Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 21. dubna 2016

Opava - Případy krádeží zboží v prodejnách bývají nezřídka objasněny a další... (3 případy) 

 

Hlučínští policisté nyní prověřují několik případů vloupání do motorových vozidel

Policisté z obvodního oddělení v Hlučíně v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věcech přečinů krádeží a přečinů poškození cizí věci, kterých se dopustili doposud neznámé osoby na Hlučínsku tím, že se vloupaly do několika motorových vozidel. Níže jsou popsány jednotlivé případy a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na hlučínské policejní telefonické číslo 974 737 701.

V noční době ze 14. na 15. dubna letošního roku se neznámý pachatel vloupal do nákladového prostoru dodávkového automobilu tovární značky Iveco Daily, které bylo zaparkováno na ulici U Hřiště v obci Háj ve Slezsku a odcizil aku vrtačku s příslušenstvím v hodnotě 15 tisíc korun, přičemž škoda zámku dveří vozu zcela zjevně přesáhne částku 5 tisíc korun.

Další obdobný případ se stal v brzkých ranních hodinách dne 18. dubna 2016 na ulici U Potoka v obci Ludgeřovice. Rovněž po vypáčení dveří neznámá osoba vnikla do nákladového prostoru zde odstaveného motorového vozidla tovární značky Fiat Ducato a odcizila různé pracovní nářadí jako například dvě aku vrtačky, příklepovou vrtačku, ruční okružní pilu, flexi brusku, zaměřovací laser, hořák na propanbutanové láhve a rádio, čímž poškozenému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 30 tisíc korun.

V blíže neustanovené době od 17. do 20. dubna 2016 se doposud neznámý pachatel vloupal do nákladového prostoru dodávkového motorového vozidla tovární značky Peugeot Boxer, které bylo zaparkováno před jedním z domů na ulici Hlavní v obci Háj ve Slezsku, odkud odcizil dvě velké úhlové brusky v originálních kufrech, tři malé úhlové brusky, dva velké diodové reflektory, prodlužovací kabely, aku vrtačku a různé diamantové kotouče, čímž vznikla poškozené soukromé firmě celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 50 tisíc korun.

Hlučínští policisté prověřují i krádež nafty z nákladního motorového vozidla značky Iveco, a to v areálu bývalého statku na ulici Zemědělské v obci Děhylov. Pachatel tohoto protiprávního jednání majetkového charakteru odcizil 200 litrů motorové nafty v hodnotě téměř 5 tisíc korun v noční době ze 17. na 18. dubna letošního roku, přičemž poškozením palivové nádrže automobilu vznikla předběžné škoda ve výši až 70 tisíc korun.

 

Případy krádeží zboží v prodejnách bývají nezřídka objasněny

Policisté územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech ve zkrácených přípravných řízeních sdělili podezření z přečinů krádeže pěti mužům, kteří se své trestné činnosti majetkového charakteru dopustili různými krádežemi zboží v prodejnách.

V dopoledních hodinách dne 15. dubna letošního roku 55letý muž z Opavy odcizil v prodejně nářadí na ulici Kasárenské v Opavě různé volně vystavené zboží v celkové hodnotě více jak jeden a půl tisíce korun. Siko kleště, kombinované kleště, šroubováky a vložky zámků si uschoval pod svůj oděv a při průchodu přes pokladní zónu bez úhrady byl zadržen pracovníky železářství. Následně byl předán přivolaným opavským policistům a lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro přečin krádeže pravomocně odsouzen k nepodmíněnému výkonu trestu odnětí svobody na deset měsíců.

17. dubna 2016 v odpoledních hodinách 35letý muž z Ostravy odcizil v supermarketu na ulici Rybářské v Opavě dva sprchové gely a sedmnáct kusů čokoládových tyčinek, vše v hodnotě 334 korun. I tento muž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán Okresním soudem v Opavě k trestu obecně prospěšných prací o výměře 300 hodin, které doposud nevykonal.

V podvečerních hodinách téhož dne byl při krádeži zboží, a to dvou čokoládových tyčinek v hodnotě 34 korun, přistižen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny 45letý muž z Ostravy. Skutek se stal v supermarketu na ulici Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách a rovněž u něj jde o recidivu. Za obdobnou trestnou činnost byl v minulosti odsouzen a potrestán rozsudky okresních soudů v Opavě a v Ostravě k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře devíti měsíců se zkušební dobou do září 2016 a také k peněžitému trestu, který již byl uhrazen.

O den později, chvíli po druhé hodině odpolední, pracovník ochranné služby hypermarketu na ulici Těšínské v Opavě přistihl 42letého muže slovenské národnosti při zcizování baterie a krabičky rybího salátu, vše v hodnotě 216 korun. Tento muž si zboží vložil do své tašky a bez úhrady se snažil projít pokladní zónou. I on byl již dříve pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě, za což mu byl uložen podmíněný trest odnětí svobody v délce trvání šesti měsíců, se zkušební dobou dva roky.

Přibližně ve stejné době dne 18. dubna 2016 v supermarketu na ulici Opavské ve Vítkově odcizil 46letý muž z Ostravy čtyři láhve alkoholu v hodnotě bezmála 1 200 korun, které si uschoval pod bundu a bez zaplacení přenesl přes pokladní zónu. Ještě v prodejně však byl zadržen zaměstnanci, následně byl předán přivolané vítkovské policejní hlídce a lustracemi v dostupných databázích bylo ověřeno, že se u něj jedná o recidivu s tím, že Okresní soud v Kutné Hoře jej na konci loňského roku a Okresní soud v Karviné jej na začátku letošního roku pravomocně odsoudily pro přečiny krádeže.

 

V poslední době stoupají výjezdy policejních pyrotechniků na Opavsko

V souvislosti s různou jarní prací na zahrádkách, na zahradách, na pozemcích a na polích a také při procházkách v lesních porostech i v dalším veřejně přístupném terénu lidé nacházejí munici pocházející převážně z období druhé světové války. Při nálezu kovového předmětu, který jen zběžně vypadá jako munice, je zapotřebí tuto skutečnost ihned oznámit na nejbližší policejní služebnu nebo telefonicky volat na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Policisté urgentně upozorňují, že je zcela nevhodné s tímto předmětem jakkoli manipulovat a v žádném případě jej nikdy nikam nepřenášet. Nálezci by si měli uvědomit, že se může jednat ještě o nevybuchlou munici, u které by mohlo při neodborné manipulaci dojít k iniciaci a k výbuchu, čímž by byl bezprostředně ohrožen život, zdraví a majetek přítomných osob i blízkého okolí.

Správně se tak například kolem půl čtvrté odpoledne dne 16. dubna letošního roku zachoval 32letý muž ze Štěpánkovic, který na polní cestě mez obcemi Kobeřice a Svoboda nalezl podezřele vypadající předmět. Po vyrozumění kravařské policejní hlídky a po zajištění místa nálezu se do určeného prostoru dostavil i policejní pyrotechnik z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k odbornému zneškodnění odvezl dělostřelecký granát.

O den později byl policejní pyrotechnik přivolán k rybníku zvanému Frahuby, a to poblíže státní hranice s Polskem, kde 63letý muž z Oldřišova nalezl před čtvrtou hodinou odpolední nevybuchlou dělostřeleckou minu ráže 82 mm ruské výroby.

Zatím poslední výjezd policejních pyrotechniků na Opavsko se uskutečnil v podvečerních hodinách dne 19. dubna 2016, poněvadž 40letý místní muž oznámil, že na pozemku svého rodinného domu v obci Bolatice nalezl při výsadbě keřů předmět, jenž připomíná munici. I v tomto případě bylo oznámení oprávněné a přivolaný odborník na místě zneškodnil dělostřeleckou minu ráže 82 mm, kterou následně odvezl k odbornému znehodnocení.

 

Opava 21. dubna 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

vytisknout  e-mailem