Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 29. listopadu 2018

Opava - Silně podnapilý muž fyzicky napadl pracovníka ochranky opavského supermarketu a další... (7 případů) 

Objasnění vloupání do šatní skříňky v budově opavského školského zařízení

Policisté z Obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty v těchto dnech objasnili případ vloupání do šatní skříňky v budově školského zařízení na ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách. Ke skutku došlo v průběhu 18. září 2018, kdy tehdy neznámý pachatel vypáčil skříňku v jedné ze zdejších šaten a poškozenému 16letému mladíkovi z Opavska odcizil pánské sportovní boty v hodnotě 2 a půl tisíce korun. Osobou pachatele byl nyní ustanoven 17letý mladík z Opavska a tento byl následně policejním komisařem obviněn ze spáchání provinění krádeže. Celá záležitost je projednávána ze strany opavských kriminalistů a případná obdobná trestná činnost majetkového charakteru shora uvedené mladistvého muže je nadále ve vyšetřování.

Dopravní nehoda řidičů dvou automobilů v obci Markvartovice

Policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě intenzivně prověřují případ kolizní situace v dopravě, který se stal okolo čtrnácté hodiny 25. listopadu letošního roku na ulici Šilheřovické v obci Markvartovice. V té době s největší pravděpodobností 50letý muž z Ostravy řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Mitsubishi Carisma, přičemž vyjížděl od pravého okraje vozovky a přehlédl vedle sebe jedoucí osobní motorové vozidlo tovární značky Toyota Auris, jenž řídil 44letý muž z Ostravy. Došlo tak k bočnímu střetu osobních automobilů, bez zranění zúčastněných osob a s celkovou hmotnou škodou na majetku ve výši 20 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u 44letého řidiče negativně. Vzhledem k tomu, že prvně jmenovaný muž neustále tvrdil, že své vozidlo neřídil, ale že jej řídila jeho zde přítomná dcera, tak byla dechová zkouška provedena i u ní. Jak u tohoto muže, tak i u 29leté ženy z Ostravy byly tyto testy pozitivní, kdy muž nadýchal hodnoty okolo 1,4 promile a žena měla o trochu více než 2 promile alkoholu v dechu. Lustracemi v dostupných evidencích policisté dále prokázali, že ani jeden z těchto osob není v této chvíli držitelem řidičského oprávnění, přičemž 50letý muž má rozhodnutím Okresního soudu v Ostravě vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu 66 měsíců a 29letá žena má Městským úřadem v Hlučíně vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel po dobu 18 měsíců. Kdo však vozidlo řídil, oba odmítli uvést, na výzvu zakročujících policistů se rovněž bezdůvodně odmítli podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Ač svědeckými výpověďmi bylo zjištěno, že automobil Mitsubishi měl řídit 50letý muž, celá záležitost je nadále v prověřování a je zde důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Dopravní nehoda silně podnapilého cyklisty ve Velkých Heralticích

Kolem půl dvanácté dopoledne 25. listopadu tohoto roku jel 68letý muž z Opavska na svém jízdním kole v obci Velké Heraltice, přičemž při odbočování vlevo k obci Tábor nezvládl řízení a zcela sám upadl na vozovku. Při pádu si způsobil zranění lehčího charakteru s nutností jednorázového lékařského vyšetření ve Slezské nemocnici Opava. Vzhledem k tomu, že cyklista jevil známky velkého požití alkoholických nápojů, přivolaní policisté u něj provedli odborné měření dechovými zkouškami, které bylo opravdu pozitivní, a to s naměřenými hodnotami okolo 3,4 promile alkoholu v dechu. Na základě této skutečnosti zakročující policisté rozhodli o umístění shora uvedeného muže na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné jiné z přítomných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši jednoho tisíce korun. Po zadokumentování celého spisového materiálu bude tento postoupen podle věcné příslušnosti do správní komise Odboru dopravy příslušného městského úřadu k dalšímu projednání a opatření.

Silně podnapilý muž fyzicky napadl pracovníka ochranky opavského supermarketu

Chvíli po půl deváté večerní 25. listopadu 2018 došlo v prodejních prostorách Obchodního centra na ulici Těšínské v Opavě k napadení dvou mužů. Přivolaná policejní hlídka z místně příslušného opavského Obvodního oddělení následně zjistila, že silně podnapilý 42letý muž z Opavy v prodejních prostorách zdejšího supermarketu úmyslně narážel do regálů s oblečením, a když byl na své nevhodné chování upozorněn pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny, tak jej napadl úderem pěstí do obličeje. Ve fyzickém napadení pokračoval i při odchodu z objektu nákupního domu, kdy 56letého pracovníka opětovně udeřil pěstí do obličeje, a to na chodbě i před budovou a způsobil mu zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Vzhledem k silné podnapilosti agresivního muže zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Následnými lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl pro obdobnou trestnou činnost v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k souhrnnému nepodmíněnému trestu odnětí svobody o výměře deseti měsíců, který vykoval v polovině loňského roku. Celá záležitost je nyní prověřována pro důvodné podezření ze spáchání přečinu výtržnictví a přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu. 

Úmyslné poškození osobních automobilů v Opavě

V blíže neustanovené době mezi desátou a dvanáctou hodinou dopolední 25. listopadu 2018 doposud neznámý pachatel spáchal na parkovišti Nákupního centra na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Kia Carens. Různými škrábanci a rýhami do laku karosérie téměř celého automobilu vznikla 64letému muži z Opavska celková hmotná škoda na majetku ve výši 20 tisíc korun.

Od večerních hodin 26. listopadu tohoto roku do ranních hodin následujícího dne doposud neznámá osoba rovněž spáchala stejný přečin poškození cizí věci na ulici Denisovo náměstí v Opavě. Zde na zaparkovaném osobním automobilu tovární značky Audi A6 vyhnula a ulomila stěrače předního skla, čímž poškozenému 55letému muži z Ostravy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 6 tisíc korun.

Oba případy nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění jakékoli osoby pachatele či k důvodu jejího protiprávního jednání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Po zadržení pachatele krádeže zboží se prokázala i jeho jiná trestná činnost

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 53letému muži z Opavska, neboť tento chvíli před osmou hodinou večerní 27. listopadu 2018 v jednom ze supermarketů na ulici Olomoucké v Opavě odcizil ovocné víno v hodnotě 30 korun. Po průchodu pokladní zónou bez úhrady zboží byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody na šest měsíců, se zkušební dobou do listopadu roku 2019.

V rámci prověřování případné další trestné činnosti majetkového charakteru bylo u 53letého muže zjištěno, že se protiprávního jednání dopustil již začátkem listopadu letošního roku, kdy nalezl platební kartu 49letého muže z Opavy a tuto neoprávněně použil při několika platebních transakcích v různých opavských prodejnách za celkovou finanční částku ve výši téměř jednoho a půl tisíce korun. Tímto se dopustil přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Další obdobná trestná činnost výše jmenovaného muže je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Vloupání do nákladního automobilu ve Vítkově

V noční době z 27. na 28. listopadu letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Selské ve Vítkově přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se vloupal do zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla tovární značky Fiat Ducato. Z kabiny vozidla a následně i z nákladového prostoru automobilu odcizil naftovou horkovzdušnou turbínu černé barvy, úhlovou brusku červenočerné barvy s nasazeným drátěným kartáčem, úhlovou brusku červenočerné barvy a rádio, vše v hodnotě téměř 10 tisíc korun. Poškozením zámku dveří a čelního skla vozu vznikla škoda ve výši 12 tisíc korun. Poškozenou osobou je 25letý muž z Budišova nad Budišovkou a celou záležitostí se zabývají místně příslušní policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Opava 29. listopadu 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem