Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 21. října 2015

Opava - Prázdninová krádež nafty z motorových vozidel v dolnobenešovské společnosti objasněna a další... (8 případů) 

 

Prázdninová krádež nafty z motorových vozidel v dolnobenešovské společnosti objasněna

V těchto dnech policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě obvinil 25letého muže z Ostravy z přečinu krádeže. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak výše jmenovaný muž měl v polovině měsíce července letošního roku odcizit v areálu soukromé společnosti v Dolním Benešově celkově téměř 2 300 litrů motorové nafty v hodnotě více jak 73 tisíc korun. Naftu měl odčerpat z deseti zde zaparkovaných pracovních nákladních motorových vozidel, a to po vypáčení a odstranění víček palivových nádrží se škodou ve výši 4 600 korun.
Protiprávní jednání výše uvedeného muže bylo zjištěno důkladným a důsledným prověřováním ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů, přičemž se obviněný muž následně ke své trestné činnosti doznal a uvedl, že motorovou naftu přečerpával do přinesených kanystrů a barelů, které poté prodával náhodným osobám za různé finanční částky a takto získané prostředky použil pro svou vlastní potřebu.


Osmnáctiletý muž je podezřelý z odcizení čtyř mobilních telefonů v Opavě

Začátkem tohoto týdne policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže místnímu 18letému muži, neboť tento měl ve dnech 6. a 7. října 2015 odcizit čtyři mobilní telefony v celkové hodnotě bezmála 12 tisíc korun.
První případ byl opavským policistům nahlášen v odpoledních hodinách dne 6. října s tím, že tehdy neznámý pachatel využil chvilkovou nepozornost poškozených chlapců a v prostorách skate parku na ulici Žižkové v opavských Městských sadech odcizil ze dvou volně odložených batohů dva mobilní telefony v hodnotě 1 700 korun a 3 tisíce korun a také finanční částku na hotovosti ve výši 127 korun.
V dopoledních hodinách následujícího dne rovněž v té době neznámý pachatel vstoupil do budovy jedné z kateřinských základních škol a v neuzamčené šatně třídy z volně odloženého batohu odcizil mobilní telefon v ceně 4 tisíce korun. Z dalšího batohu pak odcizil mobil v hodnotě 3 tisíce korun.
Výše uvedené skutky byly původně samostatně šetřeny jako přestupky proti majetku, přičemž na základě zjištění osoby pachatele byly překvalifikovány na trestnou činnost majetkového charakteru. Mladík se policistům doznal a jeho případné další protiprávní jednání je i nadále předmětem dalšího prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.


Opavští policisté prověřují případy vloupání do občerstvovacích automatů

Od půl třetí odpoledne dne 15. října letošního roku do ranních osmi hodin následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal v areálu Slezské nemocnice na ulici Olomoucké v Opavě přečiny krádeže a poškození cizí věci tím, že se vloupal do tří jídelních a nápojových automatů, čímž způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 25 tisíc korun.
Ke skutkům došlo v čekárně chirurgické ambulance, v prostoru u místnosti rentgenu a na společné chodbě gynekologického oddělení. Neznámá osoba nebo osoby, vždy po vypáčení dvířek, odcizil či odcizily z jednotlivých automatů zásobníky na mince s finančními hotovostmi, kdy škoda na zařízení činí 15 tisíc korun a na odcizených finančních prostředcích téměř 10 tisíc korun.
Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k objasnění těchto případů lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.


Případy úmyslných poškození automobilů na Opavsku

Policisté územního odboru Policie České republiky v Opavě v poslední době přijali řadu oznámení o případech úmyslného poškození osobních automobilů na Opavsku ze strany doposud neznámých osob. Pachatelé takového to protiprávního jednání se většinou dopouštějí přečinu poškození cizí věci, kdy škoda na majetku zcela jistě vždy překročí hranici 5 tisíc korun.
V noční době z 16. na 17. října letošního roku kromě výše zmíněného přečinu se doposud neznámá osoba dopustila i přečinu porušování domovní svobody, neboť po přelezení oplocení neoprávněně vnikla na uzamčený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Rybové v Opavě a zde úmyslně poškodila zaparkované osobní motorové vozidlo značky Mitsubishi, a to propíchnutím pneumatiky a způsobením vrypů do laku celé karosérie se škodou ve výši 15 tisíc korun.
V odpoledních hodinách dne 17. října na blíže nezjištěném místě v Hlučíně došlo k úmyslnému poškození osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia tím, že byly poškrábány levé přední a zadní dveře se škodou 20 tisíc korun.
V blíže nezjištěné době ze 17. na 18. října neznámý pachatel na ulici Ke Kovárně v obci Šilheřovice poškodil zadní stěrač zde odstaveného osobního motorového vozidla značky Renault Megané, čímž vznikla škoda 2 500 korun. Na tomtéž místě poškrábal lak víčka palivové nádrže automobilu VW Golf se škodou 2 tisíce korun a dále poškodil levé zpětné zrcátko a lak celé karosérie osobního vozu Škoda Fábia v hodnotě 10 tisíc korun. Škoda 5 tisíc korun vznikla i na vedle zaparkovaném vozidle Škoda Octavia, a to poškozením vnějšího zpětného zrcátka a promáčknutím blatníku automobilu.
Přečin poškození cizí věci se stal i na opavské ulici U Cukrovaru, kde poškrábáním laku karosérie bylo poškozeno zde zaparkované užitkové vozidlo tovární značky Škoda Praktik. Tento případ se stal v průběhu dne 18. října 2015 a poškozená organizace škodu vyčíslila na finanční částku 15 tisíc korun.
Jednotlivé případy prověřují policisté z obvodních oddělení v Opavě a v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osob pachatelů lze kdykoli sdělit, byť i anonymně, na policejní telefonní čísla 974 737 651 nebo 974 737 701.


Dvacetiletý muž z Opavy vulgárně urážel průvodčí ve vlaku z Ostravy do Opavy

V těchto dnech si 20letý muž z Opavy vyslechl ze strany policistů z opavského obvodního oddělení podezření z přečinu výtržnictví, kterého se měl dopustit tím, že v ranních hodinách dne 18. října letošního roku při jízdě osobním vlakem ze železniční stanice ČD Ostrava-Svinov do stanice ČD Opava-východ slovně urážel hrubými a vulgárními výrazy průvodčí uvedeného vlakového spoje, a to 54letou ženu se slovy: „co mě kontroluješ…, dostaneš na hubu…“. Po tomto slovním napadení došlo také k napadení fyzickému, přičemž agresivní muž vlakvedoucí několikráte rukama odstrkával a plival na ní. Ve svém protiprávním jednání pokračoval i po příjezdu vlaku na nástupiště ČD Opava-východ. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Takového to jednání se podezřelý muž dopustil opětovně, neboť byl rozsudkem Okresního soudu v Opavě z května roku 2013 odsouzen mimo jiné pro přečin výtržnictví k souhrnnému podmíněnému trestu odnětí svobody v délce jednoho roku a třech měsíců, se zkušební dobou do ledna roku 2017.


Neznámá osoba úmyslně poškodila zásobníky s fekáliemi v obci Březová

V blíže přesně neustanovené době od páté hodiny odpolední dne 16. října do osmé hodiny ranní dne 19. října letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na katastru obce Březová přečin poškození cizí věci tím, že vstoupil do nedostatečně zajištěného areálu bývalé společnosti, kde na třech zásobnících ze speciální nerezové oceli zhotovil otvory, kterými do nedalekého rybníka vyteklo přibližně 2 400 litrů blíže neustanovené tekutiny, připomínající fekálie. Poškozením zásobníků vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 150 tisíc korun. Kromě přivolaných policistů z obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí, kteří nyní případ nadále prověřují, se na místo dostavili i pracovníci životního prostředí Městského úřadu ve Vítkově a představitelé z organizace Povodí Odry. Jejich šetřením nebylo prokázáno, že by došlo k ekologické havárii, kdy provedenou kontrolou a rozborem odtékající tekutiny byl tento vzorek neutrální. Jakékoli pozitivní informace k řádnému objasnění celé záležitosti lze kdykoli telefonicky sdělit na hradecké policejní číslo 974 737 731.


Podnapilý 34letý muž z Frýdeckomístecka odcizil finanční prostředky v opavském baru

Policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 34letému muži z Frýdku-Místku, neboť tento měl těsně před devátou hodinou večerní dne 19. října 2015 využít v jednom z opavských barů na ulici Zámecký okruh v Opavě chvilkové nepozornosti obsluhy restaurace a z volně přístupné zásuvky barového pultu odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 2 653 korun. Bezprostředně po svém protiprávním jednání majetkového charakteru byl na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách zajištěn službu konající opavskou policejní hlídkou a vzhledem k tomu, že jevil známky silného požití alkoholických nápojů, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Zde mu byla naměřena hodnota téměř 1,6 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a odcizenou finanční částku výše jmenovaný muž vydal policistům a tato bude vrácena zpět poškozenému provozovateli baru. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech létech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Ostravě pro majetkovou trestnou činnost, za což mu byl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody s výměrou 15 měsíců, který vykonal začátkem letošního roku.


Odcizení střešní krytiny z neoploceného areálu společnosti v obci Služovice

Policisté z obvodního oddělení v Kravařích nyní prověřují případ přečinu krádeže, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že v noční době z 19. na 20. října 2015 vstoupil do částečně neoploceného areálu soukromé společnosti v obci Služovice, odkud odcizil střešní hliníkovou krytinu o ploše 8 metrů x 40 metrů v celkové hodnotě 30 tisíc korun. Jakékoli kladné informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizeného stavebního materiálu lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.
 


Opava 21. října 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem