Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 16. listopadu 2018

Opava - Tři případy pokusů krádeží a podvodů na osobách seniorského věku na Opavsku a další... (7 případů) 

Tři případy pokusů krádeží a podvodů na osobách seniorského věku na Opavsku

V průběhu dne 15. listopadu 2018 policisté a kriminalisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě přijali tři oznámení o podvodných jednáních na osobách seniorského věku, které mají celorepublikový charakter trestné činnosti nazvané „VNUK“.

Naštěstí však oslovené osoby zachovaly duchapřítomnost a svou obezřetností požadované finanční prostředky pachateli či pachatelům této majetkové trestné činnosti nedaly.

K prvnímu zločinu podvodu ve stádiu pokusu došlo třicet minut po poledni 15. listopadu 2018. V té době neznámá osoba mužského hlasu zavolala na pevnou telefonní linku 90leté ženy bydlící v obci Štěpánkovice, představila se jako její vnuk Zdeněk a pod záminkou, že sedí v bance s advokátem a má finanční problémy, požadovala zapůjčit finanční částku na hotovosti ve výši 400 tisíc korun. Oslovená žena na žádost údajného vnuka finanční prostředky ze svého bankovního účtu nevybrala a k předání peněz tak nedošlo.

V jednu hodinu po poledni téhož dne obdobnou zkušenost zažili i manželé ve věku 70 a 71 let z Dolního Benešova. Těmto rovněž na jejich pevnou telefonní linku volal do místa bydliště neznámý muž, který se představil jako vnuk Patrik a požadoval peníze. Pod smyšlenou záminkou, že mu byly přes bankovní úřad zaslány jeho finanční prostředky na špatný účet, které však nyní nutně potřebuje, požadoval zapůjčit částku 500 tisíc korun. Na základě této legendy manželé opravdu ze svého účtu vybrali finanční prostředky, které však byly v mnohem menší částce a chtěli je žadateli zapůjčit. Nejprve si však u rodinných příslušníků ověřili pravost telefonátu, a když zjistili, že je žádný jejich vnuk o nic nežádal, tak k předání peněz vůbec nedošlo.

Poslední nahlášený případ se stal ve čtrnáct hodin uvedeného dne. To opět neznámý pachatel zavolal mužským hlasem na pevnou telefonní linku do bytu 84leté ženy z Opavy, za použití nepravdivé legendy se představil jako její vnuk Martin a pod záminkou finanční tísně požadoval zapůjčení finančních prostředků ve výši 300 tisíc korun. Jakmile mu oslovená žena do telefonu sdělila, že takovou vysokou finanční hotovostí nikdy nedisponovala a že má nyní k dispozici pouze částku 3 tisíce korun, tak neznámý pachatel hovor zavěsil a již poškozenou nekontaktoval.

V této souvislosti opavští policisté a kriminalisté vyzývají převážně osoby seniorského věku, aby v žádném případě nepůjčovaly finanční prostředky neznámým osobám, rovněž jim nedávaly různé cennosti jako například šperky, předměty ze žlutého a bílého kovu apod. V případě jakéhokoliv podezřelého telefonátu či osobní schůzky je zapotřebí tuto skutečnost ihned telefonicky sdělit na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 případně si pravdivost daného požadavku ověřit u svých nejbližších rodinných příbuzných. Je pak zcela vhodné, aby v případě předávání finančních prostředků či jiných cenností se tohoto vždy účastnily další osoby z řad rodiny a je velmi důležité, aby se nikdy nejednalo s neznámými lidmi, byť by žádali cokoli. Jak je již výše uvedeno, vždy je nejlépe se s podivnou žádostí ihned obrátit na policisty, na nejbližší policejní služebnu či na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Policisté objasnili krádeže zboží i peněz v prodejnách na Opavsku

Policisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech prověřovali tři různé případy majetkové trestné činnosti, které se staly v několika prodejnách na Opavsku.

Službu konající policejní hlídka z kravařského Obvodního oddělení byla chvíli před půl desátou dopolední 14. listopadu letošního roku vyslána do obce Sudice, kde v místní prodejně se smíšeným zbožím byl zadržen muž, který odcizil volně odloženou peněženku. Jak bylo okamžitým šetřením na místě činu zjištěno, tak 26letý muž z Ostravy využil chvilkové nepozornosti nakupující ženy a z odkládacího pultu pro zákazníky jí odcizil volně odloženou dámskou koženou peněženku s různými osobními doklady a s finanční částkou na hotovosti ve výši bezmála 3 tisíce korun. Při tomto skutku však byl spatřen a zadržen všímavými spoluobčany, přičemž přivolaní policisté následně lustracemi v dostupných evidencích prokázali, že se u shora jmenovaného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Ostravě za úmyslný trestný čin majetkového charakteru.

V pět hodin odpoledne 14. listopadu 2018 byl v supermarketu Obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě zadržen 57letý místní muž, který z prodejních prostor odcizil dva sýry, dvě másla a balení hovězího masa, vše v hodnotě přes 300 korun. Po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady zboží byl zastaven všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a poté byl předán přivolané službu konající opavské policejní hlídce. Lustracemi v příslušných evidencích bylo následně prokázáno, že se u výše uvedeného muže jedná o recidivu, poněvadž se uvedeného jednání dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Opavě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání deseti měsíců, což vykonal.

Obdobné trestné činnosti majetkového charakteru se kolem sedmé hodiny podvečerní 14. listopadu tohoto roku dopustil i 27letý muž z Opavy, a to v prodejně s oblečením v Obchodním domě na ulici U Fortny v Opavě. Do své přinesené tašky si uschoval volně vystavenou pánskou koženou bundu v hodnotě bezmála 5 tisíc korun a bez úhrady se snažil projít pokladní zónou. Zde však byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolaným opavským policistům. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se i u něj jedná o recidivu.

Všem třem mužům policisté z Územního odboru Policie České republiky v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže a jejich případná další trestná činnost majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Úmyslné poškození osobního automobilu na ulici Černé v Opavě-Kateřinkách

V blíže neustanovené době od patnácté hodiny 14. listopadu do osmé hodiny ranní 15. listopadu letošního roku se doposud neznámý pachatel dopustil na sídlištním parkovišti ulice Černé v Opavě-Kateřinkách přečinu poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A4. Způsobenou rýhou do laku karosérie po celé levé straně automobilu vznikla poškozenému místnímu 25letému muži celková hmotná škoda ve výši 10 tisíc korun. Tento případ nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jeho počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Případ výtržnictví v centru Statutárního města Opavy prověřují opavští policisté

Policisté z opavského Obvodního oddělení zahájili dne 15. listopadu 2018 úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, kterého se měl dopustit 45letý muž z Opavy tím, že v polední době téhož dne na Horním náměstí v Opavě bezdůvodně fyzicky napadl obsluhu místního stánku s rychlým občerstvením. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak podezřelý muž bez předchozího varování udeřil stejně starého 45letého muže jednou ranou uzavřenou pěstí do oblasti nosu a úst, čímž mu způsobil zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo. Vzhledem k tomu, že agresor byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu více jak 1,5 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Lustracemi v dostupných evidencích bylo také prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v minulosti za obdobné protiprávní jednání několikráte soudně trestán a své tresty si vykonal i nepodmíněně. Celá záležitost je tak nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Odcizení věcí z nezajištěného automobilu na ulici Těšínské v Opavě

Chvíli po desáté hodině dopolední 15. listopadu tohoto roku doposud neznámá osoba využila chvilkové nepozornosti 50letého muže z Opavska a na ulici Těšínské v Opavě se dopustila přečinu krádeže. Jak bylo dosavadním prověřováním ze strany policistů z opavského Obvodního oddělení zjištěno, tak poškozený muž nechal na chvíli v zcela nezajištěném a neuzamčeném motorovém vozidle volně odloženou tašku, ve které měl peněženku s platebními kartami, různé osobní doklady, finanční částku na hotovosti ve výši 27 tisíc korun a dioptrické brýle, přičemž mu toto vše bylo odcizeno. Celková hmotná škoda na majetku tak byla vyčíslena na finanční částku ve výši 35 tisíc korun a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k objasnění celé záležitosti, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Dopravní nehoda osobního automobilu a traktoru u obce Velké Hoštice

Chvíli po půl šesté odpolední 14. listopadu letošního roku řídil 17letý mladík z Opavska traktor značky Zetor ve směru jízdy z Kravař na obec Velké Hoštice, přičemž do něj zezadu narazil řidič osobního motorového vozidla tovární značky VW Passat, a to 78letý muž z Opavy. Jak bylo dosavadním šetřením zjištěno, tak řidič osobního automobilu nedodržel bezpečnostní vzdálenost za traktorem, přední části svého vozu narazil do levé zadní pneumatiky traktoru, přičemž se po střetu traktor převrátil na levý bok v přilehlé silniční příkopě. Při kolizní situaci došlo k lehčímu zranění traktoristy a jeho 14letého spolujezdce s nutností jejich lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 110 tisíc korun. Dalším prověřováním a lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že 17letý řidič traktoru je držitelem řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním pro danou podskupinu motorových vozidel. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Výzva k dopravní nehodě z 11. října 2018 na ulici Celní v Hlučíně

Těsně před devatenáctou hodinou 11. října 2018 řídil 51letý muž z Ostravy osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 208 po ulici Celní v Hlučíně ve směru na obec Děhylov, přičemž na vyznačeném přechodu pro chodce nedal přednost přecházející místní 32leté ženě, jenž šla z pohledu řidiče z levé strany k místní restauraci U Čochtana. Na přechodu pro chodce tak došlo ke střetu přední části automobilu s tělem chodkyně, která upadla na zem a utrpěla zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření, ošetření a hospitalizace ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě, přičemž doba léčení nebyla doposud přesně stanovena. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků dopravní nehody negativně. Celou záležitostí se zabývali nejen policisté ze Skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, ale také policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování opavského Územního odboru. V této souvislosti policejní komisař por. Bc. Kamil Lubeník žádá širokou veřejnost o poskytnutí dalších, doposud neznámých informací k předmětné kolizní situaci. Jak bylo výslechem poškozené ženy zjištěno, tak než se rozhodla přejít danou komunikaci po přechodu pro chodce, tak se zastavila na chodníku a čekala, až ze směru od Děhylova projedou přijíždějící motorová vozidla. Poté, co projela dvě auta, tak řidič třetího vozu přibrzdil a kývnutím ruky dal najevo chodkyni, aby silnici přešla, což učinila. V druhém jízdním pruhu však byla sražena vozem Peugeot, jak je shora uvedeno. Pro řádné zadokumentování celého průběhu dopravní nehody je velmi důležité svědectví tohoto neznámého řidiče či neznámé řidičky. Tato osoba nechť se, prosím, telefonicky obrání na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 případně přímo komisaři Lubeníkovi na opavské telefonní číslo 974 737 479 či na mobil 735 788 837.

Opava 16. listopadu 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem