vnuka Michala a následně odešla neznámo kam. K popisu této neznámé ženy bylo zjištěno, že je plnoštíhlé postavy o výšce 165 centimetrů, dlouhých tmavě hnědých vlasů, které byly sepnuty do copu, na očích měla mít velké tmavé sluneční brýle a na sobě bílé triko.

V této souvislosti policisté i kriminalisté žádají širokou veřejnost o velkou obezřetnost a opatrnost při jednání s cizími lidmi a upozorňují na tu skutečnost, že i v současné době pachatelé trestné činnosti majetkového charakteru využívají důvěřivosti převážně osob seniorského věku a podvodným jednáním je připraví o celoživotní úspory, finanční prostředky na hotovosti, šperky či cenné předměty a hodnotné věci. Jakékoli kladné informace, které by vedly ke zjištění osob pachatelů výše uvedeného protiprávního jednání lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Na těchto telefonních číslech je také možné kdykoli zalarmovat a informovat policisty o pohybu podezřelých osob v různých bytových, činžovních a panelových domech, v okolí rodinných domů i v jednotlivých obcích a městech. 

 

Odcizení peněženky z odloženého batohu na koupališti v Hradci nad Moravicí

Policisté a kriminalisté územního odboru Policie České republiky v Opavě upozorňují širokou veřejnost na nadcházející období, kdy pachatelé majetkové trestné činnosti ve zvýšené míře využívají nepozornosti spoluobčanů a zcizují jejich volně odložené věci a cennosti. Toto protiprávní jednání se každoročně stává v areálech vodních ploch a na koupalištích, kdy lidé nechávají bez dozoru své tašky, kabelky, kufříky, peníze, mobilní telefony, doklady, platební karty, šperky, cennosti, oblečení, kosmetické přípravky apod. a jdou se například koupat, sportovat či se občerstvit.

Jeden z prvních takových to oznámených případů se stal po jedné hodině odpolední dne 28. června 2016 v prostoru koupaliště na ulici Žimrovické v Hradci nad Moravicí. V té chvíli neznámá osoba využila nepozornosti a nepřítomnosti 26letého muže z Opavska a z volně odloženého batohu mu odcizila peněženku s finanční hotovostí 700 korun, s různými osobními doklady a s platebními kartami, čímž poškozenému vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 1 200 korun.

Tento přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku nyní prověřují policisté z hradeckého obvodního oddělení, kteří kdykoli přijmou jakékoli pozitivní informace k celé záležitosti, a to na policejním telefonickém čísle 974 737 731.

 

Odcizení elektrokola z pozemku rodinného domu na ulici Vojanové v Opavě

Doposud neznámý pachatel spáchal ve večerních hodinách dne 29. června letošního roku na ulici Vojanové v Opavě přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody tím, že neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů a zde odcizil volně odstavené neuzamčené elektrokolo značky Spirit Cross černé barvy, čímž byla poškozenému muži způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 10 tisíc korun. Tento případ prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizeného jednostopého dopravního prostředku lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

 

 

Opava 30. června 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem