Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 3. listopadu 2023

Zprávy z ÚO Opava (3x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Krádeže zboží v opavské prodejně má na svědomí místní 46letý muž

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení objasnili sérii krádeží volně vystaveného zboží v jedné z prodejen se smíšeným zbožím na ulici Zámecký okruh v Opavě.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak 46letý místní muž nejméně od 26. října letošního roku do začátku listopadu 2023 v několika případech vstoupil do výše uvedené provozovny a postupně zcizoval různé druhy a množství kapslí jaru, tuhých deodorantů, sprchových gelů a dalších drogistických věcí a také uzenin (hornický bok), čímž poškozené právnické organizaci z Opavska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 13 tisíc korun.

Ve zkráceném přípravném řízení tak bylo 46letému muži sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže a celá záležitost je nadále v gesci opavských policistů a kriminalistů.

Silniční kontrola v Raduni prokázala řidiče automobilu s vysloveným zákazem řízení

Třicet minut po třinácté hodině odpolední 2. listopadu letošního roku službu konající policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí prováděla dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu na ulici Gudrichové v obci Raduň, kdy kolem budovy místní Základní školy ve směru od obce Vršovice zaznamenala průjezd osobního motorového vozidla tovární značky Opel Vivaro rychlostí až 66 km/h. Vzhledem k tomu, že se jedná o úsek/místo, kde je nejvyšší povolená rychlost upravena dopravní značkou a je stanovena na 30 km/h, policisté automobil zastavili a s jeho 50letým řidičem z Opavy řešili přestupkové jednání a chování. Při důsledné lustraci v dostupných evidencích však bylo dále zjištěno a prokázáno, že výše uvedený 50letý muž má v současné chvíli vysloven status neřidiče (v nedávné době byl Magistrátem města Opavy vyrozuměn o dosažení maximálního počtu 12 bodů) a proto je navíc důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hradeckých policistů a opavských kriminalistů.

Žádosti o svědectví k dopravním nehodám na Opavsku

Policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech intenzivně prošetřují několik případů dopravních nehod a kolizních situací v dopravě, které se staly na teritoriu statutárního města Opavy a ke kterým jsou velmi nutné svědecké informace a poznatky, jenž jsou důležité pro řádné zadokumentování spisových materiálů. Svědectví lze telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 259 případně kdykoli na mobilní telefon opavských dopravních policistů 735 788 950.

Pětatřicet minut po sedmé hodině ranní 31. října 2023 mělo v prostoru autobusové zastávky s označením „Nemocnice“ na ulici Olomoucké v Opavě dojít ke zranění 72letého muže z Opavy. Podle jeho slov měl prostředními dveřmi nastupovat do autobusu linky 243/2, přičemž řidič tohoto hromadného dopravního prostředku mu měl při nástupu dveřmi přivřít pravou ruku a po částečném rozjetí vpřed měl poškozený muž upadnout na zem a způsobit si zranění lehčího charakteru. Tvrzení 50letého řidiče je však takové, že mu tento neznámý cestující v zastávce vystoupil a následně když se rozjížděl, tak onen muž přiběhl k zadním dveřím autobusu, začal do nich bouchat (údajně si uvnitř zapomněl osobní průkaz) a následně svévolně upadnul na vozovku. Jaký je přesný průběh nehodového děje šetří vrchní inspektor opavské dopravní policie nprap. Ondřej Novotný.

Vrchní asistent pprap. Šimon Míček se zabývá nehodou, která se stala mezi sedmnáctou a dvacátou hodinou podvečerní 27. října 2023 na ulici Vojanové v Opavě. V té době doposud neznámý řidič blíže neustanoveného motorového vozidla jel po ulici Vojanové ve směru od ulice Obloukové k ulici Mostní a před jedním z domů narazil do levého boku zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Toyota Yaris, přičemž způsobil hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 40 tisíc korun a poté odejel neznámo kam.

Chvíli po čtrnácté hodině odpolední 25. října 2023 na parkovišti Nákupního centra Kaufland na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách dosud neznámý řidič neupřesněného vozidla nárazem do zadní levé části zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Toyota Yaris způsobil hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 50 tisíc korun. Touto záležitostí se zabývá rovněž vrchní asistent opavských dopravních policistů pprap. Šimon Míček.

Policejní dopravní inspektor prap. Bc. Jan Hort prošetřuje dopravní nehodu, která se stala několik minut před desátou hodinou dopolední 25. října 2023 v areálu Magistrátu města Opavy na ulici Krnovské v Opavě. Zde nezjištěný řidič neznámého vozu nárazem poškodil zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky BMW 750 XDrive s předběžnou hmotnou škodou 20 tisíc korun.

Okolo jedné hodiny ranní blíže neurčeného víkendového dne (20.10.-22.10.2023) neznámý řidič neupřesněného motorového vozidla (pravděpodobně nákladního automobilu) poškodil betonovou obrubu silničního ostrůvku na ulici Vančurové v Opavě se způsobenou škodou ve výši 5 tisíc korun. I tento případ má v šetření prap. Bc. Jan Hort.

Stejný policista z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Bc. Jan Hort žádá i svědecké informace ke kolizní situaci v dopravě, ke které došlo pár minut po osmé hodině ranní 19. října 2023 na ulici Rooseveltové v Opavě. V té době 46letá žena řídila osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Scala po ulici Rooseveltové ve směru od ulice Hradecké k ulici Boženy Němcové, kdy v protisměru jel neznámý řidič neupřesněným vozidlem, který jí dle jejich slov ohrozil najetím do jejího jízdního pruhu, ona strhla řízení a najela na nezpevněnou zatravněnou část komunikace a pravou boční části svého vozu narazila do ležícího kamene (balvanu) a vznikla jí celková hmotná škoda na majetku ve výši 50 tisíc korun.

Opava 3. listopadu 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem