Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 29. června 2015

Opava - Dva mladí muži zcizovali v opavských prodejnách čokolády a další... (5 případů) 

 

Úmyslné polámání stromů na polní cestě v katastru obce Hlubočec

Policisté z obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí v těchto dnech přijali oznámení o úmyslném polámání stromů ve stromořadí podél polní cesty vedoucí k vrchu Hůrka v katastru obce Hlubočec, která se nachází u silnice vedoucí z Hlubočce do Opavy, městské části Podvihov.
Přečin poškození cizí věci doposud neznámý pachatel spáchal v blíže neustanovené době od 19. do 24. června 2015, kdy z celkových 20 vysázených stromů jich polámal 9, které byly o výšce 3 metrů. Poškozené organizaci tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 9 tisíc korun a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů je možné kdykoli sdělit, byť i anonymně, hradeckým policistům na telefonní číslo 974 737 731.
 

 

Dva mladí muži zcizovali v opavských prodejnách čokolády

V posledních dnech vyjížděli policisté z obvodního oddělení v Opavě do opavských prodejen smíšeného zboží k případům krádeží. Dva mladí muži se dopustili protiprávního jednání majetkového charakteru tím, že odcizili čokolády různého množství a druhů.

První případ byl pracovníky prodejny na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách nahlášen v dopoledních hodinách dne 24. června letošního roku, poněvadž 25letý silně podnapilý muž z Opavy odcizil 11 kusů těchto cukrovinek za částku 252 korun. Zakročující policisté následně rozhodli o jeho zajištění a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nyní šetřena jako přestupek proti majetku a v případě zjištění z rejstříku trestů, že byl v minulosti pravomocně odsouzen a potrestán pro obdobnou trestnou činnost, bude tento skutek překvalifikován na přečin krádeže.

U dalšího pachatele je však již zcela zřejmé, že se jedná o recidivu a tudíž o přečin krádeže, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře 5 měsíců, se zkušební dobou října 2015. Tento 21letý muž z Opavy po jedné hodině odpolední dne 25. června odcizil v supermarketu na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách 35 kusů čokolád v celkové hodnotě 2 737 korun.


Dopravní nehoda silně podnapilého cyklisty v Hradci nad Moravicí

Dne 27. června 2015 kolem půl deváté večerní jel 43letý muž z Opavy na pánském jízdním kole po ulici Na Potůčku v Hradci nad Moravicí, kdy po projetí levotočivé zatáčky vlivem své silné podnapilosti nezvládl řízení a upadl na chodník. Z důvodů jeho poranění lehčího charakteru v obličeji bylo na místo přivoláno sanitní vozidlo a následně byl cyklista převezen k lékařskému vyšetření a ošetření do Slezské nemocnice v Opavě. Odborným měřením dechovými zkouškami byly cyklistovi naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 2,3 promile alkoholu v dechu. Na výzvu ze strany policistů ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě se shora jmenovaný muž podrobil i odběru biologického materiálu (krve) ke zjištění přesného množství hladiny alkoholu v jeho těle. Hmotná škoda na jízdním kole byla vyčíslena na finanční částku ve výši 500 korun a vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Bezpečnostní opatření na hlučínské Štěrkovně v souvislosti s hudební produkcí

Od podvečerních hodin dne 26. června letošního roku do ranních hodin následujícího dne proběhlo na teritoriu obvodního oddělení v Hlučíně bezpečnostní opatření k zajištění veřejného pořádku, občanského soužití, k prevenci a k případné eliminaci trestné činnosti při konání hudební produkce s názvem „HELAX OPEN AIR HLUČÍN“, a to v prostorách Sportovně rekreačního areálu (SRA – Štěrkovna) na ulici Celní v Hlučíně. Celé akce se kromě pořadatelů a pracovníků bezpečnostní agentury zúčastnilo 7 hlučínských policistů, 7 policistů ze speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje, policejní psovod se služebním psem a 5 strážníků Městské policie Hlučín. Na této společenské události bylo přítomno přibližně 2 200 osob, přičemž nedošlo k žádnému závažnému narušení veřejného pořádku. Protiprávního jednání se dopustily jen 2 osoby mladší 18 - ti let, u nichž byl prokázán podnapilý stav.
Chvíli před druhou hodinou ranní dne 27. června policisté kontrolovali poblíž místní restaurace 17letého mladíka z Ostravy, přičemž orientační dechovou zkouškou u něj byla zjištěna hodnota přes 1,5 promile alkoholu v dechu. U dívky z Ostravy, která v ten den slavila své 17. narozeniny, byla orientační dechovou zkouškou prokázána hodnota více jak 1,6 promile alkoholu v dechu. Obě mladistvé osoby byly následně předány v místech bydliště zákonným zástupcům – rodičům a v této chvíli je nadále prověřováno a prošetřováno, kdo jim podal či prodal alkoholické nápoje.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Chvíli po čtvrté hodině ranní dne 28. června 2015 policejní hlídka z vítkovského obvodního oddělení kontrolovala na ulici Wolkerové ve Vítkově jim neznámého muže, který byl zcela zjevně v silně podnapilém stavu a rušil noční klid tím, že pokřikoval na projíždějící policisty ve služebním automobilu. Při řešení tohoto přestupku proti veřejnému pořádku byl ve jmenovaném zjištěn 24letý muž z Vítkova, který se i nadále choval arogantně a vulgárně, proto bylo následně rozhodnuto o jeho zajištění a umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Zde mu byla orientační dechovou zkouškou naměřena hodnota více jak 2,3 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, škoda na majetku nevznikla a vše je nadále v prověřování a v prošetřování.

 

 

Opava 29. června 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem