Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 17. května 2016

Opava - Případ popáleného desetiletého chlapce z Opavy má neočekávané rozuzlení a další... (4 případy) 

 

Případ popáleného desetiletého chlapce z Opavy má neočekávané rozuzlení

V nedávné době byla prostřednictvím médií informována široká veřejnost o tom, že před půl pátou odpolední prvního květnového dne letošního roku mělo na dětském hřišti ve vnitrobloku ulic Antonína Sovy a Kollárova v Opavě-Kateřinkách dojít k popálení 10letého chlapce. Podle tehdy dostupných informací měl neznámý hoch či mladík stříknout proti poškozenému sprej, který zároveň zapálil zapalovačem a následný plamen chlapce popálil na krku a ve tváři. Jeho zranění si nutně vyžádalo lékařské vyšetření, ošetření a hospitalizaci v opavské Slezské nemocnici s dobou léčby minimálně sedmi dnů.

Opavští policisté tak požádali občany o pomoc při pátrání po osobě pachatele či o jakékoli informace důležité pro řádně zadokumentování a objasnění této události a celou záležitost intenzivně prověřovali. Nyní bylo zjištěno, že si chlapec celý průběh incidentu vymyslel, kdy svým rodičům a následně kriminalistům uvedl, že si zranění způsobil sám experimentem a neodbornou manipulací se sprejem a zapalovačem. Dále sdělil, že k jeho nešťastnému zranění došlo výše uvedeného dne v odpoledních hodinách u řeky Opavice poblíž mostu na ulici Ratibořské v Opavě. Případ byl proto policisty územního odboru Policie České republiky v Opavě odložen, poněvadž zde nebyla naplněna skutková podstata některého z trestných činů ze strany cizí osoby.

 

Masturbace 39letého muže z Opavy na veřejnosti je prověřována jako přečin výtržnictví

Před sedmou hodinou večerní dne 14. května 2016 na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 telefonicky oznámila 38letá žena z Opavska, že když nyní společně se svými dvěma syny šla po cyklostezce spojující Opavu, městskou část Malé Hoštice s obcí Velké Hoštice, tak zde viděla podezřele chovajícího se muže, který šel za nimi, postupně se obnažoval a přitom masturboval. Po tomto oznámení na místo ihned vyjela kravařská policejní hlídka, která zde pro své protiprávní jednání zadržela 39letého muže z Opavy a vzhledem k tomu, že byl tento v silně podnapilém stavu, zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prověřování pro podezření ze spáchání přečinu výtržnictví.

 

Případy vloupání či neoprávněných vniknutí do bytů v Opavě

V těchto dnech policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, přečinu porušování domovní svobody a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kterých se dopustili doposud neznámí pachatelé tím, že se vloupali nebo neoprávněně vstoupili do neuzamčeného bytu či domu a zde odcizili různé cennosti.

V blíže neustanovené době od dopoledních hodin dne 14. do odpoledních hodin dne 15. května tohoto roku se neznámá osoba vloupala do bytu v jednom z činžovních domů na ulici Zborovská v Opavě, odkud odcizila finanční částky na hotovosti v různých měnách, platební kartu, šperky ze žlutého a bílého kovu, několik láhví alkoholu a vína, vše v hodnotě více jak 31 tisíc korun.

Ze dne 14. na 15. května 2016 došlo také k vniknutí do přízemního bytu v jednom z bytových domů na ulici Rybové v Opavě, přičemž pachatel vylezl po hromosvodu na balkón a po vypáčení dveří vstoupil do obytných prostor bytu, kde odcizil dvě láhve vína a dámský prsten ze žlutého kovu, čímž způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši téměř 5 tisíc korun.

V dopoledních hodinách dne 16. května letošního roku doposud neznámý pachatel využil chvilkovou nepozornost majitelky rodinného domu na ulici Ovocné v Opavě, kdy odemčeným zadním vchodem vnikl dovnitř a odcizil různé finanční částky na hotovosti v hodnotě 8 tisíc korun.

Jakékoli informace, které by vedly k objasnění výše uvedených případů, ke zjištění osob pachatelů či k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

 

Úmyslné poškození osobního automobilu na katastru obce Neplachovice

V pozdních večerních hodinách dne 14. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na katastru obce Neplachovice přečin poškození cizí věci tím, že v mírném svahu a na travnaté ploše v místě zvaném Grundy úmyslně poškodil zde odstavené osobní motorové vozidlo tovární značky Kia Pride, které převrátil přes střechu, čímž došlo k poškození karoserie, čelního skla, přední kapoty a venkovních zpětných zrcátek se škodou ve výši 20 tisíc korun. Případ šetří policisté z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli sdělit, byť i anonymně, na policejní telefonické číslo 974 737 731.

 

 

Opava 17. května 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem