Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 18. prosince 2014

Opava - Odcizení peněženky z kabelky poškozené ženy v opavské lékárně a další... (7 případů) 

 

Krádež hliníkového materiálu z pozemku v obci Staré Těchanovice na Vítkovsku

Policisté z obvodního oddělení ve Vítkově v těchto dnech prověřují přečin krádeže, kterého se měl dopustit doposud neznámý pachatel tím, že v průběhu měsíce listopadu či začátkem měsíce prosince letošního roku odcizil z volně přístupného pozemku poblíž jednoho z rodinných domů v obci Staré Těchanovice celkem 36 kusů hliníkových trubek. Tyto se nacházely na zde odstaveném přívěsu za nákladní automobil a na zaparkované valníkové korbě, přičemž dále ještě odcizil 10 hliníkových bočnic a způsobil tak celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 45 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na vítkovské policejní číslo 974 737 711.


Vloupání do rekonstruovaného domu v obci Třebom má na svědomí 28letý muž z Opavska

Ve zkráceném přípravném řízení sdělili policisté z obvodního oddělení v Kravařích podezření z přečinu krádeže a podezření z přečinu porušování domovní svobody 28letému muži z Opavska, neboť tento se začátkem měsíce prosince letošního roku vloupal do rekonstruovaného rodinného domu v obci Třebom, odkud odcizil různé druhy elektrického nářadí v hodnotě 1 800 korun, přičemž škoda na zařízení domu činí 1 500 korun. Jak bylo prověřováním zjištěno, tak výše jmenovaný muž po svém protiprávním jednání majetkového charakteru odcizené vrtačky a pily uschoval poblíž domu do křoví a po objasnění celé záležitosti tyto věci vydal kravařským policistům, kteří jej předají zpět poškozeným majitelům domu.


Krádeže elektrických kabelů na opavských železničních tratích

V brzkých ranních hodinách dne 15. prosince 2014 doposud neznámý pachatel spáchal na železniční trati Českých drah mezi stanicemi Kravaře a Dolní Benešov přečin krádeže a přečin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení tím, že odcizil 150 metrů elektrického kabelu, zajišťujícího dohled nad zabezpečovacím zařízením dopravní dráhy. Touto trestnou činností bylo z provozu vyřazeno i telefonické spojení mezi železničními stanicemi a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 6 600 korun.

K obdobnému případu došlo v nedávné době i na železniční trati mezi obcemi Háj ve Slezsku a Jilešovice, kdy byl odcizen izolovaný měděný telekomunikační kabel o délce 800 metrů. Předběžná hmotná škoda byla poškozenou organizací vyčíslena na finanční částku ve výši přes 43 tisíc korun.

Osoby, které zcizují elektrické kabely či jiný kovový materiál poblíž železničních tratí si zcela jistě neuvědomují, že takto mohou ohrozit životy, zdraví a majetek nezúčastněných lidí, a to cestujících ve vlakových soupravách, ale rovněž i dalších účastníků silničního provozu, případně široké veřejnosti bydlící, pracující a zdržující se kolem železnic.


Podnapilý mladý pár úmyslně poškozoval osobní automobily v Opavě

Dne 15. prosince 2014 po 17. hodině policejní hlídka z obvodního oddělení v Opavě zajistila na ulici Elišky Krásnohorské v Opavě 24letého muže a 23letou ženu z Opavy, kteří v silně podnapilém stavu poškozovali zde zaparkovaná osobní motorová vozidla, přičemž na automobilu značky Opel Astra společně ulomili zpětné zrcátko a promáčkli dveře na vedle stojícím osobním motorovém vozidle značky Škoda Felicia combi. Jak bylo dále šetřením zjištěno, tak chvíli předtím v blízké prodejně potravin odcizili i 8 kusů čokolád. Přestupkovým majetkovým jednáním způsobili celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 2 200 korun. Vzhledem k tomu, že výše jmenovaná žena měla 1,8 promile alkoholu v dechu a dechová zkouška vyzněla i u shora uvedeného muže pozitivně s naměřenou hodnotou bezmála 1,9 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jejich dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 15. prosince 2014 před půl šestou večerní telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 čtyřicetiletá žena, že v odpoledních hodinách téhož dne pustila na návštěvu do svého bytu na ulici Zámecký okruh v Opavě kamaráda z Vítkova, který je však nyní v podnapilém stavu a nechce její byt, i přes několikeré urgence, opustit. Na místo byla ihned vyslána opavská policejní hlídka z obvodního oddělení, která zjistila, že 37letý muž je v silně podnapilém stavu, přičemž orientační zkouškou mu byla naměřena hodnota téměř 3,3 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k tomu, že muž nechtěl z bytu odejít ani na výzvy zakročujících policistů, bylo rozhodnuto o jeho zajištění a umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Poněvadž se výše jmenovaný muž choval velmi arogantně a agresivně, policisté použili i donucovací prostředky, a to hmaty, chvaty a služební pouta. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku a jako přestupek proti občanskému soužití.


2 muži z Opavy v centru Statutárního města okradli podnapilého spícího muže

Dne 17. prosince 2014 policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže ve formě spolupachatelství 40letému a 38letému muži z Opavy, neboť tito společně kolem půl jedenácté večerní téhož dne na Horním náměstí v Opavě využili podnapilosti poškozeného 46letého místního muže, který zde v podnapilém stavu spal na lavičce a z kapsy bundy, kterou měl oblečenou na sobě, mu odcizili mobilní telefon v hodnotě 750 korun. Mladší z podezřelých mužů se svého protiprávního jednání dopustil i přesto, že byl v posledních 3 letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem soudu pro majetkovou trestnou činnost a tudíž se u něj jedná o recidivu.


Odcizení peněženky z kabelky poškozené ženy v opavské lékárně

V době kolem čtvrt na dvanáct dopoledne dne 17. prosince letošního roku neznámý pachatel spáchal v prostoru lékárny na ulici Sušilové v Opavě přečin krádeže a přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že využil chvilkové nepozornosti poškozené 57leté ženy z Opavska a z kabelky, kterou měla zavěšenou přes rameno, jí odcizil peněženku s částkou na hotovosti 12 tisíc korun, s různými osobními doklady a s platební kartou. Celková hmotná škoda na majetku tak byla vyčíslena na finanční částku ve výši 12 300 korun a případ nadále prověřují policisté z obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.

 

 

Opava 18. prosince 2014

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem