Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 24. listopadu 2015

Opava - Preventivně informační kampaň "Kdo s koho" 

 

Preventivní akce moravskoslezských policistů s názvem „Kdo s koho“

V úterý 24. listopadu 2015 představili policisté Krajského ředitelství Moravskoslezského kraje veřejnosti i médiím novou informační kampaň se zaměřením na majetkovou kriminalitu nesoucí název „Kdo s koho“.

Policisté jednotlivých územních odborů tak navštívili místa s větším výskytem osob, přičemž na teritoriu opavského územního odboru Policie České republiky se jednalo o supermarket Terno obchodní společnosti Tempo, který se nachází v Opavě, městské části Jaktař. Vzhledem k tomu, že se tento nákupní objekt nachází na „výpadovce“ do okresu Bruntál (silnice čísel I/11 a I/58 na Krnov a Bruntál), je hojně navštěvován lidmi z okolních obcí, které například dojíždějí za prací či studiem do okresního města. Představitelé obchodního družstva tuto preventivní aktivitu s velkým potěšením přijali a policistům v době mezi 15. a 18. hodinou výše zmíněného dne vyšli maximálně vstříc prostorem i po technické stránce.

Každoročně a obzvláště v předvánoční době, se ve větší míře zvyšuje protiprávní jednání majetkového charakteru v různých prodejnách, v marketech, v nákupních a v obchodních centrech, které se vyznačuje kapesními krádežemi, krádežemi volně odložených kabelek, tašek, batohů a svrchního ošacení v nákupních vozících. Lidé na sklonku roku pod tíhou svého pracovního vytížení, různých povinností, nákupů dárků a potravin bývají většinou ve stresu, v presu a dostatečně tak nevěnují pozornost svému okolí, přičemž mnohdy u sebe mají vyšší finanční obnosy, platební karty, různé cennosti a osobní doklady.

Cílem preventivně informační kampaně „Kdo s koho“ je apelovat na širokou veřejnost, aby občané dbali základních zásad bezpečného chování při nakupování, nebyli lhostejní na své osobní věci a cennosti a nebyli neteční ke svému okolí. Zákazníci z rukou strážců zákona v průběhu celého následujícího měsíce, tedy až do Vánoc, obdrží leták, čímž mohou být kvalifikovaně informováni o způsobech bezpečného nakupování a budou také upozorňováni na rizikové situace, kterých pachatelé využívají ke krádežím. Kampaň je určena široké veřejnosti a bude probíhat společně s rozsáhlým okruhem spolupracujících subjektů.

V průběhu této preventivní akce se lidé mohou setkávat s policisty jednotlivých obvodních oddělení, s policisty dopravních inspektorátů a také s kriminalisty, kteří budou nejen v prodejních prostorách ale rovněž i na parkovištích obchodních center a marketů upozorňovat na nutnou opatrnost při nákupech. Nejen že budou rozdávány informační letáky s výše uvedenou tématikou, bude upozorňováno na nevhodné a neobezřetné jednání a chování, ale také mnohde budou puštěny zvukové či obrazové spoty, zachycující problematiku majetkové trestné činnosti. Veřejnost se může setkat i s plakáty, jenž budou vyvěšeny na viditelných místech a které graficky zobrazují nejčastější způsoby krádeží (odcizení kabelky z nákupního vozíku a zcizování různých cenných věcí z prostoru řidiče či spolujezdce v době, kdy si poškozená osoba vykládá nákup do kufru vozidla). U graficky vyobrazených skutků jsou vybrány a použity barvy bílá s černou, jako symbolika věčného souboje dobra se zlem. Pachatel protiprávního jednání je tak černý s tmavou kuklou na hlavě a poškozená osoba (oběť) je oblečena v bílém kimonu.  

Jak již bylo výše zmíněno, tak ke krádežím dochází nejen přímo při nakupování, ale také na parkovištích při vykládání koupených věcí z vozíků do automobilů. Jak tedy nakupovat bezpečně?

Nakupování:

  • Mějte své věci pod dohledem
  • Neodkládejte je (zejména kabelky, kufříky, tašky apod.) volně do nákupních vozíků
  • Peněženky, doklady, platební karty a jiné cennosti noste ve vnitřních kapsách svého oděvu
  • Neztrácejte přehled o dění kolem Vás

Parkoviště:

  • Věnujte pozornost svému okolí
  • Je-li to možné, odemkněte k uložení nákupu pouze kufr vozidla
  • Vždy uzamkněte automobil – i když jen vracíte nákupní vozík a svůj vůz máte v dohledu
  • Nikdy nenechávejte ve voze žádné cenné věci a už vůbec ne na viditelných místech

 

Kdo s koho 1.jpg

Kdo s koho 2.jpg

Kdo s koho 3.jpg

Kdo s koho 4.jpg

 

Opava 24. listopadu 2015

por. Bc. René Černohorský

           komisař

skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem