Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 2. listopadu 2023

Zprávy z ÚO Opava (2x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Opavský recidivista se vloupal do prodejny v Kozmicích a kradl zboží i v obci Bolatice

V těchto dnech policisté z hlučínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a ve věci přečinu poškození cizí věci, kterých se měl dopustit 35letý muž z Opavy tím, že se vloupal do jedné z prodejen potravin na Opavsku, přičemž byl bezprostředně po svém protiprávním jednání a chování majetkového charakteru zadržen na místě činu.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak se shora uvedený muž patnáct minut po jedné hodině ranní 1. listopadu 2023 po předchozímu rozbití skleněné výplně výlohy s předběžnou hmotnou škodou na majetku ve výši nejméně 10 tisíc korun vloupal do prodejních prostor provozovny se smíšeným zbožím na ulici Hlavní v obci Kozmice a následně odcizil různé druhy a množství cigaret a tabákových výrobků, láhve alkoholických nápojů, tužkové baterie a reklamní tašky, vše v hodnotě přes 72 tisíc korun.

Dále bylo prokázáno, že 35letý muž přibližně třicet minut po šestnácté hodině odpolední 19. října letošního roku odcizil v prodejně na ulici Hlučínské v obci Bolatice volně vystavené zboží, a to 28 kusů sprchových gelů různých značek, 5 kusů micerálních vod, 1 lak na vlasy a 1 pleťový krém, vše v hodnotě téměř 4 tisíce korun.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž zjištěno a prokázáno, že se u výše jmenovaného 35letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky Okresního soudu Opava pro obdobnou trestnou činnost k nepodmíněnému trestu

odnětí svobody v délce dvaceti měsíců, který vykonal ke konci prosince loňského roku. V polovině srpna letošního roku byl rozsudky Okresního soudu v Opavě a Krajského soudu v Ostravě odsouzen k dalšímu nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání sedmi měsíců, který doposud nevykonal.

Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě několika automobilů v centru města Opavy

Vrchní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě nprap. Bc. Michal Škarda v těchto dnech nadále intenzivně prošetřuje případ kolizní situace v dopravě, ke kterému došlo okolo 11:30 hodin dne 1. listopadu 2023 na ulici Masarykova třída v centru statutárního města Opavy.

Jak bylo dosavadním šetřením zjištěno a prokázáno, tak půl hodiny po jedenácté hodině dopolední prvního listopadového dne letošního roku řídil 49letý muž z Frýdeckomístecka osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia po ulici Masarykova třída ve směru od křižovatky s ulicí Hrnčířskou k ulici Sněmovní, kdy mu podle jeho slov mělo zprava, z místa parkoviště kolmého stání, bezprostředně do jeho jízdní dráhy vycouvat osobní motorové vozidlo tovární značky VW Tiguan, jenž řídila 39letá žena z Opavy a do kterého pravým předním bokem svého vozu narazil.

Podle tvrzení výše uvedené řidičky však k dopravní nehodě došlo tak, že svůj automobil VW Tiguan řídila po ulici Masarykova třída ve směru od ulice Sněmovní ke křižovatce s ulicí Hrnčířskou, přičemž před touto křižovatkou chtěla zaparkovat na parkoviště s kolmým stáním, které se nachází po levé straně komunikace u zdejších činžovních domů. Proto přibrzdila, našla volné parkovací místo a částečně najela do tohoto kolmého stání. Následně však zastavila, poněvadž by se asi úplně mezi zaparkovaná vozidla nevešla a zadní část jejího vozu částečně zůstala ve vozovce. V té chvíli do pravé zadní části jejího automobilu narazil vůz Škoda Octavia a ona byla odhozena na zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia a toto pak narazilo do rovněž zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Citroën C4, přičemž došlo ještě k nárazu a k poškození poblíž instalované lampy veřejného osvětlení. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u výše uvedených řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 340 tisíc korun.

Pro řádné objasnění nehodového děje je zapotřebí svědeckých informací osob, které danou kolizní situaci viděli přímo na místě a mohli by tak podat kladných poznatků. Zároveň jsou velmi vítané i videozáznamy z palubních kamer projíždějících motorových vozidel či z mobilních telefonů procházejících spoluobčanů. Důležité jsou informace řidiče či řidičky osobního motorového vozidla tmavší barvy, které bezprostředně projíždělo úsekem dopravní nehody. Informace lze telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 259 případně kdykoli na mobilní telefonní číslo opavských dopravních policistů 735 788 950, za což policisté děkují.

Opava 2. listopadu 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem