Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 24. srpna 2015

Opava - V průběhu kravařského odpustu policisté kontrolovali mladistvé pod vlivem alkoholu a další... (4 případy) 

 

Policisté okresu Opava dodali několik osob na protialkoholní záchytnou stanici

Rušný víkend zažili policisté z územního odboru Policie České republiky v Opavě. V průběhu sobotního a nedělního dne a večera umístili na opavské protialkoholní záchytné stanici k vystřízlivění dva muže a jednu ženu. Tyto osoby většinou v silně podnapilém stavu ležely na zemi, nebyly schopni vlastní chůze a bezprostředně tak ohrožovaly svůj život a zdraví.

Před devátou hodinou večerní dne 22. srpna 2015 policisté z kravařského obvodního oddělení byli přivoláni do místa konání tak zvaného Kravařského odpustu na ulici Mezivodky v Kravařích, kde 29letý muž z Ostravy verbálně napadal pracovníky bezpečnostní ochranné služby. Vzhledem k tomu, že se tento muž i nadále choval agresivně a arogantně před zakročujícími policisty a orientační dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota téměř 3,6 promile alkoholu v dechu, byl zajištěn a dodán do areálu opavské Psychiatrické nemocnice k vystřízlivění.
Ve tři hodiny ráno následujícího dne byl na stejném místě zajištěn službu konající policejní hlídkou i místní 48letý muž. Ten byl v silně podnapilém stavu potřísněn zvratky, nebyl schopen vlastní chůze a svým jednáním budil veřejné pohoršení u ostatních účastníků akce. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou okolo 2,1 promile alkoholu v dechu. I tento muž byl převezen do zdravotnického zařízení k lékařskému vyšetření, k ošetření a k vystřízlivění.
Chvíli po čtvrté hodině odpolední téhož dne policisté z obvodního oddělení v Opavě zajistili na poli poblíž stohu se slámou na katastru obce Vlaštovičky 39letou ženu z Ostravy, která v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u ní prokázala hodnotu bezmála 3,8 promile alkoholu v dechu) ležela na zemi a rovněž i ji umístili na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění.
Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, na zařízení nevznikla žádná škoda a výše zmíněné případy jsou nadále prošetřovány jako přestupky proti veřejnému pořádku a občanskému soužití.


V průběhu kravařského odpustu policisté kontrolovali mladistvé pod vlivem alkoholu

V těchto dnech probíhá na teritoriu města Kravaře každoroční kulturně společenská akce s názvem „Kravařský odpust“ spojený s řadou pouťových atrakcí. Vzhledem k tomu, že je zde velký pohyb osob mladších osmnácti let a v prostoru ulic Tyršova, Mezivodky, U Náhonu, Bezručova je plno stánku s občerstvením a restauračních zařízení, je předpoklad, že tyto osoby by mohly podlehnout nabídce alkoholických nápojů nebo by mohly experimentovat s jinými návykovými látkami.
Z tohoto důvodu kravařští policisté v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty, s policisty z dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě a s dalšími policisty Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje kontrolují v okolí této slavnosti nejen řidiče motorových a nemotorových vozidel (jízdních kol), ale převážně se zaměřují i na zde přítomnou mládež, u nichž namátkově i cíleně provádějí kontroly dokladů totožnosti a dechové zkoušky.

V půl deváté večer dne 21. srpna 2015 byl 15letý mladík nalezen na ulici U Náhonu, jak v silné podnapilosti leží na zemi. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu byla na místo přivolána osádka sanitního vozidla a chlapec byl následně převezen do opavské nemocnice k lékařskému vyšetření a ošetření.
V deset večer téhož dne byl kontrolován 17letý mladík z Novojičínska, u něhož byla zjištěna hodnota přes 1,7 promile alkoholu v dechu.
V brzkých ranních hodinách následujícího dne byla přítomnost alkoholu prokázána dechovou zkouškou i u dalšího 17letého mladíka z Opavska, kdy mu byla naměřena hodnota více jak 1,7 promile alkoholu v dechu.
V silně podnapilém stavu byla i 16letá dívka z Hlučína, a to chvíli po půlnoci dne 23. srpna, která se nebyla schopna podrobit ani orientační dechové zkoušce. V téže době byl na zemi nalezen také silně podnapilý 16letý mladík z Ostravy, který rovněž nebyl schopen dechovou zkoušku vykonat.

Kontroly na podávání a prodávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let probíhaly i na další kulturně společenské akci v okrese Opava. V souvislosti s hudebním festivalem Moravské hrady policisté z hradeckého obvodního oddělení kontrolovali na ulici Žimrovické v Hradci nad Moravicí 16letou dívku, u které byla orientační dechovou zkouškou prokázána hodnota 1,5 promile alkoholu v dechu. Tento případ byl zaznamenán kolem půl druhé ranní dne 22. srpna letošního roku.

Všechny výše uvedené mladistvé osoby byly následně předány svým zákonným zástupcům – rodičům, přičemž kravařští a hradečtí policisté ve spolupráci s příslušnými orgány státní správy a samosprávy i nadále provádějí prošetřování a prověřování jednotlivých případů a zjišťují, kdo nezletilým osobám alkoholické nápoje prodal nebo podal.


Kravařský odpust rovněž ve znamení drobných krádeží

Policisté z obvodního oddělení v Kravařích v průběhu uplynulého víkendu přijali řadu oznámení o trestné činnosti majetkového charakteru. Jednalo se převážně o krádeže osobních věcí a mobilních telefonů, přičemž pachatelé tohoto protiprávního jednání vždy mezi stánky s občerstvením a u různých pouťových atrakcí využili chvilkovou nepozornost poškozených osob, které se na ulicích Tyršova a Mezivodky v Kravařích zúčastnili Kravařského odpustu.
Tak například 18letému muži z Bolatic byla před půlnocí dne 21. srpna 2015 odcizena ze zadní kapsy kalhot peněženka s finanční částkou na hotovosti 220 korun a s jeho osobními doklady.
V brzkých ranních hodinách dne 22. srpna přišel přečinem krádeže 19letý muž z Hněvošic o svůj mobilní telefon značky iPhone v hodnotě 19 tisíc korun, který měl uschován rovněž v zadní kapse kalhot.
Ve stejné době využil neznámý pachatel i nepozornosti 26leté ženy z Nových Sedlic a z kabelky, kterou měla zavěšenou přes rameno, jí odcizil mobilní telefon značky Alcatel v hodnotě 2 tisíce korun.
K přečinu krádeže došlo i kolem patnácté hodiny téhož dne, kdy ze zadní kapsy kalhot 33letého muže z Bolatic byl odcizen mobilní telefon výrobní značky Sony Xperia v hodnotě 3 tisíce korun.

Jednotlivé případy této trestné činnosti jsou nadále prověřovány ze strany kravařských policistů a opavských kriminalistů.


Odcizení slunečníku z venkovního posezení restaurace na ulici Olomoucké v Opavě

V blíže neustanovené době od 22. hodiny dne 22. srpna do 11. hodiny dne 23. srpna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Olomoucké v Opavě přečin krádeže tím, že z volně přístupné venkovní zahrádky místního baru a restaurace odcizil reklamní slunečník červené barvy s bílými nápisy Budweiser Budvar a o rozměrech 350 x 350 cm v hodnotě 5 tisíc korun. Případ šetří policisté z obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly k nálezu odcizené věci nebo ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 651.

 

 

Opava 24. srpna 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem