Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 25. října 2015

Opava - V souvislosti s drogovou problematikou na Opavsku padla obvinění 

 

V souvislosti s drogovou problematikou na Opavsku padla obvinění

V těchto dnech policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání dvou mužů ve věku 36 a 50 let z Opavy, které obvinil ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Oba muži se v současné chvíli nacházejí ve vazební věznici a podle všech doposud zjištěných informací jim hrozí nepodmíněný trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do deseti let.

Na objasnění výše uvedeného protiprávního jednání intenzivně pracovali opavští kriminalisté z tak zvaného „toxi týmu“, který byl již v minulosti speciálně vytvořen pro potírání této trestné činnosti. V letošním roce již opavský „toxi tým“ odhalil několik varen i pěstíren návykových látek na Opavsku a v tomto případě dopadl i síť distributorů pervitinu a marihuany v Opavě a v okolí.

Celá realizace se udála v dopoledních hodinách dne 13. října letošního roku na ulici Hobzíkové v Opavě a v bezprostředním okolí Statutárního města Opavy, kdy za pomocí policistů frýdeckomístecké zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Ostrava byla zadržena skupina pěti osob. Kromě výše zmíněných dvou obviněných mužů byli zadrženi i další tři muži ve věku 30, 33 a 43 let z Opavska, kteří po provedených procesních úkonech byli propuštěni na svobodu, přičemž míra jejich zavinění je předmětem dalšího vyšetřování.

Jak bylo doposud prokázáno, tak obvinění muži se v rozmezí od jara loňského roku do října letošního roku různou měrou podíleli na distribuci pervitinu na Opavsku, převážně však na území města Opavy, a to doposud přesně nezjištěnému počtu uživatelů, kterým poskytli minimálně 200 gramů této omamné a psychotropní látky. Zabývali se však i pěstováním konopí a dealerstvím marihuany.

Při zadržení výše uvedené skupiny osob byla provedena i domovní prohlídka a rovněž i dvě prohlídky jiných prostor (automobil a sklep), přičemž byly zajištěny jednotky gramů pervitinu, finanční částka na hotovosti ve výši téměř 140 tisíc korun, technologie pěstírny konopí a osobní motorové vozidlo, kterým byl pervitin obviněnými muži rozvážen.

Příprava a realizace celé akce trvala přibližně půl roku a informace o trestné činnosti tohoto rozsahu získávali opavští kriminalisté vlastním prověřováním i na základě podaných informací opavských obyvatelů.

Vše je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, kteří úzce spolupracují i se svými kolegy v okolních okresech Moravskoslezského kraje a v sousední Polské republice.

 

 

Opava 25. října 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem