Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 28. prosince 2018

Opava - Případy vloupání do restauračních zařízení na Opavsku objasněny a další... (5 případů) 

Případy vloupání do restauračních zařízení na Opavsku objasněny

V předvánočních dnech letošního roku policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání čtyř osob ve věku 24, 25, 29 a 37 let z Opavska jako obviněné ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci, spáchaných formou spolupachatelství.

Jak bylo dosavadním prověřováním a vyšetřování policistů a kriminalistů z Územního odboru Policie České republiky v Opavě zjištěno, tak se jednotlivé obviněné osoby samostatně či společně vloupávali do restauračních zařízeních po téměř celém opavském okrese, a to nejméně od poloviny srpna do poloviny listopadu 2018. Na objasnění této sériové trestné činnosti majetkového charakteru byli speciálně vyčleněni kriminalisté zabývající se tímto protiprávním jednáním a tito pak dennodenně úzce spolupracovali s policisty jednotlivých obvodních oddělení z Opavy, z Vítkova a z Kravař.

Tak například se tři muži ve věku 24, 29 a 37 let v noční době z 23. na 24. srpna 2018 společně vloupali do restaurace v areálu fotbalového hřiště v Opavě, městské části Suché Lazce a odcizili zde tři láhve alkoholu různých značek, šest láhví vína, ovocné a nealko nápoje, krabičky cigaret různých druhů a značek, cukrovinky, tablet a finanční hotovost v mincích, vše v hodnotě bezmála 10 tisíc korun.
O dva dny později se stejné trio mužů vloupalo do pohostinství v Opavě, městské části Podvihov a zde odcizili elektronické počítadlo na tržbu, různé druhy a množství krabiček cigaret, čímž opět způsobili škodu ve výši nejméně 10 tisíc korun.

Do stejné provozovny v obci Podvihov se pak 24letý muž z Opavy pokusil vloupat i sám, a to v noční době z 6. na 7. září letošního roku, což se mu nepodařilo, přesto způsobil škodu na nařízení ve výši jednoho tisíce korun.

Vniknout do restauračního zařízení se mu však podařilo v noci z 8. na 9. září 2018 na fotbalovém hřišti v obci Služovice, odkud odcizil tři láhve alkoholu v hodnotě téměř jednoho tisíce korun.

Z 15. na 16. září 2018 se pak tři muži ve věku 24, 25 a 29 let vloupali do kabin na fotbalovém hřišti v obci Radkov a zde odcizili hasicí přístroj, přičemž způsobili škodu ve výši 6 a půl tisíce korun.

Takto se výše jmenovaní muži postupně v měsících září, říjen a listopad 2018 vloupávali do restaurací, pohostinství a kiosků s občerstvením v obcích Staré Těchanovice, část Janské Koupele, opět v Suchých Lazcích, ve Stěbořicích, ve Štítině a v Háji ve Slezsku. Zde zcizovali finanční prostředky, různé množství a druhy alkoholických nápojů, nealko nápojů, cukrovinek, cigaret a tabákových výrobků, mražených kornoutů, nanuků a potravin, mixážní pult, nabíječku autobaterií, reproduktor, ruční a elektrické nářadí, hudební CD nosiče a další cenné věci.

Výše uvedenými popsanými skutky byla poškozeným právnickým i fyzickým organizacím a osobám způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši převyšující 100 tisíc korun a jejich případná další trestná činnost obdobného charakteru je nadále ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Jak bylo dále prokázáno, tak se u 24letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro přečin krádeže, za což mu byl uložen podmíněný trest odnětí svobody o výměře osmi měsíců, se zkušební dobou do září roku 2020.

Opavští policisté prověřují krádež peněženky v jedné z kateřinských restaurací

Doposud neznámý pachatel spáchal v podvečerních hodinách 23. prosince 2018 v prostorách restaurace na ulici Pekařské v Opavě-Kateřinkách přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že využil nepozornosti poškozeného místního 46letého muže a z jeho volně odložené bundy mu odcizil pánskou koženou peněženku černé barvy. V ní se nacházely finanční prostředky, platební karty, osobní doklady a doklady k automobilu, vše v celkové hodnotě téměř 12 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu finanční hotovosti a dokladů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Úmyslné poškození zaparkovaných automobilů na ulici Krnovské v Opavě

Od desáté hodiny večerní 25. prosince 2018 do jedenácté hodiny dopolední následujícího dne se doposud neznámá osoba dopustila v jednom z veřejně přístupných areálů na ulici Krnovské v Opavě přečinu poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodila zde zaparkovaná motorová vozidla. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak dřevěnou židlí došlo k rozbití obou zadních světel a zadního okna u osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia, čímž vznikla poškozené soukromé společnosti celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 5 tisíc korun. Obdobná škoda byla způsobena i další soukromé právnické osobě, a to úmyslným rozbitím zadního bočního okna, rozbitím zadního světlometu a poškozením karosérie na zde odstaveném dodávkovém motorovém vozidle tovární značky Ford Tranzit. Celou záležitostí se nadále zabývají policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jeho protiprávního jednání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Během několika hodin skončil vždy silně podnapilý muž z Ostravy v nemocničním zařízení

Službu konající policejní hlídky z opavského Obvodního oddělení se během několika málo hodin musely ve dvou případech postarat o silně podnapilého 69letého muže z Ostravy, jenž se pohyboval v Opavě a svým jednáním nejenže budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob, ale bezprostředně vždy ohrožoval svůj život a zdraví.

Chvíli po páté hodině odpolední 25. prosince letošního roku tento 69letý muž chodil zmateně a bez obuvi po sídlišti na ulici Pekařské v Opavě-Kateřinkách, a jelikož byl značně prochladlý a orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu téměř 2,6 promile alkoholu v dechu, přivolaní policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.

V půl druhé ráno 27. prosince tohoto roku zakročující policisté zajistili shora uvedeného muže také před jedním z panelových domů na ulici Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách, kdy seděl na zemi, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace a orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu 2,4 promile alkoholu v dechu. I v tomto případě byl policejní hlídkou umístěn na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění.

Oba případy jsou nadále v prošetřování jako přestupky proti veřejnému pořádku, přičemž se zjišťují příčiny takového to počínání osoby seniorského věku z Ostravy i jeho důvod současného výskytu, pohybu a pobytu v Opavě.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v Opavě

Chvíli před půl třetí odpoledne 27. prosince 2018 řídil 62letý místní muž své osobní motorové vozidlo tovární značky Jepp po ulici Pivovarské v Opavě, přičemž najížděl do objektu parkoviště zdejšího Obchodního centra. Přední části vozu však narazil do skleněné výplně fasády domu, poté ihned vycouval, vjel tedy do podzemního parkoviště a zde nejprve narazil do zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Ford. Poté nadále pokračoval v jízdě a při parkování ještě narazil do zde odstaveného osobního automobilu tovární značky VW Passat. Celková hmotná škoda na automobilech i skleněné výplni byla vyčíslena poškozenými majiteli na celkovou finanční částku ve výši nejméně 60 tisíc korun. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že shora uvedený 62letý řidič byl v době jízdy pod vlivem alkoholu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,4 promile alkoholu v dechu. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je tak nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opava 28. prosince 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem