Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 24. listopadu 2016

Opava - Případy krádeží v opavských prodejnách a preventivní akce „Kdo s koho“ 

Případy krádeží v opavských prodejnách a preventivní akce „Kdo s koho“

Měsíc a den před vánočními svátky se policejní preventisté a tiskoví mluvčí opavského okresu také zapojili do celokrajského preventivního opatření k potírání majetkové trestné činnosti s názvem „KDO S KOHO“. Tato kampaň proběhla v odpoledních hodinách 23. listopadu letošního roku v supermarketu Terno v Opavě-Jaktaři a v průběhu následujícího měsíce se bude opakovat i na jiných místech Statutárního města Opavy a opavského okresu. 

Již druhým rokem před Vánocemi moravskoslezští policisté navazují s tímto vlastním projektem na republikovou akci „Obezřetnost se vyplatí“ a snaží se nakupující občany upozornit na nebezpečí kapesních krádeží a jiného protiprávního jednání majetkového charakteru. Je zcela zřejmé, že hlavně v předvánočním shonu bývají lidé roztěkaní, nervóznější, nedávají si pozor na své osobní věci a cennosti, jsou ve stresu, spěchají a přitom mají u sebe větší finanční obnosy na nákupy dárků a konzumního zboží. Tento stav je tedy velmi vhodný pro osoby balancující na hraně zákona a živící se na úkor jiných spoluobčanů a celé společnosti. Pachatelům tedy bohatě postačí situace, kdy si nakupující odloží kabelku, tašku, batoh, bundu či jiné svrchní oblečení do nákupního vozíku a jejich chvilkovou nepozornost okamžitě využijí. Aby k této trestné činnosti docházelo v co možná nejmenší míře a jejich nekalá činnost byla co nejvíce eliminována, strážci zákona budou v těchto dnech a týdnech na sklonku roku apelovat na veřejnost pomocí preventivně informační kampaně „KDO S KOHO“. Lidé tak budou nezřídka potkávat policisty v prodejních prostorách jednotlivých prodejen při rozdávání letáků a jiného preventivního materiálu, zákazníci budou informováni prostřednictvím plakátů, videoukázek, klipů, hlasových spotů, ale i osobním kontaktem a konzultacemi o způsobech a zásadách bezpečného nakupování a budou upozorňováni na rizikové situace jak v obchodech, tak i na parkovištích nákupních center.

Závěrem nezbývá, než dodat: Nespoléhejte se na to, že zrovna Vám se nemůže taková situace přihodit a nenechte si vzít, co je Vaše!

V souvislosti s výše uvedenými informacemi a preventivními radami policisté územního odboru Policie České republiky v Opavě nyní zveřejňují dva typické případy trestné činnosti majetkového charakteru, ke kterým došlo v nedávné době, a to v opavských supermarketech.

Přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku se v odpoledních hodinách 14. listopadu 2016 dopustil doposud neznámý pachatel tím, že v prodejních prostorách supermarketu na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách využil chvilkové nepozornosti 29leté místní ženy a z kabelky, kterou měla zavěšenou na dětském kočárku ve své blízkosti, jí odcizil peněženku s různými osobními doklady, s platební kartou a s finanční částkou na hotovosti ve výši téměř 17 tisíc korun.

V dopoledních hodinách 19. listopadu letošního roku odcizil v jednom z opavských supermarketů 34letý muž z Opavy dvě volně vystavené zubní pasty v hodnotě 220 korun, které si uschoval do rukávu bundy a při průchodu pokladní zónou bez úhrady zboží byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl tento pachatel přestupku proti majetku předán přivolané policejní hlídce, přičemž provedenými lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen pro obdobnou trestnou činnost trestním příkazem Okresního soudu v Opavě k obecně prospěšným pracím a poté i k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání osmi měsíců, což vykonal v loňském roce. Vzhledem k tomu, že se u něj jedná o recidivu, celá záležitost je nyní prověřována pro podezření z přečinu krádeže.

Kromě těchto dvou příznačných případů protiprávního jednání majetkového charakteru dochází na teritoriu opavského okresu i k vloupání do motorových vozidel, které jsou nakupujícími občany zaparkovány na parkovištích u nákupních středisek, center, hypermarketů, supermarketů a prodejen. Pachatelé ke krádeži různých cenných věcí, kabelek, tašek, notebooků, mobilních telefonů, dokladů, peněženek, platebních karet, autorádií apod. používají jak násilí ve formě vypáčení zámků dveří či rozbití oken, tak i využívají nedostatečně zajištěných a uzamčených přístupových míst do vozidel.

"Kdo s koho" 2016.jpg"Kdo s koho"2016-1.jpg"Kdo s koho"2016-2.jpg"Kdo s koho"2016-3.jpg"Kdo s koho"2016-4.jpg

Opava 24. listopadu 2016

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

vytisknout  e-mailem