Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 3. listopadu 2014

Opava - Dopravní nehody s cyklisty na Opavsku a další...(8 případů) 

 

Dopravní nehoda s těžkým zraněním cyklisty u Opavy, městské části Komárov

Dne 30. října 2014 v době kolem 18. hodiny řídil 45letý muž z Ostravy nákladní motorové vozidlo tovární značky Volvo s přívěsem po vedlejší silnici od Opavy-Kylešovic k hlavní silnici spojující Opavu s Ostravou, kdy v prostoru křižovatky označené dopravní značkou „dej přednost v jízdě“ zastavil a následně se rozjel vpravo ve směru na Opavu, městskou část Komárov. Při tomto však přehlédl po hlavní zleva jedoucího 58letého muže z Opavy na pánském jízdním kole a došlo tak ke střetu přední částí automobilu se zadním kolem jízdního kola a k následnému pádu cyklisty na vozovku. Řidič vozidla zastavil a zeptal se cyklisty, zda neutrpěl zranění. Poté, když muž uvedl, že je zcela v pořádku, tak si účastnící dopravní nehody předali své iniciály a vypsali euroformulář o dopravní nehodě. Následujícího dne se však cyklista nechal ošetřit ve Slezské nemocnici v Opavě pro bolesti ruky a nohy, kdy lékařským vyšetřením a ošetřením se zjistilo, že utrpěl těžké zranění končetin. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 5 tisíc korun, celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování, přičemž shora jmenovaný řidič nákladního vozu je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.


Dopravní nehoda neznámého řidiče automobilu s cyklistou u obce Štěpánkovice

Dne 31. října 2014 před sedmou hodinou ranní řídil doposud nezjištěný řidič blíže neustanovené motorové vozidlo po silnici ve směru jízdy od obce Štěpánkovice na Kravaře, kdy na přímém úseku komunikace předjížděl při pravém okraji na jízdním kole jedoucího 69letého muže z Opavska. V té době jelo v protisměru neznámé nákladní motorové vozidlo a řidič tohoto vozu při předjíždění cyklisty neponechal dostatečný boční odstup a došlo tak ke střetu mezi pravým bokem automobilu a řídítky jízdního kola. Cyklista vlivem střetu nezvládl řízení, vybočil částečně vlevo, přičemž za ním jedoucí 27letý řidič z Opavska s osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda Felicia reagoval na vzniklou situaci prudkým brzděním a stržením řízení vlevo, přesto však již střetu s cyklistou nedokázal zabránit. Muž upadl na vozovku a utrpěl těžké zranění, se kterým byl převezen sanitním vozidlem RZS do opavské nemocnice k lékařskému vyšetření a ošetření. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena minimálně na finanční částku ve výši 4 tisíce korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u řidiče škodovky i u cyklisty negativně. Šetřením na místě dopravní nehody bylo zjištěno, že doposud neustanovený řidič s nezjištěným vozidlem po střetu zastavil, vystoupil z vozu, následně však opětovně nastoupil a odjel ve směru na Kravaře. I když byly informovány všechny službu konající hlídky v okrese Opava, neznámého řidiče s neznámým vozem se vypátrat nepodařilo a opavští policisté v této souvislosti žádají širokou veřejnost o spolupátrání po této osobě a po tomto automobilu. Jakékoli informace, které by vedly k řádnému objasnění věci, ať jsou prosím telefonicky sděleny, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 574. Policisté rovněž vyzývají samotného řidiče, případně i svědka z protijedoucího nákladního automobilu, ať se přihlásí osobně či telefonicky policistům, neboť vše je nutné pro řádné zadokumentování celé záležitosti.


22letý muž z Opavska se vloupal do zahradní chatky ve Skrochovicích a byl na místě zadržen

Prvního dne v měsíci listopadu letošního roku policisté z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu porušování domovní svobody a z přečinu krádeže ve stádiu pokusu 22letému muži z Opavska, neboť tento v pozdních večerních hodinách dne 31. října 2014 neoprávněně vstoupil na zahradu jednoho z rodinných domů v obci Brumovice, část Skrochovice, kde se vloupal do zde stojící zahradní chatky, přičemž způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 1 tisíc korun. V té chvíli však byl přistižen majitelem a byl zadržen do příjezdu přivolané velkoheraltické hlídky Policie České republiky. Následným šetřením a lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u výše uvedeného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních 3 létech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě z února loňského roku pro protiprávní jednání a chování majetkového charakteru. Celá záležitost je nadále v prověřování, přičemž jeho případná další trestná činnost je šetřena ze strany opavských policistů a kriminalistů.


Odcizení okapových svodů z rodinného domu na ulici Dukelské v Budišově nad Budišovkou

V noční době ze dne 31. října na 1. listopadu letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Dukelské v Budišově nad Budišovkou přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže. Po vstupu na neoplocený pozemek jednoho z rodinných domů totiž z fasády odcizil měděné okapové svody a doplňky, jakož i z nezajištěné hospodářské místnosti 5litrový plastový kanystr s benzínem a z kotelny sklepního prostoru domu sekeru, čímž vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 6 a půl tisíce korun. Případ šetří policisté z obvodního oddělení ve Vítkově.


Nálezy munice pocházející z období 2. světové války na Hlučínsku

Dne 31. října 2014 před devátou hodinou dopolední bylo hlučínským policistům z obvodního oddělení oznámeno, že na poli poblíž ulice Pod Moravcem v Dolním Benešově byl nalezen předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Na místo byl přivolán i policejní pyrotechnik, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl dělostřeleckou minu ráže 76,2 mm ruské výroby.
Ještě téhož dne před sedmou hodinou večerní musel policejní pyrotechnik z Expozitury ve Frýdku-Místku přijet i do budovy obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně, kde byly odevzdány 2 kusy nalezených protiletadlových nábojů pocházející rovněž z období 2. světové války.
Do třetice přijel policejní pyrotechnik na Hlučínsko v odpoledních hodinách dne 2. listopadu, kdy v lesním porostu na katastru obce Kozmice byla nalezena dělostřelecká mina ráže 82 mm ruské výroby. I tato byla zajištěna a převezena ke speciálnímu znehodnocení.


Bezpečnostní opatření v souvislosti s víkendovým dnem Památky zesnulých

V uplynulých dnech proběhlo na teritoriu územního odboru Policie České republiky v Opavě bezpečnostní opatření s názvem „Dušičky“, zaměřené na prevenci a eliminaci případné trestné činnosti na parkovištích a na odstavných plochách u hřbitovů, související s možnými krádežemi věcí z motorových vozidel. Policisté v úzké spolupráci se strážníky městských policií dále zajišťovali bezpečnost a plynulost silničního provozu u hřbitovů a na příjezdových komunikacích, a to vše v souvislosti se dnem uctění památky zesnulých.
Během bezpečnostního opatření nedošlo k žádné zjištěné či oznámené trestné činnosti ani k narušení veřejného pořádku.


Kontrola silně podnapilého řidiče osobního automobilu v Hradci nad Moravicí

Dne 2. listopadu 2014 policisté z obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky místnímu 40letému muži, neboť tento v době kolem 22. hodiny předchozího dne řídil po ulici Bohučovické v Hradci nad Moravicí osobní motorové vozidlo tovární značky Mazda, a to po předchozím požití alkoholických nápojů. Tato skutečnost byla zjištěna při silniční kontrole ze strany hradeckých policistů, kdy odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,9 promile alkoholu v dechu. Shora uvedenému muži byl na místě zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Hradečtí policisté šetří podivný případ krádeže motorového vozidla v obci Raduň

Dne 2. listopadu letošního roku policisté z obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněné užívání cizí věci, kterého se měl dopustit doposud neznámý pachatel tím, že v blíže nezjištěné době ze dne 1. na 2. listopadu odcizil v provozovně místní restaurace na ulici 9. května v obci Raduň klíče od osobního motorového vozidla tovární značky Renault Twingo. Tento vůz, který byl zaparkován u nákladové rampy restaurace, následně užil k jízdě, přičemž s ním havaroval přibližně ve vzdálenosti 800 metrů za obcí Raduň ve směru na Opavu-Kylešovice. Poškozené vozidlo po havárii opětovně odstavil na místo, kde byl automobil původně zaparkován, přičemž celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun. Případ rovněž prošetřují i policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě a jakékoli informace, které by vedly k řádnému objasnění celé záležitosti je možné kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na policejní čísla 974 737 731 nebo 974 737 574.

 

 

Opava 3. listopadu 2014

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem