Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 20. prosince 2020

Zprávy z ÚO Opava (2) - objasnění krádeží jízdních kol a žádost o svědectví ke kolizní situaci v dopravě 

OPAVSKO:

Objasnění majetkové trestné činnosti na Opavsku

V těchto dnech policisté a kriminalisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě objasnili sérii krádeží jízdních kol a další obdobné protiprávní jednání majetkového charakteru, z čehož je obviněn 22letý muž z Opavy.

Opavský komisař Služby kriminální policie a vyšetřování tak zahájil úkony trestního řízení ve věci zločinu krádeže, přečinu krádeže, přečinu porušování domovní svobody, přečinu poškození cizí věci a přečinu neoprávněného užívání cizí věci. Jak bylo dosavadním prověřováním a následným vyšetřováním ze strany kriminalistů zjištěno, tak shora jmenovaný 22letý muž svou trestnou činnost páchal nejméně od poloviny června letošního roku do 11. listopadu 2020, kdy byl policisty zadržen, byl na něj podán návrh na vzetí do vazby, který byl Okresním státním zastupitelstvím i Okresním soudem v Opavě akceptován a v současné chvíli se tak nachází ve vazební věznici v Ostravě.

Doposud bylo prokázáno, že obviněný muž odcizil celkem jedenáct jízdních kol a jednu elektro tříkolku ze sklepních prostor a koláren různých bytových domů, ze dvorů a zahrad rodinných domů, ale i od prodejen a veřejných budov, a to v Dolním Benešově, v Kobeřicích, v Bolaticích a na opavských ulicích Na Nivě, Hlučínská, Zámecký okruh, Mlčochová, Alšová, 28. října, Olbrichová a v Městských sadech.

Pokračujícího zločinu krádeže se v době vyhlášeného nouzového stavu na území České republiky v souvislosti s epidemiologickou situací COVID-19 dopustil i odcizením volně vystaveného zboží v supermarketu na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách, kdy si pod svůj oděv uschoval reproduktory a sluchátka v celkové hodnotě bezmála 5 tisíc korun a bez úhrady této elektroniky prošel mimo pokladní zónu a utekl.

Při vloupání do dřevěné kůlny na zahradě rodinného domu na ulici Pekařské v Opavě-Kateřinkách odcizil motorovou pilu, elektrické plotové nůžky a elektrický zahradní zastřihovač. Vloupal se však také do obytného přívěsu v areálu kompostárny v obci Bolatice, ze kterého odcizil kompaktní osobní počítač, modem, reprobedny a lampu. Podařilo se mu dokonce odcizit a neoprávněně užívat osobní motorové vozidlo tovární značky Suzuki Vitara, které užil k jízdě z Bolatic do Dolního Benešova, do Ostravy, do Bohumína a zpět, přičemž je důvodně podezřelý z toho, že v době řízení automobilu mohl být pod vlivem omamných nebo psychotropních látek či jedů, přesněji uvedeno pod vlivem návykových látek s označením amfetamin/metamfetamin.

Odcizená jízdní kola a další věci následně prodával na různých místech v Opavě a na Opavsku za různé částky náhodně osloveným osobám, přičemž takto získané finanční prostředky poté použil pro svou vlastní potřebu.

Celková hmotná škoda na majetku byla poškozenými fyzickými i právnickými osobami vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 190 tisíc korun. Celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají opavští policisté a kriminalisté a je předpoklad, že se výše uvedený 22letý obviněný muž mohl dopustit i další obdobné trestné činnosti majetkového charakteru.

Žádost o svědecké informace ke kolizní situaci v dopravě ze dne 16.12.2020 v Opavě

Policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech intenzivně prošetřuje a prověřuje případ kolizní situace v dopravě, ke kterému došlo pět minut po třinácté hodině odpolední 16. prosince 2020 na ulici Olomoucké v Opavě. V této souvislosti žádá širokou veřejnost o podnětné informace k celé této záležitosti a zároveň děkuje za poznatky, které lze telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 582 případně na mobilní policejní telefonní číslo 735 788 950. Tyto svědecké informace jakož i případný výslech účastníků níže popsané dopravní nehody a samotného řidiče dosud neznámého vozu jsou velmi důležité pro řádné zadokumentování spisového materiálu a policisté děkují za spolupráci.

Chvíli po třinácté hodině odpolední 16. prosince letošního roku doposud neustanovený řidič blíže nezjištěného motorového vozidla jel po ulici Olomoucké v Opavě ve směru do centra města, kdy s největší pravděpodobností nerespektoval dopravní značky „Dej přednost v jízdě“ a „Zákaz odbočení vlevo“ a odbočil vlevo na ulici Krnovskou.  Při tomto nedal přednost v jízdě zleva jedoucímu autobusu tovární značky Iveco, který jel po ulici Krnovské ve směru na Horní náměstí v Opavě. Aby nedošlo v křižovatce k bezprostřednímu střetu autobusu a automobilu, tak 56letý řidič městské hromadné dopravy intenzivně začal brzdit, čímž došlo k pádu stojící místní 68leté cestující na podlahu vozu. Tato žena utrpěla zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, ke střetu vozidel rovněž nedošlo a nevznikla žádná škoda na majetku. V dané záležitosti by byly velmi přínosné i případné kamerové záznamy projíždějících vozidel a dalších případných svědků.

Opava 20. prosince 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem