Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 2. září 2015

Opava - Další nález munice z období 2. světové války na Opavsku a další... (2 případy) 

 

Další nález munice z období 2. světové války na Opavsku

Včerejšího dne byla prostřednictvím policejní tiskové zprávy z územního odboru PČR v Opavě média a veřejnost informována o problematice nacházení podezřelých předmětů v podobě nevybuchlé munice, které pocházejí z období 2. světové války na Opavsku.
Také dne 1. září letošního roku byl policejní pyrotechnik z Expozitury ve Frýdku-Místku vyslán na Opavsko, a to do obce Štěpánkovice, neboť chvíli před devátou hodinou dopolední zde 54letý muž z Opavska nalezl podezřele vypadající předmět. Stabilizátor dělostřelecké miny ráže 120 mm byl nalezen při výkopových pracích v parku u obecního úřadu. Místo nálezu prvotně zajistili přivolaní policisté z obvodního oddělení v Kravařích a následně si policejní specialista výše zmíněný předmět odvezl k odbornému znehodnocení.


Kontroly řidičů pod vlivem OPL a s vysloveným zákazem řízení

Chvíli před desátou hodinou dopolední dne 1. září 2015 policejní hlídka z opavského obvodního oddělení stavěla a kontrolovala na ulici Lidické v Opavě řidiče osobního motorového vozidla, a to 22letého muže z Budišova nad Budišovkou. Nejenže tento muž nepředložil všechny doklady potřebné k provozu a řízení automobilu, lustracemi v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že má v současné době svůj řidičský průkaz zadržen na základě předběžného opatření příslušného správního orgánu. Dále bylo testerem Drugwipe 5S prokázáno, že má v těle návykové látky. Tento test totiž vyzněl pozitivně na přítomnost cannabinoidů. Poněvadž se výše jmenovaný muž choval značně zmateně, zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě, přičemž ošetřující lékař rozhodl o jeho hospitalizaci v opavské Psychiatrické nemocnici.

Téhož dne kolem půl desáté večerní 43letý muž z Opavy řídil po ulici Sušilové v Opavě osobní automobil tovární značky Volvo. Tato skutečnost byla zjištěna při silniční kontrole ze strany opavských policistů a následnými lustracemi v dostupných evidencích bylo ověřeno, že tento muž má rozhodnutím Městského úřadu v Kravařích vysloven do září roku 2016 zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však byl pozitivní na návykovou látku Amphetamin.
Oba výše zmíněné případy jsou nadále v prověřování a již nyní je zcela pravděpodobné, že došlo k naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Pokud bude toto protiprávní jednání obou mužů věrohodně prokázáno, bude jim ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z této trestné činnosti.

 

 

Opava 2. září 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem