Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 29. července 2015

Opava - Policejní pes jménem Brem zadržel dva polské muže po vloupání do prodejny v Hněvošicích a další... (2 případy) 

 

Policejní pes jménem Brem zadržel dva polské muže po vloupání do prodejny v Hněvošicích

Policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil v těchto dnech trestní stíhání dvou občanů polské národnosti (muži ročníků narození 1957 a 1975) jako obviněné z přečinu krádeže a z přečinu poškození cizí věci, spáchaných formou spolupachatelství, kterých se dopustili tím, že v brzkých ranních hodinách dne 26. července 2015 se vloupali do prodejny smíšeného zboží v obci Hněvošice a do přinesených jutových pytlů připravili k odnesení volně vystavené zboží (čokolády, kávy, instantní nápoje, láhve vína, lihoviny a drogistické zboží) v celkové hodnotě téměř 4 tisíce korun.
Oba muži s nasazenými rukavicemi a vybaveni různým pracovním nářadím v pozdní noční době z 25. na 26. července letošního roku došli pěšky z Polska přes státní hranici až do obce Hněvošice na Opavsku, kde si nejprve připravili tak zvanou „ústupovou cestu“ vyhnutím oplocení kolem místního zemědělského družstva a rozstřihnutím pletiva v oplocení areálu hasičského a dětského hřiště. Mladší z obviněných se pak sám do prodejny dostal pomocí kovového páčidla a starší z nich po celou dobu vloupání před prodejnou hlídal okolí. Když se na místo trestné činnosti blížily službu konající policejní hlídky, tak se oba muži z místa svého protiprávního jednání dali na útěk a odcizené zboží v pytlích zanechali i s doneseným nářadím poblíž prodejny.
Zakročující policisté následně přizvali opavského policejního psovoda se služebním psem jménem Brem a ten ihned vypracoval pachovou stopu. Nejprve v křoví dětského hřiště nalezl dva odhozené plátěné pytle s výše uvedeným zbožím a o kousek dál i páčidlo, šroubovák, kleště a kladivo. Následně ve své pátrací činnosti pokračoval přes areál zemědělského družstva, kolem kynologického cvičiště až k polské hranici. V úzké součinnosti se všemi zde přítomnými policisty byl poté služební pes vyslán do přilehlého pole s pšenicí. Během průzkumu terénu štěkotem označil osobu ukrytou v poli, a to přibližně sto metrů od hlavní silnice, přičemž tato osoba byla zajištěna psovodem a kravařskými policisty. Druhý z mužů byl o pár metrů dál zajištěn přivolanými policisty z obvodního oddělení v Opavě. Při služebním zákroku nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob ani ke škodě na majetku a délka pachové stopy, vypracovaná služebním psem, byla přibližně jeden kilometr.
Po zadržení byli oba muži umístěni v policejní cele a byly s nimi provedeny nutné procesní úkony. Kromě způsobené škody odcizením věcí způsobili škodu i na zařízení ve výši větší jak 5 tisíc korun. Jejich případná další trestná činnost je i nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.


I Opavskem projíždějí řidiči motorových vozidel pod vlivem alkoholu a návykových látek

Při dopravně bezpečnostních či preventivních akcích ale i při běžném výkonu služby policisté z jednotlivých obvodních oddělení a z dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě nezřídka kontrolují řidiče motorových vozidel a také cyklisty, kteří před svou jízdou požili alkoholické nápoje nebo jiné omamné a psychotropní látky či jedy.

Tak například dne 28. července 2015 v době kolem půl páté odpoledne 31letý muž z Opavska zasedl pod vlivem alkoholických nápojů za volant osobního motorového vozidla tovární značky Fiat Stilo a tento řídil po ulici Palackého v obci Štítina. Při silniční kontrole ze strany službu konající policejní hlídky z kravařského obvodního oddělení bylo odborným měřením dechovými zkouškami zjištěno, že před jízdou požil alkohol, poněvadž se mu v dechu objevila hodnota přes 0,4 promile. Řidič s naměřenými výsledky souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.
V dopoledních hodinách předchozího dne rovněž kravařští policisté stavěli a kontrolovali na ulici Tyršové v Kravařích řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, a to 34letého muže z Opavy. U něho orientační dechová zkouška vyzněla negativně, pozitivní však byl test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle. Přístroj Drugwipe 5S vykázal kladné hodnoty na návykové látky cannabis, amphetamin a methamphetamin. Řidič se následně na výzvu zakročujících policistů porobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), byl mu zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.
S největší pravděpodobností budou tyto případy nadále prošetřovány a prověřovány jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a spisové materiály budou následně zaslány podle věcné příslušnosti do správní komise odboru dopravy příslušného Magistrátu města, Městského či Obecního úřadu k dalšímu projednání a opatření.

Daleko větší trestněprávní postih však zajisté čeká níže uvedené muže, kteří svým protiprávním jednáním naplnili skutkovou podstatu trestných činů.

Přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se tak dopustil 47letý muž z Opavska tím, že v odpoledních hodinách dne 27. července 2015 řídil v obci Březová, část Leskovec osobní motorové vozidlo značky Renault Megane, ač má rozhodnutím Okresního soudu v Opavě vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do června roku 2019. Lustracemi v dostupných evidencích tuto skutečnost zjistili na místě silniční kontroly policisté z obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí a dále bylo odborným měřením dechovými zkouškami potvrzeno, že je pod vlivem alkoholu. Naměřeny mu totiž byly hodnoty téměř 1,9 promile alkoholu v dechu.
Stejného přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se před osmou hodinou večerní téhož dne dopustil i muž z Ostravy. Ten v den svých třiatřicátých narozenin řídil po ulici Těšínské v Opavě osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 306, ačkoli není v současné chvíli držitelem žádné skupiny řidičského oprávnění a má rozhodnutím Magistrátu města Ostravy vysloven platný zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel do srpna roku 2016. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, pozitivní však byl test na návykové látky amphetamin a methamphetamin. Řidič se k užití návykové látky před jízdou doznal a opět mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

 

 

Opava 29. července 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem