Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 21. září 2018

Opava - Kontroly podnapilých řidiček osobních automobilů v Hlučíně a v Kravařích a další... (7 případů) 

Kontroly podnapilých řidiček osobních automobilů v Hlučíně a v Kravařích

Hlučínská policejní hlídka z místního Obvodního oddělení stavěla a kontrolovala kolem půl osmé podvečerní 19. září letošního roku na ulici ČSA v Hlučíně řidičku osobního motorového vozidla tovární značky Ford Mondeo, a to 30letou ženu z Hlučínska. Při prováděné silniční kontrole provedli zakročující policisté u dané řidičky odborné měření dechovými zkouškami, které vyznělo pozitivně a byly jí naměřeny hodnoty okolo 2 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem je 30letá žena již nyní důvodně podezřelá ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Obdobného protiprávního jednání se dopustila i 29letá žena z Hlučínska, přičemž její skutek se nyní prověřuje jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a jako přestupek proti alkoholismu a jiným toxikomániím. Tato žena totiž půl hodiny po osmé hodině večerní 20. září 2018 byla na ulici Hlučínské v Kravařích stavěna a kontrolována místní policejní hlídkou jako řidička osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot, kdy následným odborným měřením dechovými zkouškami u ní byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 0,8 promile alkoholu v dechu. Přítomným policistům se 29letá řidička k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznala, s naměřenými hodnotami souhlasila, na místě jí byl zadržen řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušného správního orgánu.

Oba výše uvedené případy jsou nadále prověřovány ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Objasnění případu majetkové trestné činnosti ze srpna letošního roku v Hlučíně

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 19letého muže z Hlučínska jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kterých se měl dopustit v brzkých ranních hodinách 19. srpna tohoto roku v Hlučíně. Jak bylo dosavadním prověřováním ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů zjištěno, tak obviněný muž využil chvilkové nepozornosti poškozeného 47letého místního muže a odcizil mu mobilní telefon v hodnotě 2 tisíce korun, jenž měl volně odložený vedle sebe. V pouzdře telefonu se také nacházela platební karta poškozeného, přičemž shora jmenovaný mladý muž jí neoprávněně použil a ještě téhož dne prostřednictvím odcizené platební karty provedl na hlučínské benzínové čerpací stanici celkem pět bezkontaktních platebních transakcí v celkové výši téměř 1 700 korun. Případné další protiprávní jednání obviněného muže je nadále ve vyšetřování ze strany policistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Případy krádeží hodnotného a značkového alkoholu v opavských supermarketech objasněny

V těchto dnech policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování opavského Územního odboru zahájil trestní stíhání 32letého muže z Ostravy jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže, kterého se měl dopustit ve dnech 9. až 11. července 2018 v supermarketech na ulicích Olomoucká a Hlučínská v Opavě.

Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak výše uvedený muž chvíli po druhé hodině odpolední 9. července letošního roku odcizil z prodejní plochy supermarketu na ulici Olomoucké v Opavě tři láhve alkoholu v dárkových baleních, čímž způsobil škodu ve výši přes 4 tisíce korun.

Kolem čtvrté hodiny odpolední 11. července tohoto roku odcizil ve stejném supermarketu tři láhve šampaňského a láhev alkoholu, vše v hodnotě bezmála 6 tisíc korun.

Přibližně o dvě hodiny později téhož dne odcizil v supermarketu na ulici Hlučínské v Opavě, v městské části Kateřinky čtyři láhve alkoholu v hodnotě nejméně 5 tisíc korun.

Shora uvedené protiprávní jednání objasnili policisté z Obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty a lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u výše jmenovaného muže jedná o recidivu. Obviněný byl totiž v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního osudu v Karviné k peněžitému trestu pro úmyslnou trestnou činnost majetkového charakteru a jeho trestní stíhání je nyní vedeno na svobodě.

Odcizení dětské skluzavky z pozemku hlučínského rodinného domu

Doposud neznámý pachatel spáchal v blíže neustanovené době od osmé hodiny večerní 18. září letošního roku do třetí hodiny odpolední následujícího dne na ulici Cihelní v Hlučíně přečin porušování domovní svobody tím, že neoprávněně vstoupil na zcela oplocený pozemek jednoho z rodinných domů. Následně ze zahrady odcizil volně instalovanou dětskou plastovou skluzavku červeno žluté barvy, čímž vznikla poškozeným manželům celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála jeden a půl tisíce korun. Tento případ nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené věci, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Pokus vloupání do mlékomatu v Hlučíně

V přesně nezjištěné době od čtvrté hodiny odpolední 17. září 2018 do polední doby 20. září 2018 doposud neznámá osoba spáchala na ulici Opavské v Hlučíně přečin krádeže ve stádiu pokusu a přečin poškození cizí věci tím, že na parkovišti u místního supermarketu úmyslně poškodila zdejší mlékomat. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak páčením dveří a nerezového krytu mincovníku a poškozením plastového krytu na dveřích pro láhve byla na celém automatu na mléko způsobena ostravské soukromé firmě celková hmotná škoda na majetku ve výši 40 tisíc korun. Toto protiprávní jednání nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly k ustanovení osoby pachatele a k objasnění záležitosti, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Případ krádeže peněženky v Opavě objasněn

V odpoledních hodinách 16. září 2018 se osobně dostavil do budovy opavských policistů 22letý muž z Opavska a uvedl, že v polední době téhož dne byl v areálu Českých drah na ulici Anenské v Opavě okraden o peněženku, ve které měl finanční částkou na hotovosti ve výši 4 tisíce korun a různé osobní doklady. Skutek se stal v době, kdy na chvíli usnul a peněženku měl v zadní kapse svých kalhot. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru začali ihned prověřovat opavští policisté, přičemž o čtyři dny později byl jako pachatel skutku ustanoven jistý 22letý muž z Opavy. Ten se ke svému protiprávnímu jednání doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu tak bylo sděleno podezření pro přečin krádeže. Jeho případná další trestná činnost obdobného charakteru je i nadále v „hledáčku“ opavských kriminalistů.

Výzva k dopravní nehodě mezi nákladním vozidlem a nezletilou chodkyní v Ludgeřovicích

Chvíli po sedmé hodině ranní 13. září 2018 řídil 42letý muž z Hlučína své nákladní motorové vozidlo tovární značky Ford Transit, a to ve směru jízdy od centra obce Ludgeřovice k Hlučínu. V té době mu však na přímém úseku komunikace bezprostředně vběhla do jízdní dráhy z pravé strany (z prostoru autobusové zastávky) 10letá dívka z Ostravy, která chtěla překonat silnici za účelem nastoupení do autobusu MHD, který se právě nacházel na protější straně v autobusové zastávce. I přes intenzivní brždění řidiče automobilu došlo ke střetu mezi tělem chodkyně a levé přední části vozu. Po nárazu nezletilá osoba upadla na komunikaci a bylo jí způsobeno zranění těžšího charakteru s nutností leteckého transportu k lékařskému vyšetření a ošetření ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u shora uvedeného muže negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 5 tisíc korun. Provedeným šetřením dopravní nehody bylo zjištěno, že nezletilá chodkyně přebíhala silnici mimo vyznačený přechod pro chodce, ačkoliv tento je vyznačen vodorovným dopravním značením ve vzdálenosti kratší než 50 metrů od místa kolizní situace.

Výše uvedený průběh události potvrdil jeden z přítomných svědků. Pro řádné zadokumentování celé záležitosti by byly vhodné i další informace případných svědků kolizní situace. Tyto lze kdykoli sdělit na opavské policejní číslo 974 737 581 či přímo policejnímu inspektoru prap. Michalu Liliosovi ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě v policejní budově na ulici Hrnčířské č. 17 v Opavě, případně na telefonní číslo 974 737 570.

Opava 21. září 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem