Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 23. května 2021

Zprávy z ÚO Opava (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění krádeží nejen jízdních kol v Opavě a žádost o ustanovení majitele jízdního kola

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, ze kterého je důvodně podezřelý 34letý muž z Krnova na Bruntálsku tím, že měl na různých místech v Opavě zcizovat jízdní kola i obuv.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a prověřováním ze strany opavských policistů a kriminalistů prokázáno, tak výše jmenovaný muž měl na konci měsíce ledna 2021 odcizit ze společné kolárny jednoho z bytových domů na ulici náměstí Osvoboditelů v Opavě uzamčené pánské horské jízdní kolo v hodnotě přes 9 tisíc korun.

Okolo jednadvacáté hodiny večerní 27. dubna tohoto roku měl před budovou Slezské univerzity na ulici Bezručovo náměstí v Opavě odcizit volně odstavené a neuzamčené pánské horské jízdní kolo značky Specialized červené barvy v hodnotě pravděpodobně 20 tisíc korun.

V noční době z 3. na 4. května letošního roku měl odcizit pánské horské jízdní kolo v ceně 9 tisíc korun z bytového domu na ulici Hálkové v Opavě-Kateřinkách.

V brzkých ranních hodinách 14. května 2021 měl ze společné chodby jednoho z činžovních domů na ulici U Hliníku v Opavě odcizit volně odložené sportovní boty v hodnotě 1 a půl tisíce korun.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně prokázáno, že se u 34letého podezřelého muže může jednat o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Opavě pro přečin krádeže k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání osmnácti měsíců, který vykonal v červenci loňského roku. Jeho případné další obdobné protiprávní jednání majetkového charakteru je nadále v intenzivním prověřování ze strany policistů a kriminalistů z Územního odboru Policie České republiky v Opavě v úzké spolupráci s jejich bruntálskými a krnovskými kolegy.

V této souvislosti opavští policisté žádají širokou veřejnost o ustanovení majitele pánského horského jízdního kola značky Specialized červené barvy, které tedy mělo být ve večerních hodinách 27. dubna letošního roku odcizeno od budovy Slezské univerzity na ulici Bezručovo náměstí v Opavě a následně bylo zajištěno u shora uvedeného 34letého podezřelého muže. Majitel či majitelka tohoto jízdního kola případně svědci, kteří by mohli podat k celé věci kladných poznatků, nechť se prosím osobně ozvou policistům z Obvodního oddělení v Opavě na ulici Vaškovo náměstí č. 10 nebo na opavské policejní telefonní číslo 974 737 651.

Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 18. května 2021 na Opavsku

Třicet minut po čtrnácté hodině odpolední 18. května 2021 řídil 23letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Ford C-Max po komunikaci ve směru z obce Dolní Životice na obec Mikolajice, přičemž se podle jeho slov v levotočivé zatáčce vyhýbal protijedoucímu blíže neustanovenému automobilu s dosud nezjištěným řidičem, který měl částečně vjet do jeho jízdní dráhy. Aby nedošlo ke střetu vozidel, tak 23letý muž údajně najel co nejvíce k pravému okraji vozovky, dostal smyk a následně sjel do levého silničního příkopu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na osobním voze Ford byla vyčíslena na finanční částku ve výši 100 tisíc korun a orientační dechová zkouška vyzněla u shora uvedeného řidiče negativně. Neznámá osoba v přesně nezjištěném automobilu (pravděpodobně by se mohlo jednat o osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia oranžové barvy) odejela neznámo kam a pro řádné zadokumentování spisového materiálu je velmi nutný její výslech. Policejní inspektorka Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Mgr. Silvie Meluchová žádá široku veřejnost o podnětné informace k dané kolizní situaci v dopravě a zároveň žádá doposud neznámého řidiče či neznámou řidičku, aby se přihlásil nebo přihlásila na opavské policejní číslo 974 737 572 případně na mobilní telefon opavských dopravních policistů 735 788 950.

Opava 23. května 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem